[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

NBA - Viquipèdia

NBA

De Viquipèdia

Portal Articles relacionats amb Bàsquet
National Basketball Association (NBA)
Imatge:NBA.PNG
Fundació 1946
Número d'equips 30
País Estats Units, Canadà
Campió actual San Antonio Spurs

La NBA (National Basketball Asociation, traduït associació nacional de bàsquet) és la principal lliga professional de bàsquet als Estats Units. Se la considera habitualment la lliga més competitiva del món.Va ser creada el 1946 amb molt pocs equips, es va anar ampliant, però alguns dels equips inicials es van desfer.

Taula de continguts

[edita] Sistema de Competició

Distribució dels equips en el mapa dels EUA
Distribució dels equips en el mapa dels EUA

La lliga professional americana de bàsquet està dividida en dues conferències, la Conferència Est i la Conferència Oest que consten de 3 divisions cada una. Primerament es juguen una sèrie de partits de pretemporada, desprès la temporada regular i finalment els play-off entre els millors equips de la lliga que s'enfronten entre ells al millor de 7 partits.

La pretemporada se sol realitzar entre els mateixos equips de la NBA, de totes maneres la organització de lliga cada cop intenta promocionar-se més enllà de les fronteres dels EUA. Per aquest motiu, alguns equips preparen la temporada amb alguns partits a Europa o Àsia. A Catalunya la temporada 2004-2005 varen poder veure un enfrontament entre la secció de bàsquet del F.C Barcelona i els Memphis Grizzlies. La temporada 2006-2007, el Barça repetiria com equip de la pretemporada de la NBA enfrontant-se als Philadelphia 76ers.

La temporada regular consta de 82 partits. Cada equip juga 41 partits com a local i 41 com a visitant. Els adversaris de cada partit es distribueixen de la següent manera: 4 partits contra els equips de la pròpia divisió, 3 o 4 partits contra els equips de la mateixa conferència però de diferent divisió i dos partits contra els de l'altre conferència.

Al febrer, durant un cap de setmana la lliga s'atura per celebrar, cada any en una ciutat diferent dels EUA, el partit de les estrelles o All-Star Game, on els millors jugadors de cada conferència configuren un equip que s'enfronta al millor equip de l'altre conferència. Aquest esdeveniment s'emmarca dins l'All-Star Weekend de la NBA, on el divendres també es celebra el partit entre els millors rookies o jugadors novells i els millors jugadors de segon any i el dissabte els concurs d'esmaixades i de triples.

En el mes d'abril, finalitza la temporada regular. Durant aquest temps, comença el període de votació dels premis individuals de la temporada. El premi al millor sisè jugador, que és aquell jugador que sense ser titular té una millor aportació a l'equip. El rookie o novell del any i el que ha tingut una millor progressió. També, hi ha una menció al millor jugador defensiu, al millor entrenador i el MVP de la temporada. A més a més, Sporting News concedeix anualment un premi no oficial al millor executiu de la temporada.

Finalment tambè es dóna el cinc inicial ideal de la lliga i el segon equip ideal.

Els play-off comencen a finals d'abril amb vuit equips per conferència. Els tres primers llocs de cada conferència venen determinats pels campions de cada divisió segons el seu balanç de victòries i derrotes. Els cinc equips restants venen determinats pel balanç de victòries i derrotes. De totes maneres, el ser campió de divisió té influència en l'encreuament però no en el factor pista que sempre és per l'equip que en l'enfrontament té un millor percentatge de victòries.

[edita] Franquícies

[edita] Conferència Est

Divisió Equip Colors Pavelló Fundat
Atlàntica Boston Celtics Verd, Blanc TD Banknorth Garden 1946
New Jersey Nets Blau fosc, Plata Continental Airlines Arena 1967*
New York Knicks Blau, Taronja Madison Square Garden 1946
Philadelphia 76ers Negre, Vermell, Blau, Or Wachovia Center 1939*
Toronto Raptors Roig, Violeta Air Canada Centre 1995
Central Chicago Bulls Roig, Negre, Blanc United Center 1966
Cleveland Cavaliers Vi, Or, blau fosc Quicken Loans Arena 1970
Detroit Pistons Blau, Vermell, Blanc The Palace of Auburn Hills 1941*
Indiana Pacers Blau, Groc, Gris Conseco Fieldhouse 1967
Milwaukee Bucks Vermell, Verd Bradley Center 1968
Sud-est Atlanta Hawks Roig, Or, Negre Philips Arena 1946*
Charlotte Bobcats Taronja, Blau Charlotte Bobcats Arena 2004
Miami Heat Roig, Negre,blanc American Airlines Arena 1988
Orlando Magic Blau, Negre, Plata Amway Arena 1989
Washington Wizards Blau, Negre, Bronze Verizon Center 1961*

