[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orquestra Nacional d'Espanya - Viquipèdia

Orquestra Nacional d'Espanya

De Viquipèdia

L'Orquestra Nacional d'Espanya (Orquesta Nacional de España, ONE) és una de les orquestres espanyoles més prestigioses. L'Organisme Orquesta y Coro Nacionales de España (OCNE) engloba els dos conjunts estables de música simfonicocoral del Ministeri de Cultura. Té seu a Madrid, a l'Auditori Nacional de Música. Cal destacar la tasca de difusió de la música espanyola i el recolzament que ha donat als joves compositors espanyols estrenant les seves obres. Actualment n'és el director titular Josep Pons. Està integrada en l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), del Ministeri de Cultura

Sovint actua conjuntament amb el Cor Nacional d'Espanya. Actualment és membre entre altres de les següents associacions: Asociación Española de Orquestas Sinfónicas (AEOS), Asociación Española de Documentación Musical (AEDOM), International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML) i Major Orchestra Librarians' Association (MOLA).

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Antecedents

L'Orquestra Simfònica de Madrid fundada en 1904 sota la direcció d'Alonso Cordelás i dirigida des de l'any següent per Enrique Fernández Arbós, que va ser successora de la Sociedad de Conciertos de Madrid, que en 1866 fundara Barbieri i que després d'una crisi econòmica important i irreconciliables desavinences entre els mestres, va quedar dissolta en 1903 i l'Orquestra Filharmònica de Madrid, fundada en 1915 pel mestre murcià Bartolomé Pérez Casas van ser les encarregades de donar vida musical a Madrid així com alguna que una altra gira per la geografia nacional fins al principi de la guerra civil.

Ja en 1931 Adolfo Salazar havia alertat sobre la necessitat de la creació d'una orquestra que treballara amb un rigor i una qualitat que només es podia trobar a partir de l'estabilitat laboral dels seus membres.

Per Ordre Ministerial de 24 de juliol de 1937 el govern republicà crea l'Orquesta Nacional de Conciertos que per motius obvis va donar el seu primer concert el 8 d'abril de 1938 en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El programa la Simfonia n. 5 de Beethoven, dos Nocturns de DebussyNúvols i Festes- Preludi a la Sesta d'un Faune i la Patètica de Txaikovski. El 6 de gener de 1939 després de trenta concerts dirigits per Pérez Casas, José Antonio Álvarez Cantos, Joan Lamote de Grignon i Bocquet, i Joan Pich i Santasusana cessa la seua activitat de concerts.

El 27 d'abril de 1940 es constituïx la Comisaría General de la Música i es nomena un triumvirat directiu format per Mossèn Nemesio Otaño, José Cubilés i Joaquín Turina amb Federico Sopeña com a ajudant, una Ordre Ministerial de 10 de juliol de 1940 creava l'Orquestra Nacional amb una plantilla de 176 professors per la fusió de les dos orquestres madrilenyes anteriorment citades.

El 25 de juliol de 1940 en el Teatro Maria Guerrero de Madrid en un concert dirigit per diversos compositors i José Cubilés s'havia presentat l'orquestra "casi de puntillas, sin apenas propaganda y con escasa crítica posterior" s'interpreten obres de Dámaso Torres, Manuel Parada, José Muñoz Molleda, José Moreno Bascuñana i obres d'Albéniz, Turina, Rodrigo i Falla dirigides per Cubilés. En esta època es van fer diversos concerts a través de la Comisaria General de la Música de germandat entre l'Alemanya nazi i Espanya. L'11 de desembre de 1940 Jesús Arámbarri i Regino Sainz de la Maza a la guitarra estrenen a Madrid el Concert d'Aranjuez. El 9 de febrer de 1941 és dirigida per Franz Konwitschny.

Els concerts referència d'esta època es produïxen del dia 15 d'octubre a l'1 de novembre sota la direcció d'Ernesto Halffter són quatre programes diferents de música espanyola a excepció de compositors afins al bàndol republicà i l'estrena del ballet Joc de cartes de Stravinski. En estes dates també és dirigida per primera vegada per Enrique Jordá i per José María Franco.

