[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pisàurid - Viquipèdia

Pisàurid

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Pisàurids
Pisaura mirabilis
Pisaura mirabilis
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Classe: Arachnida
Ordre: Araneae
Superfamília: Lycosoidea
Família: Pisauridae
Simon, 1890
Diversitat
52 gèneres, 328 espècies

Gèneres

Llista de gèneres de pisàurids

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Pisàurid

Els pisàurids (Pisauridae) són una família d'aranyes araneomorfes, que formen part dels licosoïdeus (Lycosoidea), una superfamília formada per dotze famílies entre les quals cal destacar pel seu nombre d'espècies: els licòsids (2.304), els ctènids (458), els oxiòpids (419) i els pisàurids, la quarta família més nombrosa amb 328 espècies.

S'assemblen als licòsids però en aquest cas porten els seus sacs d'ous entre els quelícers i els pedipalps, en lloc d'estar enganxats en les fileres. Quan els ous estan a punt de sortir, l'aranya mare construeix una mena de tenda com a guarderia, posada el seu sac d'ous a dins, i els vigila des de fora.

L'espècie europea més representativa el Pisaura mirabilis, però la família també inclou aranyes pescadores (fishing spider) i les aranyes de rais (raft spider).

Dolomedes fimbriatus, amb la seva "guarderia" plena de cries
Dolomedes fimbriatus, amb la seva "guarderia" plena de cries

A diferència dels licòsids, que tenen dos ulls molt prominents a més a més dels altres sis, els ulls dels pisàurids són més o menys de la mateixa mida[1]. Moltes espècies tenen la capacitat de caminar per la superfície de d'aigua, i algunes es poden fins i tot capbussar durant un temps per fugir dels enemics. També per escapar, poden molt ben saltar una distància d'uns quants centímetres. Tot i així, tenen dificultats per pujar per superfícies molt llises com gots de vidre.

L'aranya femella a vegades pot menjar-se al mascle després d'aparellar-se. Per això alguns mascles, per reduir el risc de ser devorat, obsequia a la femella amb algun "regal", com una mosca, amb l'esperança que això satisfarà la seva gana.

Taula de continguts

[edita] Sistemàtica

La següent classificació està basada en la categorització en subfamílies recollides per Joel Hallan en el seu Biology Catalog.

[edita] Pisaurinae

Descrita per Simon (1890), és la referència principal dels pisàurids en quant a nombre de 27 gèneres i pel gènere patró, Pisaura, tot i no ser els més diversos pel que fa a espècies. Cal destacar pel seu nombre d'espècies:

  • Pisaura (18)
  • Architis (11)
  • Cispius (10)
  • Euprosthenops (9)
  • Maypacius (9)
  • Dendrolycosa (8)

[edita] Thalassiinae

Correspon als Dolomedidae descrita per Lehtinen (1967) i rebutjada per Sierwald (1990]. Està formada per 11 gèneres i compren el gènere amb més espècies dels pisàurids, Dolomedes, amb 99 espècies, gairebé una tercera part del total. Hi ha dos gèneres més força nombrosos:

[edita] incertae sedis

Una xifra considerable de gèneres, en total 16, està sense una ubicació clara i formen part d'aquest cul de sac. Pel nombre d'espècies cal destacar el gènere Hygropoda, amb 21 espècies; el segon més nombrós dels pisàurids.

[edita] Referències

  1. Sierwald, P. (1997) Phylogenetic analysis of Pisaurine nursery web spiders, with revisions of Tetragonophthalma and Perenethis (Araneae, Lycosidea, Pisauridae). The Journal of Arachnology 25:361-407 [1]

[edita] Vegeu també