[edita] Conferència Oest

Divisió Equip Colors Pavelló Fundat
Nord-oest Denver Nuggets Blau Marí, Blau, Groc Pepsi Center 1967
Minnesota Timberwolves Blau, Negre, Verd Target Center 1989
Portland Trail Blazers Roig, Plata, Negre Rose Garden 1970
Seattle SuperSonics Verd, Or KeyArena 1967
Utah Jazz Blau Marí, Blau Cel Delta Center 1974*
Sud-oest Dallas Mavericks Blau, Negre, Plata American Airlines Center 1980
Houston Rockets Roig, Plata Toyota Center 1967*
Memphis Grizzlies Blau fosc, Groc FedEx Forum 1995*
New Orleans Hornets Verd , Or, Violeta New Orleans Arena 1988*
San Antonio Spurs Negre, Plata AT&T Center 1967*
Pacífic Golden State Warriors Blau, Taronja, Or Oracle Arena 1946*
Los Angeles Clippers Roig, Blau, Blanc Staples Center 1970*
Los Angeles Lakers Violeta, Or Staples Center 1946*
Phoenix Suns Violeta, Taronja, Gris US Airways Center 1968
Sacramento Kings Violeta, Plata, Negre ARCO Arena 1945*

Notes:

  • Un asterisc (*) mostra un moviment de franquícia.
  • Indiana Pacers, New Jersey Nets, San Antonio Spurs y Denver Nuggets entraren a la NBA l'any 1976 procedents de la ABA.
  • Els Hornets van jugar uns quants partits a Oklahoma City com a conseqüència que el seu pavelló va ser destruït pel Katrina

[edita] Història

La NBA es fundà a Nova York el 6 de juny de 1946 amb el nom de Basketball Association of America. Fou la competició precursora de la NBA, creada pels propietaris dels principals pavellons esportius del nord-est i mig-oest dels Estats Units. El partit inaugural fou New York KnicksToronto Huskies, l'1 de novembre de 1946 al Maple Leaf Gardens de Toronto davant de 7.090 espectadors.

L'any 1949 adoptà l'actual nom quan es fusionà amb la National Basketball League. La primera temporada de la NBA comptà amb 17 franquícies localitzades en una mescla de ciutats grans i petites. Poc a poc les franquícies anaren movent-se cap a ciutats més grans. El Hawks passaren de l'àrea de Tri-Cities a Milwaukee i després a Saint Louis; els Royals de Rochester a Cincinnati; i els Pistons de Fort Wayne a Detroit.

L'any 1950 va veure l'aparició a la lliga dels primers jugadors afro-americans, com Chuck Cooper (Boston Celtics), Nat "Sweetwater" Clifton (New York Knicks) i Earl Lloyd (Washington Capitols). Aquests anys dominaren la competició els Minneapolis Lakers liderats pel pivot George Mikan guanyant cinc anells.

L'any 1956 un nou pivot, Bill Russell, s'incorporà als Boston Celtics, que ja comptaven amb estrelles com Bob Cousy. De la mà d'aquest jugadors i de l'entrenador Red Auerbach, els Celtics iniciaren una nova nissaga de poder guanyant 11 títols en 13 temporades. Aquest domini només fou contestat per un nou jugador, Wilt Chamberlain, que entrà a la lliga el 1959 i es convertí en un dels jugadors més determinants del campionat, establint diversos rècords que encara avui no s'han superat com els dels 100 punts.