La trajectòria irregular d'este conjunt obliga a convocar un concurs-oposició per a crear la “verdadera-definitiva” Orquestra Nacional per Ordre Ministerial de 17 de maig de 1941. Joaquín Turina presidiria eixes oposicions junt amb Federico Sopeña (secretari), sense vot, i les proves es van acabar el març de 1942. Sota la direcció del mestre portugués Pedro de Freitas Branco en el Teatro María Guerrero el 25 de març de 1942 i sobretot el 31 de març de 1942 també en el Teatro María Guerrero considerat com el primer concert oficial de l'Orquesta Nacional de España i adoptada esta data com el dia d'arrancada d'activitat de l'ONE. El programa l'Obertura de Les bodes de Figaro de Mozart, La Simfonia Dante de Liszt, Mort i transfiguració de Strauss, el Preludi a la sesta d'un faune de Debussy i el Bolero de Ravel

[edita] Bartolomé Pérez Casas

El 16 d'octubre de 1942 debuta un altre il·lustre de l'orquestra, Eduard Toldrà. Com l'orquestra començava a sonar i era necessari planificar la seua activitat, urgia començar a comptar amb un director titular. Amb setanta anys Bartolomé Pérez Casas, era un excel·lent director d'orquestra. En contra seu, el període republicà barceloní amb l'Orquestra Nacional dels perdedors, i ell mateix, prou en contra d'un projecte fatal per a la seua benvolguda Orquesta Filarmónica de Madrid. Després d'un període de prova, inclosa una gira a Lisboa i Porto al maig de 1944 va ser nomenat director titular. Anteriorment havia dirigit l'orquestra per primera vegada al Teatro Español el 7 de maig de 1943.

Coincidint amb la titularitat de Pérez Casas el mestre alemany Carl Schuricht va protagonitzar tres memorables concerts en el Palacio de la Música amb un repertori integrat per Mozart, Beethoven, Schubert, Weber, Brahms (1a, 2a i 4a simfonies), Wagner, Strauss i El mar de Debussy que van marcar per complet la personalitat sonora de l'orquestra en el futur. Pérez Casas es va retirar definitivament el 25 de novembre de 1949 amb la Simfonia Pastoral, obra triada per al concert fundacional de la Orquesta Filarmónica de Madrid. En els seus concerts, junt amb solistes de la pròpia orquestra, altres com Alícia de Larrocha, Gonzalo Soriano, Rosa Sabater, Victoria de los Ángeles. Diversos compositors van dirigir les seues obres: Conrado del Campo, Julio Gómez, Pablo Sorozábal, Ernesto Halffter. Arámbarri va portar a l'Orfeón Pamplonés, a l'Orfeón Donostiarra i a la Sociedad Coral de Bilbao. Als mestres espanyols caldria unir la presència de Schuricht, Heinz Unger, Franz von Hoeslin i a Clemens Kraus que va dirigir el Don Juan i Till Eulenspiegel poc abans de la mort de Richard Strauss. La plantilla va quedar fixada en 102 professors, arxiver, avisador i inspector i es va consolidar el caràcter funcionarial dels professors.

[edita] Ataulfo Argenta

El dia 1 de gener de 1947 es publica un B.O.E. que solidifica l'existència oficial de l'ONE. En els dies següents es confirma Bartolomé Pérez Casas com a director titular al mateix temps que s'eleva al mateix rang a Ataulfo Argenta, que tenia la plaça de "piano, celesta i joc de timbres" des de 1945, donant-se el cas que l'orquestra va tindre dos directors titulars de l'any 1947 al 1949.

El pianista càntabre va començar els seus vincles amb la direcció en l'Orquesta de Radio Nacional així com a l'Orquesta de Cámara de Madrid que començava el seu camí. El 10 d'octubre de 1945, va dirigir per primera vegada a l'ONE com a director invitat en el Teatro Calderón un concert a la manera antiga de tres parts. El 9 de novembre dirigix un altre concert en el Palacio de la Música. Dos concerts al desembre i el 15 de febrer reposa el Concert d'Aranjuez amb Regino Sainz de la Maza. Dos concerts al Teatro Lope de Vega de Sevilla amb el seu mestre el pianista Winfried Wolff i amb el violoncel·lista Gaspar Cassadó i per fi el 24 de gener de 1947 dirigix a l'ONE com a mestre titular les Deu melodies basques de Guridi, Les Variacions Bridge de Britten i la Simfonia Heroica, una cosa que va seguir durant tota la seua carrera: música espanyola, música del present i un gran clàssic.

