[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mosquerola - Viquipèdia

Mosquerola

De Viquipèdia

Mosquerola
Mosqueruela
Localització

Localització de Mosqueruela respecte de l'Aragó Imatge:Localització de Mosqueruela.png

Estat
• Autonomia
• Província
• Comarca
Espanya
Aragó
Província de Terol
Gúdar-Javalambre
Gentilici Mosquerolà, mosquerolana
Xinxirí, xinxirina
Predom. ling. Castellà
Superfície 265 km²
Altitud 1,475 m
Població (2007)
  • Densitat
686 hab.
2,59 hab/km²
Coordenades
Codi postal 44410

Mosquerola (en castellà i oficialment, Mosqueruela) és un municipi de l'Aragó, de la comarca de Gúdar-Javalambre. Limita amb els pobles de Vistabella del Maestrat a la província de Castelló, Puertomingalvo, Linares de Mora, Valdelinares,Cantavella i L'Anglesola, aquests cinc últims de la província de Terol.

Taula de continguts

[edita] El poble

Mosquerola és un poble caracteritzat per la seva gran extensió de pineda i el seu consegüent valor paisatgístic i natural, està enclavat en la comarca Gúdar-Javalambre, limítrof amb el Maestrat de Terol i amb el País Valencià. Aquesta comarca ha representat un important paper en la història, com terra de la frontera entre els regnes d'Aragó i País Valencià, com ho prova la conservació de nombrosos monuments arquitectònics. Mosquerola fou declarada Conjunt Històric Artístic en 1982 i conserva l'arquitectura popular dels seus traçats medievals i restes del gòtic i barroc en algunes de les seves construccions. Existeixen diferents jaciments arqueològics com el Castell del Majo, la rambla de la Trucha i el cerro de Sant Antoni. Posseïx diferents monuments Històrics com l'antiga muralla i les seves portalades, l'església dedicada a l'Assumpció i les ermites del Carme, Sant Antoni, Sant Lamberto, Loreto i El Santuari de la Verge de l'Estrella que fiten al seu entorn. Altres monuments són l'ajuntament del s. XVII amb llotja de nou arcs, l'antic convent de Santa Engràcia que posseeix una capella gòtica, el palau Rei en Jaume i el Torrelló de la Casa Forta. Gràcies al seu clima, Mosquerola és perfecte en totes les èpoques de l'any: en estiu per a gaudir el contacte amb la naturalesa i el seu patrimoni, i en hivern contemplar el paisatge nevat i practicar tot tipus d'esports d'hivern, ja que les pistes d'esquí de Valdelinares es troben a tan sols 25 km.

[edita] Situació i Població

Està a uns 99 km de la capital de província i prop del límit amb el País Valencià. És accessible per la carretera A1701. La seua superfície és de 265,0 Km² i està a 1.475 m d'altitud. Compta amb 719 habitants.

[edita] Història

Fou reconquerida en 1181 per Alfons II. La seva posició estratègica disposà que fora utilitzada Jaume I per a aconseguir el regne de València. En el seu terme es va erigir el castell de Mallo, que estigué sota el domini musulmà fins el 1234. En contínua disputa amb la localitat veïna Vilafranca, el rei Alfons II concedí a la vila el castell junt amb totes les terres veïnes. La comarca va gojar d'un fur similar al de Daroca, fins que Pere IV la va incloure en la Comunitat de Terol. Aconseguí el títol de vila en 1366. Va aconseguir inclús representació en la cort d'Aragó. El declivi començà en el segle XIX, entre altres raons per canvis socials i les guerres carlines.

[edita] Monuments d'interés

  • Portal i torre de Sant Roc.
  • Plaça porxada.
  • Muralles amb els seus portals.
  • Santuari de la Virgen de la Estrella.
  • Cases del carrer Ricos Hombres amb els seus ràfols de fusta.
  • Església De l'Assumpció. Data de l'any 1722 i conserva restes del temple primitiu dels segles XIV i XV; destacant sobretot la portada gòtica situada en un dels costats.
  • Ermita del Loreto.
  • Fuente de Abajo i llavadors.
  • Edifici de Santa Engracia.

La part antiga del poble està declarada Conjunt Històric-Artístic en 1982.

D'interés geològic són els poljes trobats en el terme municipal.

[edita] Festes

[edita] Enllaços externs


Bandera d'Aragó Aquest article sobre l'Aragó és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.