[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic - Viquipèdia

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic

De Viquipèdia

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE, o OECD segons les sigles en anglès) és una organització internacional formada pels països desenvolupats que accepten els principis de democràcia participativa i lliure mercat. Es va originar el 1948 com a Organització per a la Cooperació Econòmica Europea (OCEE), per tal d'ajudar en l'administració del Pla Marshall per a la reconstrucció europea després de la Segona Guerra Mundial. Posteriorment es va ampliar a estats no europeus, i el 1961 es va reformar i es va convertir en l'organització actual.

La seu de l'OCDE és a París (França) i ocupa el Château de la Muette, que fou adquirit a la família Rothschild. Des de 1996 el canadenc Donald J. Johnston, n'és el secretari general. El mexicà Ángel Gurría ha estat elegit per a succeir a Johnston l'1 de juny, 2006, i és el primer secretari d'un "país del sud" que hi és elegit.

[edita] Objectius

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic és un fòrum únic, en el qual els governs de 30 democràcies de mercat desenvolupades s'uneixen per a discutir sobre els reptes dels canvis econòmics i socials de la globalització i les seves oportunitats. L'organització permet que els governs comparin experiències amb polítiques econòmiques i cerquin respostes als problemes comuns, que identifiquin polítiques internes i externes reeixides.

L'OCDE dona suport als governs per a encoratjar la prosperitat i combatre la pobresa per mitjà del creixement econòmic, l'estabilitat financera, el comerç i la inversió, la tecnologia, la innovació, el desenvolupament i la cooperació. Això assegura el creixement econòmic, el desenvolupament social i la protecció ambiental tots junts. Altres propòsits són crear treballs per a tots, així com equitat social, i un govern transparent i efectiu.

L'OCDE té com a propòsit entendre i donar suport als governs per a respondre als nous desenvolupaments i les preocupacions derivades d'aquests. Alguns nous desenvolupaments inclouen el ajustament estructural, la seguretat d'internet, i els reptes per a reduir la pobresa als països en vies de desenvolupament. Per més de 40 anys, l'OCDE ha estat una de les fons més grans i més precises amb dades estadístiques, econòmiques i socials. Les bases de dades de l'OCDE inclouen àrees diverses com ara comptes nacionals, indicadors econòmics, força laboral, comerç, ocupació, migració, educació, energia, sanitat, indústria, impostos i l'ambient.

[edita] Estats membres

Estats membres de l'OCDE
Estats membres de l'OCDE

Actualment en són trenta, els membres de ple dret. D'aquests, 24 són considerats països de renda alta segons el Banc Mundial l'any 2003.

Estats membres i any d'admissió:

Cal tenir en compte que actualment hi han uns pocs països que esperen ser integrats a l'OCDE. Aquests són Xile (que probablement serà inclós el 2009), Estònia, Israel, Rússia, i Eslovènia. L'OCDE ha reconegut el creixement que han tingut en els darrers anys i assegura que aviat seran països desenvolupats.

La Comissió Europea també participa de les sessions de treball paral·lelament als estats membres de la Unió Europea.

[edita] Enllaços externs