[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Diàspora - Viquipèdia

Diàspora

De Viquipèdia

De la sèrie d'articles sobre
Judaisme

Història del judaisme
Abraham
Èxode
Regne d'Israel
Diàspora
Holocaust

Doctrina Jueva
Deu manaments
Messies
Sàbat
Iom Kippur
Sinagoga

Les Escriptures
Tanakh
Torà
Talmud
Misnà

Llengües jueves
Hebreu
Arameu
Jiddisch
Judeocatalà
Judeocastellà
Judeogrec

El concepte de diàspora (del grec antic διασπορά, "esplai de llavors") es refereix a la dispersió dels jueus per tot el món. Originalment es va utilitzar per a referir-se a l'exili dels jueus del Regne de Judà el 586 a.C. a Babilònia, i després per l'exili provocat per la destrucció de Jerusalem pels romans el 135 d.C. El terme, però, també es refereix als moviments històrics de la població jueva dispersa, i el seu desenvolupament cultural a les nacions on es van establir. En aquest sentit la fi de la diàspora està representada per la creació de l'estat d'Israel el 1948.

A més de representar històricament l'exili del poble, la diàspora està relacionada amb la religió jueva. Primerament es veu com a càstig de Déu pels pecats d'idolatria comesos abans de la captivitat babilònica. També, la Tanakh conté nombroses profecies sobre el retorn del poble a la Terra Promesa dels "confinis de la Terra". D'acord a algunes profecies de la Tanakh, el retorn anúncia l'arribada del messies. Per això, el concepte de la diàspora, des del seu començament, la seva relació amb un territori físic, i la seva fi, amb el retorn del poble, està lligat a la religió jueva.

El terme "diàspora", en un sentit menys estricte, també s'utilitza per a referir-se a la dispersió de qualsevol grup religiós o ètnic fora del seu lloc originari.