Va ser-ne el director fins a la seva mort, el 1958. Aquest va ser un dels períodes més brillants de l'orquestra tant per la qualitat tècnica com pel repertori. A continuació van venir quatre anys difícils fins al nomenament de Rafael Frühbeck de Burgos, que es va quedar en el càrrec de 1962 fins a 1978, dirigint més de 700 concerts.

Entre els directors convidats, cal citar a Carl Schuricht, Heinz Unger, Hermann Scherchen, Sergiu Celibidache, Igor Markevitch i Jean Martinon. La llista dels solistes és llarga : Arthur Rubinstein, José Iturbi, Wilhelm Kempff, Claudio Arrau, Alícia de Larrocha, Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, David Oïstrakh, Leonid Kogan, Mstislav Rostropóvitx, Pedra Fournier, Jean-Pierre Rampal, James Galway, Victoria de los Ángeles, Norma Procter, Jessye Norman, Gundula Janowitz, Teresa Berganza, etc.

[edita] Directors titulars

thunb

[edita] Currículum oficial temporada 2006-2007

La Orquesta y Coro Nacionales de España (OCNE), amb més de seixanta anys d'història, van iniciar una nova etapa en la temporada 2003-2004 amb l'arribada del mestre Josep Pons com a director artístic i titular. Amb ell s'ha mamprés un procés de modernització de l'estructura organitzativa i de la imatge de l'OCNE, al mateix temps que s'aprofundix en l'ambició artística i cultural de l'entitat, la qual cosa es reflectix en la programació de les seues temporades regulars de concerts a Madrid.

En el pla purament musical cal assenyalar que esta programació s'ha obert a un repertori més ampli i divers en el qual, junt amb les partitures bàsiques del repertori simfònic occidental, hi ha abundància de primeres audicions, tant de música nova com de partitures recuperades del passat històric. A més, en les seues últimes temporades l'OCNE està procurant donar un plus d'al·licient cultural als seus programes agrupant parcialment els seus concerts amb caràcter temàtic. Així, en la present temporada s'han programat obres atenent a l'element temàtic del personatge de Faust, i en especial al Faust de Goethe. El Quixot de Cervantes, la Viena de 1900 o Música i mite han sigut altres temes desenvolupats per l'OCNE en les seues temporades últimes.

Una altra iniciativa recent d'interés és l'anomenada "Carta blanca a...", que consistix en un grup de concerts orquestrals i camerístics dedicats a un compositor de hui, en els quals s'escolten obres seues junt amb altres triades per ell mateix. Hans Werner Henze i George Benjamin van ser els mestres a qui es va donar "carta blanca" en les temporades 2004-05 i 2005-06, respectivament, mentres que Henri Dutilleux serà l'homenatjat en la temporada 2006-07.

Amb açò, l'OCNE prosseguix i intensifica la seua voluntat d'atendre a la música de la seua època, la qual cosa històricament ha suposat un bon nombre de composicions encarregades i estrenes mundials, així com la presència en el podi de mestres d'ahir, com Igor Stravinski o Paul Hindemith, i de hui, com Cristóbal Halffter, Krzysztof Penderecki o Benjamin.

L'Orquesta Nacional de España va ser fundada en 1937, durant la guerra civil espanyola, i es va reactivar definitivament en 1942. Des de llavors desenvolupa una ininterrompuda i intensa labor de concerts, amb àmplies temporades a Madrid, participació en els principals festivals internacionals espanyols -, Santander, Sant Sebastià...-, gires per Espanya i per diversos països d'Europa, Amèrica del Sud, Amèrica del Nord i Àsia. El seu nord artístic sempre ha consistit a servir de vehicle al gran repertori orquestral, des del Barroc fins al present, concedint especial atenció a la difusió de la música espanyola.

