[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alfons VIII de Castella - Viquipèdia

Alfons VIII de Castella

De Viquipèdia

Alfons VIII de Castella, el Noble (Sòria, 1155 - Gutierre-Muñoz, Àvila, 1214), Rei de Castella (11581214).

[edita] Orígens familiars

Estàtua d'Alfons VIII a Madrid (J. Villanueva, 1750–53).
Estàtua d'Alfons VIII a Madrid (J. Villanueva, 175053).

Fill de Sanç III de Castella i Blanca de Navarra. Va accedir al tron el 1158, a la mort del seu pare el rei Sanç III, quan comptava amb tan sols tres anys. Aquest fou un motiu de conflicte entre els partits nobiliaris que es disputaven el poder: les famílies Lara i Castro, que pretenien la seva tutela i la regència. Alhora el seu oncle, el rei de Lleó Ferran II, també va reclamar la corona, cosa que gairebé va provocar una guerra civil.

[edita] Ascens al tron

Un gentilhome va treure al petit infant del palau reial, posant-lo sota la custòdia de les viles lleials del nord de Castella, San Esteban de Gormaz, a Sòria, i Àvila. Ja adolescent, va haver de lluitar per la conquesta del seu regne.

Va ser el principal rellançador de la Reconquesta amb la resta de sobirans hispànics (castellans, navarresos i aragonesos), de manera que el 1179 signa el Tractat de Cazorla que delimitarà les zones d'expansió de cada regne, i aquests aniran conquistant les terres ocupades pels almohades, i el mateix any va signar un acord de pau amb Sanç V de Navarra amb la mediació de Enric II d'Anglaterra per mitjà del qual van cedir La Rioja definitivament al Regne de Castella.

Després dels atacs d'Abu Yusuf Ya'qub al-Mansur, i la derrota a la batalla d'Alarcos (1195), va participar en la conquesta de les terres almohades fins arribar a la victòria, el 1212 a la Batalla de Las Navas de Tolosa sobre Muhàmmad an-Nàssir.

Alfons VIII va ser el fundador de la primera universitat espanyola, l'studium generale de Palència, que va desaparèixer després de la seva defunció.

[edita] Núpcies i descendents

Es va prometre el 1170, per casar-se el 21 de setembre de 1177 a la catedral de Burgos amb Elionor d'Anglaterra, filla d'Enric II d'Anglaterra i Elionor d'Aquitània. D'aquest matrimoni en nasqueren 11 fills:

A la seva mort el 1214 el succeï el seu fill petit Enric I de Castella, que tenia tant sols deu anys.

Precedit per:
Sanç III
Rei de Castella
11581214
Succeït per:
Enric I