[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Iom Kippur - Viquipèdia

Iom Kippur

De Viquipèdia

De la sèrie d'articles sobre
Judaisme

Història del judaisme
Abraham
Èxode
Regne d'Israel
Diàspora
Holocaust

Doctrina Jueva
Deu manaments
Messies
Sàbat
Iom Kippur
Sinagoga

Les Escriptures
Tanakh
Torà
Talmud
Misnà

Llengües jueves
Hebreu
Arameu
Jiddisch
Judeocatalà
Judeocastellà
Judeogrec

Iom Kippur (יום כפור, dia d'expiació) és la celebració més important del calendari jueu (a part del Sàbat). És l'ultim dels iamim noraim (ימים נוראים, dies terribles) i com indica el seu nom, el propòsit de Iom Kippur és el penediment i l'expiació del pecat. Se celebra cada any en el desè dia del mes de Tixri, és a dir entre finals de setembre i començaments d'octubre al calendari gregorià.

Durant Iom Kippur s'observen les mateixes normes que en un Sàbat. Addicionalment, no està permès de menjar ni beure absolutament res durant un període de 25 hores, ni tampoc rentar-se o banyar-se, aplicar-se locions o cosmètics, o mantenir relacions sexuals, entre altres activitats.

Pregant a la sinagoga durant el Iom Kippur, obra de Maurycy Gottlieb, 1878
Pregant a la sinagoga durant el Iom Kippur, obra de Maurycy Gottlieb, 1878

Una litúrgia molt més extensa que la regular s'aplica per Iom Kippur, la qual inclou diverses confessions i oracions addicionals.

Per raó del dejú, Iom Kippur s'observa durant només un dia tant dins com fora d'Israel, a diferència de la major part de festes jueves, que fora d'Israel se celebren durant dos dies (històricament, es feia per assegurar-se que s'estava celebrant el dia correcte en cas d'error de càlcul).

[edita] Vegeu també