La lliga s'engrandí amb l'aparició de noves grans ciutats que acolliren clubs a la competició, Los Angeles amb els Lakers, San Francisco amb els Warriors i Filadèlfia amb els Nationals. L'any 1967, però, aparegué una important amenaça per a la competició, com fou l'aparició de la ABA. Ambdues lligues competiren per tenir els millors jugadors. Un jove pivot, Lew Alcindor, fitxà pels Milwaukee Bucks de la NBA, guanyant el títol el seu segon any, acompanyat per Oscar Robertson. Més tard seria gran estrella dels Lakers. En canvi, un jugador anomenat Julius Erving fitxà per la ABA. Al finalitzar la temporada 1976 les dues lligues arribaren a un acord per fusionar-se. Quatre equips de la ABA (New York Nets, Denver Nuggets, Indiana Pacers i San Antonio Spurs) ingressaren a la NBA, amb l'augment de les franquícies a 22. També s'incorporaren regles de la nova competició com el llançament de tres punts.

A la dècada dels vuitanta dos jugadors Magic Johnson i Larry Bird encapçalaren als Lakers i als Celtics, respectivament. Els dos clubs mantingueren espectaculars duels que augmentaren l'interès de la competició a tot el món (ajudat per la millora de les telecomunicacions, que permeté les retransmissions de la NBA arreu). Entre ambdós aconseguiren 8 anells de campions. El procés d'expansió cada cop era major. L'any 1989 la lliga arribà als 27 equips. Els anys 90, estigueren liderats per Michael Jordan que guanyà sis anells de campió amb els Chicago Bulls.

Durant els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 és reuní a Barcelona la millor selecció de bàsquet que mai s'ha vist. Rebé l'apel·latiu de dream team i congregà jugadors com Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan o Charles Barkley. La cada cop major igualtat existent dins del bàsquet mundial feu necessari que per primer cop a la història, el comitè olímpic dels Estats Units presentés un combinat de la NBA per a participar als Jocs. Fins aleshores la selecció americana competia amb jugadors universitaris de la NCAA. Un altre fet que mostra aquesta major igualtat dins el basquetbol mundial queda palès en el fet que la NBA ha passat, de ser una competició exclusivament de jugadors estatunidencs a importar nombrosos jugadors de la resta del món. Alguns d'ells eren formats a les universitats americanes, com el nigerià Hakeem Olajuwon, d'altres es van formar al bàsquet de la resta del món com el català Pau Gasol, el xinès Yao Ming, l'alemany Dirk Nowitzki o l'argentí Manu Ginóbili.

L'any 1996, la NBA creà una versió femenina de la competició, la WNBA. Avui dia, amb més de 30 franquícies, televisada a 212 nacions en 42 idiomes, la NBA és un dels espectacles televisius més importants del planeta.

[edita] Palmarès

Equip Campionats Anys
Boston Celtics 16 1957, 1959-66, 1968-69, 1974, 1976, 1981, 1984, 1986
Minneapolis/Los Angeles Lakers 14 1949-50, 1952-54, 1972, 1980, 1982, 1985, 1987-88, 2000-02
Chicago Bulls 6 1991-93, 1996-98
San Antonio Spurs 4 1999, 2003, 2005, 2007
Philadelphia/Golden State Warriors 3 1947, 1956, 1975
Syracuse Nationals/Philadelphia 76ers 3 1955, 1967, 1983
Detroit Pistons 3 1989-90, 2004
New York Knicks 2 1970, 1973
Houston Rockets 2 1994-95
Baltimore Bullets 1 1948
Rochester Royals/Sacramento Kings 1 1951
St. Louis/Atlanta Hawks 1 1958
Milwaukee Bucks 1 1971
Portland Trail Blazers 1 1977
Washington Bullets/Wizards 1 1978
Seattle SuperSonics 1 1979
Miami Heat 1 2006