Entre els seus directors titulars històrics destaquen Ataúlfo Argenta -qui va portar l'Orquestra a un alt nivell artístic en la seua primera etapa- i Rafael Frühbeck de Burgos, el director que en més ocasions ha ocupat el podi de l'OCNE. Com a directors invitats, en la primera època de l'Orquestra van deixar fonda empremta mestres com Carl Schuricht, Heinz Unger, Hermann Scherchen, Sergiu Celibidache, Igor Markevitch o Jean Martinon. Així mateix, els més destacats solistes vocals i instrumentals de la segona mitat del segle XX han actuat en els concerts de l'OCNE: entre tants noms cabria apuntar Arthur Rubinstein, José Iturbi, Wilhelm Kempf, Claudio Arrau, Alícia de Larrocha, Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, David Oistrakh, Leonid Kogan, Mstislav Rostropovich, Pierre Fournier, Jean-Pierre Rampal, James Galway, Victoria de los Ángeles, Norma Procter, Jessye Norman, Gundula Janowitz, Teresa Berganza..., relació que es prolonga hui fins als mes anomenats solistes arribats al panorama internacional en els últims anys.

Font: Arxiu ONE

[edita] Plantilla orquestral temporada 2007-2008 a 5 d'abril de 2008

ORQUESTA NACIONAL DE ESPAÑA

  • Presidència d'Honor: S.M. la Reina de España
  • Director Artístic i Titular: Josep Pons
  • Director Emèrit: Rafael Frühbeck de Burgos

[edita] Corda

Anders Zorn - Hins Anders (1904)
Anders Zorn - Hins Anders (1904)
  • Violins primers: Sergéi Teslia* (concertino), Mauro Rossi* (concertino), Ane Matxain Galdós (concertino), Jesús Á. León Marcos (solista), José Enguídanos López (solista), Salvador Puig Fayos (ajuda de solista), Miguel Ángel Alonso Martínez, Juan Manuel Ambroa Martín, Laura Calderón López, Antonio Cárdenas Plaza, Jacek Cygan Majewska, Yoon Im Chang, Raquel Hernando Sanz, Gilles Michaud Morin, Rosa Luz Moreno Aparicio, Elena Nieva Gómez, Rosa María Núñez Florencio, Alfonso Ordieres Rojo, Francisco Romo Campuzano, Roberto Salerno Ríos, Georgy Vasilenko.
  • Violins segons: Joan Espina Dea (solista), Kremena Gantcheva (solista), Francisco Martín Díaz (ajuda de solista), Mario Pérez Blanco (ajuda de solista), Nuria Bonet Majó, Ivan David Cañete Molina, Eduardo Carpintero Gallego, Ana Llorens Moreno, Amador Marqués Gil, Stefano Postinghel, Mª del Mar Rodríguez Cartagena, Laura Salcedo Rubio, Manuel Dammicco*, Alejandro Domínguez Morales*, Laura Gracía del Castillo*, Cristian Roig Puig*, Shahar Rosenthal*, Pilar Rubio Albalá*.
  • Violes: Emilio Navidad Arce (solista), Cristina Pozas Tarapiella (solista), Julia Jiménez Peláez (ayuda de solista), Dionisio Rodríguez Suárez (ajuda de solista), Mª Antonia Alonso González, Carlos Antón Morcillo, Virginia Aparicio Palacios, Roberto Cuesta López, Dolores Egea Martínez, Mª Paz Herrero Limón, Pablo Rivière Gómez, Gregory Salazar Haun, Carlos Barriga*.
  • Violoncels: Salvador Escrig Peris (solista), Miguel Jiménez Peláez (solista), Mariana Cores Gomendio (ajuda de solista), Ángel Luis Quintana Pérez (ajuda de solista), Belén Aguirre Fernández, Vicente Espinosa Carrero, Enrique Ferrández Rivera, Adam Hunter, José Mª Mañero Medina, Nerea Martín Aguirre, Jorge David Fanjul Campos*, Josep Trescolí Sanz*.
  • Contrabaixos: Jaime Antonio Robles Pérez (solista) - Ramón Mascarós Villar (solista) - Miguel Ángel Glez. Corredera (ajuda de solista) - Luis Vicente Navidad Serrano (ajuda de solista) - Pascual Cabanes Herrero - Pablo Múzquiz Pérez-Seoane - Eladio Piñero Sánchez - José Julio Rodríguez Jorge - Mario Lisarde Beinat* - Antonio Torres Porras*.

