[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Xúquer - Viquipèdia

Riu Xúquer

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Xúquer (desambiguació)».
Xúquer

El Xúquer dos quilòmetres abans d'arribar a Millars
Llargada 500 km
Altitud del naixement 1.506 m
Cabal mitjà 49 /s
Àrea conca 23.000 km²
Naixement Ojuelos de Valdeminguete
Desembocadura Mediterrani
Territoris de la conca Aragó, Castella-la Manxa i al País Valencià: Vall de Cofrents, Canal de Navarrés, Ribera Alta i Ribera Baixa
Riu - Hidrologia - Rius del món

El Xúquer és un riu de la conca mediterrànea de la península Ibèrica. Neix als "Montes Universales" a 1.506 m d'altitud, al paratge conegut com a Ojuelos de Valdeminguete, a la província de Conca (Castella – la Manxa), i desemboca a la mar Mediterrània a la població de Cullera (Ribera Baixa, País Valencià). Amb una longitud d'uns 500 km i una conca de 23.000 km2, és el riu més gran dels que passen pel País Valencià.

Corre per la part oriental de la Manxa fins a la confluència amb el Cabriol, passa per la ciutat de Conca i a Alarcón és retingut en el primer dels seus dos embassaments principals. Després del seu pas per terres d'Albacete entra al País Valencià per la Vall de Cofrents, on el riu queda encaixonat entre els contraforts que fan la transició de la Manxa a la Ribera i baixa per congosts on s'instal·len obres d'aprofitament hidroelèctric com els salts de Cofrents, Cortes de Pallars i Millars, aquest darrer a la Canal de Navarrés. Entra a la Ribera Alta, on queda embassat pel pantà de Tous i rega l'extensa horta de la Ribera a través de les seves nombroses séquies, com la Séquia Reial del Xúquer, algunes de les quals alimenten l'Albufera de València. Passa per Alzira i, ja a la Ribera Baixa, per Sueca i Cullera, on desemboca.

El seu cabal és d'11 m3/seg a Conca i 49 m3/seg a Sumacàrcer. És molt irregular i presenta crescudes a la tardor a causa de les pluges torrencials: les més fortes van ser la riuada de San Carles el 1864, amb 13.000 m3/seg; la pantanada de Tous el 1982, amb 16.000 m3/seg, i la riuada de novembre de 1987, amb 5.200 m3/seg, totes referides a Alzira.

El principal afluent és el Cabriol, però també en destaquen el Magre i el riu d'Albaida, amb els seus afluents Cànyoles i el riu Clarià. Queda embassat en dos grans pantans, el de Tous (Ribera Alta) i el d'Alarcón (Castella – la Manxa).