[edita] Historial de la NBA

Temporada Campió Subcampió Resultat MVP Lliga Regular Millor Entrenador
1946-1947 Philadelphia Warriors * Chicago Stags 4-1
1947-1948 Baltimore Bullets Philadelphia Warriors 4-2
1948-1949 Minneapolis Lakers * Washington Capitols 4-2
1949-1950 Minneapolis Lakers * Syracuse Nationals * 4-2
1950-1951 Rochester Royals * New York Knicks 4-3
1951-1952 Minneapolis Lakers New York Knicks 4-3
1952-1953 Minneapolis Lakers New York Knicks 4-1
1953-1954 Minneapolis Lakers Syracuse Nationals 4-3
1954-1955 Syracuse Nationals Fort Wayne Pistons *: 4-3
1955-1956 Philadelphia Warriors Fort Wayne Pistons 4-1 Bob Pettit, St. Louis
1956-1957 Boston Celtics Saint Louis Hawks * 4-3 Bob Cousy, Boston
1957-1958 Saint Louis Hawks Boston Celtics 4-2 Bill Russell, Boston
1958-1959 Boston Celtics Minneapolis Lakers 4-0 Bob Pettit, St. Louis
1959-1960 Boston Celtics Saint Louis Hawks 4-3 Wilt Chamberlain, Philadelphia
1960-1961 Boston Celtics Saint Louis Hawks 4-1 Bill Russell, Boston
1961-1962 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Bill Russell, Boston
1962-1963 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-2 Bill Russell, Boston Harry Gallatin, St. Louis
1963-1964 Boston Celtics San Francisco Warriors * 4-1 Oscar Robertson, Cincinnati Alex Hannum, San Francisco
1964-1965 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-1 Bill Russell, Boston Red Auerbach, Boston
1965-1966 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Wilt Chamberlain, Philadelphia Dolph Schayes, Philadelphia
1966-1967 Philadelphia 76ers San Francisco Warriors 4-2 Wilt Chamberlain, Philadelphia Johnny Kerr, Chicago
1967-1968 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-2 Wilt Chamberlain, Philadelphia Richie Guerin, St. Louis
1968-1969 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Wes Unseld, Baltimore Gene Shue, Baltimore
1969-1970 New York Knicks Los Angeles Lakers 4-3 Willis Reed, New York Red Holzman, New York
1970-1971 Milwaukee Bucks Baltimore Bullets * 4-0 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Dick Motta, Chicago
1971-1972 Los Angeles Lakers New York Knicks 4-1 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Bill Sharman, Los Angeles
1972-1973 New York Knicks Los Angeles Lakers 4-1 Dave Cowens, Boston Tom Heinsohn, Boston
1973-1974 Boston Celtics Milwaukee Bucks 4-3 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Ray Scott, Detroit
1974-1975 Golden State Warriors Washington Bullets * 4-0 Bob McAdoo, Buffalo Phil Johnson, Kansas City-Omaha
1975-1976 Boston Celtics Phoenix Suns 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Bill Fitch, Cleveland
1976-1977 Portland Trail Blazers Philadelphia 76ers 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Tom Nissalke, Houston
1977-1978 Washington Bullets Seattle SuperSonics 4-3 Bill Walton, Portland Hubie Brown, Atlanta
1978-1979 Seattle SuperSonics Washington Bullets 4-1 Moses Malone, Houston Cotton Fitzsimmons, Kansas City
1979-1980 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Bill Fitch, Boston
1980-1981 Boston Celtics Houston Rockets 4-2 Julius Erving, Philadelphia Jack McKinney, Indiana
1981-1982 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-2 Moses Malone, Houston Gene Shue, Washington
1982-1983 Philadelphia 76ers Los Angeles Lakers 4-0 Moses Malone, Philadelphia Don Nelson, Milwaukee
1983-1984 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Larry Bird, Boston Frank Layden, Utah
1984-1985 Los Angeles Lakers Boston Celtics 4-2 Larry Bird, Boston Don Nelson, Milwaukee
1985-1986 Boston Celtics Houston Rockets 4-2 Larry Bird, Boston Mike Fratello, Atlanta
1986-1987 Los Angeles Lakers Boston Celtics 4-2 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Mike Schuler, Portland
1987-1988 Los Angeles Lakers Detroit Pistons 4-3 Michael Jordan, Chicago Doug Moe, Denver
1988-1989 Detroit Pistons Los Angeles Lakers 4-0 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Cotton Fitzsimmons, Phoenix
1989-1990 Detroit Pistons Portland Trail Blazers 4-1 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Pat Riley, Los Angeles Lakers
1990-1991 Chicago Bulls Los Angeles Lakers 4-1 Michael Jordan, Chicago Don Chaney, Houston
1991-1992 Chicago Bulls Portland Trail Blazers 4-2 Michael Jordan, Chicago Don Nelson, Golden State
1992-1993 Chicago Bulls Phoenix Suns 4-2 Charles Barkley, Phoenix Pat Riley, New York
1993-1994 Houston Rockets New York Knicks 4-3 Hakeem Olajuwon, Houston Lenny Wilkens, Atlanta
1994-1995 Houston Rockets Orlando Magic 4-0 David Robinson, San Antonio Del Harris, Los Angeles Lakers
1995-1996 Chicago Bulls Seattle SuperSonics 4-2 Michael Jordan, Chicago Phil Jackson, Chicago
1996-1997 Chicago Bulls Utah Jazz 4-2 Karl Malone, Utah Pat Riley, Miami
1997-1998 Chicago Bulls Utah Jazz 4-2 Michael Jordan, Chicago Larry Bird, Indiana
1998-1999 San Antonio Spurs New York Knicks 4-1 Karl Malone, Utah Mike Dunleavy Sr., Portland
1999-2000 Los Angeles Lakers Indiana Pacers 4-2 Shaquille O'Neal, Los Angeles Lakers Doc Rivers, Orlando
2000-2001 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-1 Allen Iverson, Philadelphia Larry Brown, Philadelphia
2001-2002 Los Angeles Lakers New Jersey Nets 4-0 Tim Duncan, San Antonio Rick Carlisle, Detroit
2002-2003 San Antonio Spurs New Jersey Nets 4-2 Tim Duncan, San Antonio Gregg Popovich, San Antonio
2003-2004 Detroit Pistons Los Angeles Lakers 4-1 Kevin Garnett, Minnesota Hubie Brown, Memphis
2004-2005 San Antonio Spurs Detroit Pistons 4-3 Steve Nash, Phoenix Mike D'Antoni, Phoenix
2005-2006 Miami Heat Dallas Mavericks 4-2 Steve Nash, Phoenix Avery Johnson, Dallas
2006-2007 San Antonio Spurs Cleveland Cavaliers 4-0 Dirk Nowitzki, Dallas Sam Mitchell, Toronto
2007-2008  ???  ???  ??? Kobe Bryant, Los Angeles Lakers Byron Scott, New Orleans Hornets