[edita] Arpes

Ángeles Domínguez García (solista) - Nuria Llopis Areny

[edita] Vent Fusta

  • Flautes:

Juana Guillem Piqueras (solista) - José Sotorres Juan (solista) - Miguel Ángel Angulo Cruz - Antonio Arias-Gago del Molino - José Oliver Bisbal (flauta-flautí)

  • Oboés:

Rafael Tamarit Torremocha (solista) - Vicente Sanchís Faus (solista) - Víctor Manuel Ánchel Estebas (oboé-corn anglés) - Ramón Puchades Marcilla - Robert Silla Aguado*

  • Clarinets:

Enrique Pérez Piquer (solista) - Javier Balaguer Domenech (solista) - Eduardo Raimundo Beltrán (clarinet baix) - José A. Tomás Pérez - Carlos Casadó Tarín* (clarinet en mi bemoll)

  • Fagots:

Enrique Abargues Morán (solista) - Miguel Alcocer Cosín (solista) - José Masiá Gómez (contrafagot) - Vicente J. Palomares Gómez - Miguel José Simó Peris

[edita] Vent Metall

  • Trompes:

Salvador Navarro Martínez (solista) - José Enrique Rosell Esterelles (solista) - Carlos Malonda Atienza (ajuda de solista) - Javier Bonet Manrique - Antonio Colmenero Garrido - Rodolfo Epelde Cruz - Salvador Ruiz Coll

  • Trompetes:

Vicente Martínez Andrés (solista) - Manuel Blanco Gómez-Limón* (solista) - Juan Carlos Alandete Castillo (ajuda de solista) - Antonio Ávila Carbonell - Vicente Torres Castellano

  • Trombons:

Edmundo José Vidal Vidal (solista) - Juan Carlos Matamoros Cuenca* - Enrique Ferrando Sastre - Francisco Guillén Gil (trombó baix) - Rogelio Igualada Aragón - Jorge Navarro Martín

  • Tuba:

Miguel Navarro Carbonell

[edita] Percussió

Eduardo Sánchez Arroyo (solista) - Félix Castro Vázquez (solista) - Juanjo Guillem Piqueras (ajuda de solista) - Rafael Gálvez Laguna - Pedro Moreno Carballo

[edita] Personal auxiliar

  • Arxiu:

Rafael Rufino Valor

  • Avisadors:

Francisco Osuna Moyano (Cap d'escenari) - Juan Rodríguez López

Contratats per a la temporada 2007/2008*

[edita] Cor Nacional d'Espanya

Della Robia.- Cantants (Florència)
Della Robia.- Cantants (Florència)

Està previst que pròximament el Cor Nacional d'Espanya (CNE) passi a ser una agència estatal autònoma de l'Orquestra Nacional d'Espanya.

[edita] Plantilla CNE

  • Directora titular: Mireia Barrera
  • Subdirector: Eduardo Córcoles Gómez
  • Soprans:

Adelina Álvarez Giménez - Margarita Arguedas Rizzo - Irene Badiola Dorronsoro - Mª Pilar Burgos Aranda* - Evangelina Carreño Fernández - Marta Clariana Muntada* - Yolanda Fdez. Domínguez - Mª Antonia Fdez. Rodríguez - Encarnación Gámez Palacios - Elisa Garmendia Pizarro - Mª Esther Garralón García-Quismondo* - Marta Goded Salto - Pilar Gómez Jiménez - Patricia González Arroyo - María del Carmen Hernáez Lobo - Dolores Lopo Plano - Maravillas Losada Serrano - Celia Martín Ganado* - Vicenta Martín Ruiz - Mª del Carmen de Miguel Peña - Catalina Moncloa Dextre - Lilian Moriani Vieira* - Mª de los Angeles Pérez Panadero* - Amalia Ramos Muñoz -Carmen Rodríguez Hernández - Carmen Ruiz Serrano - Angela Santos Compañ - Rosa María de Segovia García - Carolina del Solar Salas* - Diana Kay Tiegs Meredith* - Rosario Villamayor Urraca

