[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoni Ros-Marbà - Viquipèdia

Antoni Ros-Marbà

De Viquipèdia

Antoni Ros i Marbà (l'Hospitalet de Llobregat, 1937) és un director d'orquestra català considerat com un dels millors directors de l'Estat del panorama actual.

Estudià al Conservatori Superior de Música de Barcelona i va continuar els estudis de direcció d'orquestra amb Eduard Toldrà, Sergiu Celibidache i Jean Martinon.

Després de la fundació de l'Orquestra Simfònica de Ràdio Televisió Espanyola, l'any 1966 Ros-Marbà va guanyar el concurs pel qual va ser anomenat director de l'esmentada orquestra. Aquest mateix any va rebre el Premi Internacional del Disc "Arthur Honegger" per l'enregistrament de "Les set paraules de Crist a la Creu" (Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers an Kreuze) de Haydn.

El 1967 va aconseguir el càrrec de director de l'Orquestra Ciutat de Barcelona. El 1978 va arribar a ser director titular de l'Orquestra Nacional d'Espanya, càrrec que ostentà fins al 1981. També va dirigir, entre 1979 i 1986, l'Orquestra de Cambra d'Holanda. Ha dirigit gran quantitat de prestigioses orquestres a tot el món i cal destacar la invitació que va rebre de Herbert von Karajan, el 1978, per dirigir l'Orquestra Filharmònica de Berlín.

Actualment és el director titular de la Real Filharmonía de Galicia, és professor i director titular da la Càtedra d'Orquestra de Cambra Freixenet de l'Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid i director de l'Escola de Altos Estudos Musicais de Galícia, càrrecs que compagina amb una intensa activitat concertística.

En la Diada de l’11 de setembre de 2005, en un acte institucional que es va celebrar al Parc de la Ciutadella es va estrenar la nova versió de l'himne dels Segadors realitzada per Ros-Marbà. Va ser interpretada per l’'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Orfeó Català.

Li han concedit el Premio Nacional de Música del Ministeri de Cultura i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

[edita] Enllaços externs