[edita] Equips desapareguts

[edita] President i comisionaris

  • Maurice Podoloff, President des de 1946 fins el 1963
  • Walter Kennedy, President des de 1963 fins el 1967 i comisionari des de 1967 fins el 1975
  • Larry O'Brien, Comisionari des de de 1975 fins el 1984
  • David Stern, Comisionari des de 1984

[edita] Seguidors Famosos


[edita] Jugadors catalans

[edita] Actualment

[edita] Històricament

[edita] Jugadors espanyols

[edita] Actualment

[edita] Històricament

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços Externs

[edita] Oficials

[edita] No Oficials


Conferència Est
Divisió Atlàntica: Boston Celtics | New Jersey Nets | New York Knicks | Philadelphia 76ers | Toronto Raptors
Divisió Central: Chicago Bulls | Cleveland Cavaliers | Detroit Pistons | Indiana Pacers | Milwaukee Bucks
Divisió Sud-est: Atlanta Hawks | Charlotte Bobcats | Miami Heat | Orlando Magic | Washington Wizards
Conferència Oest
Divisió Nord-oest: Denver Nuggets | Minnesota Timberwolves | Portland Trail Blazers | Utah Jazz | Seattle SuperSonics
Divisió Pacífic: Golden State Warriors | Los Angeles Clippers | Los Angeles Lakers | Phoenix Suns | Sacramento Kings
Divisió Sud-oest: Dallas Mavericks | Houston Rockets | Memphis Grizzlies | New Orleans Hornets | San Antonio Spurs
Miscel·lània
Celebracions anuals: Playoffs de la NBA | Finals de la NBA | All-Star Weekend de la NBA | Rookie Challenge | Concurs d'esmaixades de la NBA | Concurs de triples de la NBA | Skills Challenge | Draft de la NBA | Draft d'Expansió
Altres: Jugadors | Límit salarial de la NBA | D-League | WNBA | Basketball Hall of Fame | Rècords de la NBA