Carl Spitzweg
Carl Spitzweg
  • Contralts

Paz Abeijón Cisneros - Miren Astuy Altuna* - Margarita Barreto Gil - Mª José Callizo Soriano* - Isabel Caneda Schad - Yang-Yang Deng* (Cap de Corda de Tenors) - Inmaculada Egido García* - Ester Estremera Urabayen - Mayda Galano Guilarte* (Cap de Corda de Contralts)- María Dolores Gil de Avalle Montes - María Luisa Hornedo Padrós - Pilar Lirio González - Carmen Lominchar García* - Evelia Marcote Calvo - Helia Martínez Ortiz - Ana María Pérez-Íñigo Rodríguez - Pilar Pujol Zabala - Hilda Rivas Toro - Carmen Sánchez Sánchez* - Cecilia Soler Martínez - María Ana Vassalo Neves Lourenço* - Daniela Vladimirova Dimitrova*

  • Tenors:

Celso Abad Amor - José Mª Abad Bolufer* - Fernando Aguilera Martínez* - Rafael Anguita Manero - Manuel Armendáriz Martínez - David Cabrera Valenzuela* - Santiago de la Cruz de la Cuerda - José Durán Cuesta - José María Freire García - Francisco Javier Gallego Morales - Antonio García Peña - Pablo Heras Alonso - José Hernández Garrido - César Hualde Resano* - Manuel Mendaña García* - Daniel Pérez Bueno - Federico Teja Fernández* - Antonio Valera Rivas

  • Baixos:

Abelardo Arguedas Rizzo - Domingo Cedrés Quesada - Hugo Abel Enrique Cagnolo - Helder Jair Espinosa Borja* - Fernando Gallego Vela - Juan Pedro García Marqués* - Carlos Jesús García Parra - José Antonio García-Quijada Pérez de la Serna - Raúl García Reyzabal - Emilio Gómez Barrios - Manuel Heras Gómez-Escalonilla - Pedro Llarena Carballo* (Cap de Corda de Soprans) - Felipe Luis Miguel Cañas - Luis Antonio Muñoz Martínez* - José María Pérez Bermúdez - Ángel María Rada Lizarbe - Luis Rada Lizarbe - Francisco Javier Rodríguez Morera* - Ángel Rodríguez Torres* - Gabriel Zornoza Martínez

  • Pianistes:

Fernando Sobrino Fernández - Sergio Espejo Repiso*

  • Arxiu:

Victoriano Sánchez Tortosa

Nota: (*) Contractats pel C.N.E. Informació per actualitzar

[edita] Equip tècnic

  • Direcció:

Jesús Clavero (Director tècnic) - Belén Pascual (Directora adjunta) - Juana González (Jefe Secretaria Dirrecció Tècnica) - Pura Cabeza (Secretaria Direcció Adjunta) - Arantzazu Elu (Servei de Suport) - Reyes Gomáriz (Relacions Públiques)

  • Administració:

Elena Martín Fuentes (Gerent) - Amalia Jiménez (Caixera Pagadora) - Purificación García (Contractació) - Rosa Aguilar, Rocío Espada, Pilar Martínez (Administració) - María Ángeles Guerrero (Caixa)

  • Secretaries Tècniques:

Dolores Egea (ONE) - Ignacio de Luxán (CNE) - María Morón, Maria Jesús Carbajosa (Secretaria ONE) - Marta Álvarez González (Secretaria CNE)

  • Comunicació:

Blanca Reche (Premsa) - Rosario Laín (Edicions)

  • Documentació:

Eduardo Villar (Documentació) - Mercedes Colmenar (Biblioteca) - Begoña Álvarez (Arxiu ONE) - Isabel Frontón (Arxiu CNE)

  • Empreses Col·laboradores:

Andrés Lacasa (Secretaria Artística)

Informació avalada per l'arxiu ONE

[edita] Publicacions

[edita] Enregistraments recents

  • Albéniz

Rafael Frühbeck de Burgos; Isaac Albéniz (1860-1909): Suite española opus 47; Cantos de España; Suite Iberia; Conifer Classics (BMG)-Nº 75605 51326 2

  • Don Quijote.

