[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Albaida - Viquipèdia

Riu Albaida

De Viquipèdia

Albaida

El riu Albaida a Castelló de la Ribera
Llargada 52,3 km
Altitud del naixement 400 m
Cabal mitjà - /s
Àrea conca - km²
Naixement Serra del Benicadell (Albaida)
Desembocadura Riu Xúquer a Castelló de la Ribera
Territoris de la conca Vall d'Albaida i Ribera Alta
Riu - Hidrologia - Rius del món

El riu Albaida és un afluent del Xúquer per la dreta. Neix a la falda de la serra del Benicadell, al sud de la Vall d'Albaida, al paratge conegut com Font de Fontanars, al terme municipal d'Albaida, i d'aquí li ve el nom.

Travessa de sud a nord la comarca de la Vall d'Albaida, passa per Albaida i entra a la Costera i la Ribera Alta, on desguassa al Xúquer aigües amunt d'Alberic i de Castelló de la Ribera (anomenat 'la gola' o 'el trencall').

El seu traçat és curvilini a causa de la presència de nombrosos accidents geogràfics que ha de sortejar (Cova Negra, Ambastida, el Puig, l’Alt de Requena, el Cabezo, etc.). Entra en la comarca la Costera travessant la Serra Grossa pel paratge de l'Estret de les Aigües. Al llogaret de Xàtiva, anomenat Torre d'En Lloris, està l'assut del que deriva per la seva dreta la major sèquia de reg de tota la seva conca: La Comuna d'Ènova que dóna reg a més de 2600 hectàrees en els termes de Manuel, L'Ènova, Rafelguaraf, La Pobla Llarga, Sant Joan de l'Ènova, Senyera i Vilanova de Castelló.

Té una longitud de 52,3 km i els seus afluents principals són el riu Clarià (riu d'Ontinyent), el riu de Micena i el Cànyoles.

[edita] Vegeu també