[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Comissió Europea - Viquipèdia

Comissió Europea

De Viquipèdia

Portal Articles relacionats amb Unió Europea
Edifici Berlaymont a la ciutat de Brussel·les, seu principal de la Comissió Europea.
Edifici Berlaymont a la ciutat de Brussel·les, seu principal de la Comissió Europea.
Sala de reunions de la Comissió Europea
Sala de reunions de la Comissió Europea

La Comissió Europea és una institució políticament independent que regenta el poder executiu de la Unió Europea (UE). El seu principal objectiu és la legislació entorn a polítiques i programes d'acció, sena així mateix el responsable d'aplicar les decisions del Parlament Europeu (PE) i el Consell de la Unió Europea (CUE).

El terme "Comissió" fa referència als membres de la Comissió, asnomenats "Comissaris", designats pels 27 Estats membres i el Parlament, però també es refereix a la pròpia institució i al seu personal.

L'actual Comissió Europea està presidida per José Manuel Durão Barroso, que ocuà aquest càrrec pel període 2004-2009.

[edita] Funcionament

Les principals funcions de la comissió són:

  • Proposar legislació al Parlament i al Consell.
  • Gestionar i aplicar les polítiques de la UE i el seu pressupost.
  • Fer complir la legislació europea.
  • Representar a la Unió en l'escena internacional.

La Comissió elabora propostes per a les noves lleis europees, que presenta al PE així com al CUE. La Comissió garanteix que les decisions de la UE s'apliquin correctament i supervisa la manera que s'utilitzen els fons de la Unió, vigilant tanmateix per que es respectin els tractats europeus i el Dret comunitari.

La Comissió Europea està composta actualment per 27 membres, tants membres com estats membres de la Unió, assistits per uns 24.000 funcionaris. El President de la Comissió és escollit pels Governs dels Estats membres de la UE i ha de ser aprovat pel Parlament Europeu. La resta de membres són nomenats pels governs dels Estats membres en consulta amb el President entrant i també han de ser acceptats pel Parlament. La Comissió es nomena per un període de cinc anys, però pot ser destituïda pel parlament.

Entre els Comissaris regeix el Principi de responsabilitat solidària i aquests són aprovats pel parlament en bloc, no obstant això, correspon al President de la Comissió distribuir les àrees de responsabilitat política entre els Comissaris i pot fins i tot, si compta amb l'aprovació de la Comissió, exigir també la dimissió d'un Comissari.

De ratificar-se el Tractat pel qual s'establix una Constitució per a Europa, les competències de la Comissió i especialment del seu president, es veuran substancialment enfortides.

Al contrari que el Consell de la Unió Europea, la Comissió està pensada per ser un ens independent dels estats membres i els comissaris no poden rebre instruccions dels governs que els han proposat sinó que han de defensar els interessos dels ciutadans de la UE en conjunt.

[edita] Història

La Comissió Europea és el fruit de la unificació de l'Alta Autoritat de la CECA, de la Comissió de la CEE i de la Comissió de l'Euratom, a l'entrar en vigor l'1 de juliol de 1967 el Tractat de Brussel·les de 8 d'abril de 1965 d'unificació dels executius comunitaris.

Al llarg de la història els seus presidents han estat:

Núm President Commissió Inici Fi Estat membre Partit
1 Walter Hallstein Comissió Hallstein 1958 1967 Alemanya CDU (CD)
2 Jean Rey Comissió Rey 1967 1970 Bèlgica PLR (ALDE)
3 Franco Maria Malfatti Comissió Malfatti 1970 1972 Itàlia DC (CD)
4 Sicco L. Mansholt Comissió Mansholt 1972 1973 Països Baixos PvdA (SOC)
5 François-Xavier Ortoli Comissió Ortoli 1973 1977 França RPR (CD)
6 Roy Jenkins Comissió Jenkins 1977 1981 Regne Unit Lab (SOC)
7 Gaston Thorn Comissió Thorn 1981 1985 Luxemburg DP (ALDE)
8 Jacques Delors Comissió Delors 1985 1995 França PS (PSE)
9 Jacques Santer Comissió Santer 1995 1999 Luxemburg CSV (PPE)
10 Manuel Marín (interí) Comissió Marín 3/1999 9/1999 Espanya PSOE (PSE)
11 Romano Prodi Comissió Prodi 1999 2004 Itàlia Oli (PSE)
12 J. M. Durão Barroso Comissió Barroso 2004 actualitat Portugal PSD (PPE)
Llegenda:   [         Esquerra / ideologia socialista - [         liberal - [         Dreta / ideologia conservadora


Fins l'1 de maig de 2004 hi havia 20 Comissaris, dos de cadascun dels Estats membres més poblats i un de la resta, però després de l'Ampliació de la Unió Europea que es va oficialitzar aquest dia, el nombre de Comissaris va passar a ésser de 30. No obstant això, a partir del 22 de novembre de 2004, data en la qual va prendre possessió la Comissió 2004-2009, la xifra va passar a ésser de solament 25 Comissaris, un per país, però a l'incorporar-se Romania i Bulgària es van augmentar 2 nous comissionats. En conseqüència, i malgrat la voluntat política de reduir aquesta xifra en un futur, la Comissió es compon en l'actualitat per 27 Comissaris.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Comissió Europea

[edita] Enllaços externs