Orquesta Sinfónica de Madrid; Coro Nacional de España; Pedro Halffter Caro; Cristóbal Halffter (1930): Don Quijote (Ópera en un acto sobre el mito cervantino) Glossa Mussic, S.L. 2004. REF.: GSP98004

  • Falla.

Rafael Frühbeck de Burgos; Manuel de Falla (1876-1946): El amor brujo; Noches en los jardines de España; La vida breve (selección); El sombrero de tres picos (Suites núms. 1 y 2); Esperanza Fernández, voz: Josep Colom, piano; RTVE Música, 2001. REF.: CD 651569

  • Merlin.

Orquesta Sinfónica de Madrid; Coro Nacional de España; Coro de la Comunidad de Madrid; Coro Alfonso X "El Sabio"; José de Eusebio; Isaac Albéniz (1860-1909): Merlin, ópera en tres actos; Carlos Álvarez (Merlin); Plácido Domingo (King Arthur); Jane Henschel (Morgan le Fay); Ana María Martínez (Nivian); Decca Music 2000. REF.: 70962

  • Rodrigo oeuvres symphoniques.

George Pehlivanian; Joaquín Rodrigo (1901-1999): Música para un jardín; A la busca del más allá; Cinco piezas infantiles; Zarabanda lejana y villancico; Per la flor del lliri blau; Studio SM. REF.: D2618

  • Rodrigo. Guitar Concerto.

Rafael Frühbeck de Burgos; Joaquín Rodrigo(1901-1999): Concierto de Aranjuez; Fantasía para un gentilhombre; Manuel de Falla (1876-1946): Noches en los jardines de España José María Gallardo, guitarra; Joaquín Soriano, piano; Classic FM (BMG). REF.: Nº 75605 570342

[edita] Gravacions històriques

En preparació

[edita] Bibliografia

  • Alonso, Luis, 40 años Orquesta Nacional, Dirección General de Música y Teatro, Madrid, 1982, ISBN 84-500-8277-3
  • Fernández-Cid, Antonio, Ataulfo Argenta, Biblioteca Nueva, Madrid, 1958. Direccion General de Bellas Artes Ministerio de Educación y Ciencia, Madrid, 1971.
  • Fernández-Cid, Antonio, estudio preliminar de Fernando Argenta "Ataulfo Argenta", Servicio de Publicaciones, Universidad de Cantabria, Santander, 2003
  • Fernández-Cid, Antonio, Concierto 3000, ONE, Madrid, 1987.
  • Fernández-Cid, Antonio, Historia del Teatro Real como sala de conciertos, 1966-1988, INAEM, Madrid, 1991.
  • Fernández-Cid, Antonio, La Orquesta Nacional de España, Ministerio de Educación Nacional, Madrid, 1953.
  • Franco, Enrique, Memoria de la Orquesta Nacional de España, INAEM, Madrid, 1992. ISBN 84-87075-27-4 NIPO 302-92-006-5
  • García del Busto, José Luis, 1971-2001: 30 años Coro Nacional de España, INAEM, Madrid, 2001, NIPO 184-01-009-2
  • García del Busto, José Luis, Orquesta Nacional de España Crónica de sesenta años, INAEM, Madrid, 2002, NIPO 184-02-002-9
  • Gómez Amat, Carlos, Auditorio Nacional de Música, 1988-1998, INAEM, Madrid, 1998
  • Iglesias, Antonio, Coro Nacional de España. 25 años 1971-1996, INAEM, Madrid, 1996, ISBN 84-87731-19-9 NIPO 302-96-030-6
  • Sopeña, Federico, Memorias de Músicos, Epesa, Madrid, 1971.

[edita] Enllaços externs