[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Conca (Castella - la Manxa) - Viquipèdia

Conca (Castella - la Manxa)

De Viquipèdia

Les cases penjades
Les cases penjades

Conca (en espanyol Cuenca) és una ciutat castellana, capital de la província homònina, que es troba a Castella - la Manxa.

Taula de continguts

[edita] Història

Considerada com a patrimoni de la Humanitat, se situa com la porta de la regió muntanyenca conquenca entre les falçs del riu Xúquer i el seu afluent Huécar. Es desconeix exactament l'origen històric de la ciutat, en el seu actual emplaçament, però, existia en el segle IX una fortalesa denominada Cuenca, construïda pels àrabs depenents de l'emirat de València en temps dels reis de taifes, passant més tard al poder del rei de Sevilla al-Maramit, i de les mans del qual va passar als almoràvits i després a les d'Alfons VIII de Castella que en 1177 va agregar-la als seus dominis. Alfons X de Castella va concedir el títol de Ciutat. Patí el pillatge de les tropes franceses durant la Guerra del Francès, així com dels carlistes en 1874. Entre els monuments de Conca, destaca la Catedral, monument nacional d'estil gòtic anglonormand, exemplar únic a Espanya.

[edita] Geografia

El riu Xúquer al seu pas per Conca.
El riu Xúquer al seu pas per Conca.

Situada en les coordenades: Latitud 40° 04’ Nord i Longitud 2° 08’ Oest, la ciutat es divideix en dues zones ben diferenciades: la ciutat antiga, situada sobre un turó rocós vorejat pel riu Xúquer al nord i pel seu afluent Huécar al sud, desembocant aquest últim en el primer en la part baixa de la ciutat antiga, poc abans del pont de San Antón. A l'oest i sud de la ciutat antiga, i separada pel riu Huécar, s'estén la ciutat nova en direcció Nord-Sud. L'altitud de la ciutat oscil·la entre els 920 metres de la ciutat nova i els poc més de 1000 de la part més alta de la ciutat antiga.

[edita] Clima

El clima de Conca és mediterrani continental, amb temperatures molt fredes a l'hivern i suaus a l'estiu, amb una important oscil·lació tèrmica diària durant tot l'any, més acusada els mesos de més calor. Les precipitacions són més abundants que en el seu entorn a causa de l'orografia muntanyenca de la Serra de Conca, pel que se superen els 500 mm., presentant un mínim de pluges en els mesos d'estiu. Els rècords de temperatura registrats són 39,6º el 30 de juliol de 1981 i els -17,8º del 3 de gener de 1971.

[edita] Població

Segons la revisió del Padró municipal d'habitants de l'Institut Nacional d'Estadística (2004), la població de Conca pujava a 47.862 habitants: 24.912 (52,05%) dones i 22.950 (47,95%) homes. Del total, 46.067 (96,25%) corresponien a espanyols i 1.795 (3,75%) a estrangers.

[edita] Llocs d'interès

Catedral de Conca
Catedral de Conca

Entre els seus monuments destaquen la Catedral i les Cases Penjades. En les seues proximitats es troben zones de gran bellesa natural com la Serra de Conca amb la Ciudad Encantada. La seua ciutat emmurallada ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

[edita] Festes

  • Festes de Sant Mateu, del 18 al 21 de setembre (declarada d'interès turístic regional). Són les festes que rememoren la conquesta de Conca per Alfons VIII. Durant aquests dies les penyes omplen els carrers del nucli antic de la ciutat de colorit, música i la tradicional "zurra", una beguda feta amb vi i fruites. També es corren vaquillas enmaromadas a la Plaça Major.

[edita] Personatges destacats

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Conca