[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Pobla de Sant Miquel - Viquipèdia

La Pobla de Sant Miquel

De Viquipèdia

la Pobla de Sant Miquel
Puebla de San Miguel
Localització

Localització de la Pobla de Sant Miquel respecte del País Valencià Localització de la Pobla de Sant Miquel respecte del Racó


Municipi del Racó
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Mancomunitat
• Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província de València
Racó
Manc. del Racó d'Ademús
Llíria
Gentilici Poblà, poblana
Predom. ling. Castellà
Superfície 63,60 km²
Altitud 1,000 m
Població (2007)
  • Densitat
107 hab.
1,68 hab/km²
Coordenades 40° 02′ 43″ N 1° 08′ 40″ OCoordenades: 40° 02′ 43″ N 1° 08′ 40″ O
Distàncies 121,9 km de València
18 km de Ademús
Sistema polític
Nuclis
Ajuntament
• Alcalde:

1
1 PSPV
Eva María Azcutia Marqués (PSPV)
Codi postal 46140
Festes majors Del 13 al 15 d'agost
Patró/Patrons Sant Miquel
Web

La Pobla de Sant Miquel (oficialment i en castellà, Puebla de San Miguel) és un municipi del País Valencià que es troba a la comarca del Racó d'Ademús.

Limita amb Ademús (a la mateixa comarca) i amb Arcos de las Salinas i Camarena de la Sierra (a la província de Terol, Aragó).

Taula de continguts

[edita] Geografia

Ocupa extrem oriental de la comarca. Es troba enclavat en les estribacions de la serra de Javalambre, a la Vall de Sant Miquel. En el seu terme es troba la cota més alta del País Valencià, el Alto de las Barracas (1.839 m.), erròniament conegut com Calderón. Posseïx extensos pasturatges, pinedes i sabinars.

El mitjà climàtic és fred i sec.

[edita] Història

Se li atribuïx una fundació posterior a la conquesta cristiana i així sembla indicar-lo el seu propi nom de "pobla". Va pertànyer en principi al senyoriu de la corona aragonesa, encara que formant part de l'Orde de Montesa. Més tard, va passar a Miguel Rico, qui la va vendre per una quantitat bastant elevada. Els seus agrests paratges van ser refugi de partides carlistes i la població va haver de patir diverses despulles per part dels guerrillers.

[edita] Demografia

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2007
45 39 65 77 80 81 73 68 65 107

[edita] Economia

Basada tradicionalment en l'agricultura i la ramaderia, tot just es reguen unes 14 Ha destinades a patates, alfals i hortalisses, mentre que en secà es troben cereals i vinya.

La ramaderia conta amb caps de llanar. L'absència d'indústria, el rigor climàtic, la pobresa del sòl i les dolentes comunicacions han motivat l'emigració dels seus habitants.

[edita] Administració

Llista d'alcaldes des de la recuperació de la democràcia
Legislatura Nom de l'alcalde/essa Partit polític
1979-1983
Vicente Luz Blasco
1983-1987
Juan Manuel Barrachina Moliner
1987-1991
Juan Manuel Barrachina Moliner
1991-1995
Francisco Tortajada Marques
1995-1999
Luis María Alcusa Belsue
AIPSN
1999-2003
Luis María Alcusa Belsue
2003-2007
Luis María Alcusa Belsue
2007-2011
Eva María Azcutia Marqués

[edita] Monuments

  • Església de Sant Miquel. Construïda a la fi del segle XVII en la qual es troben dos retaules de bona qualitat, atribuïts a Joan de Joanes i deixebles, l'estat de les quals de conservació és bo. A més es poden apreciar dos belles talles de Sant Miquel i de la Verge del Rosari. L'altar major va desaparèixer a conseqüència de la Guerra Civil però encara queden petites mostres d'ell.
  • Ermita de la Puríssima. Ha estat restaurada i es troba en perfecte estat de conservació. Consta la signatura del picapedrer i està datada sobre l'any 1700.
  • Ermita de Sant Roc. Es troba en un mal estat de conservació.
  • Jaciments arqueològics. Existeixen dos assentaments ibèrics sense estudiar i un jaciment de fòssils de dinosauri que es troba en estudi.

[edita] Cultura

  • Arxiu històric. Està situat en l'antic Ajuntament. És un dels pocs arxius històrics municipals del País Valencià que es conserva complet, doncs afortunadament, no va ser destruït ni en les Guerres Carlistes ni en la Guerra Civil Espanyola, de la qual va ser salvat per N'Antonio Argilés. En aquest arxiu es troben documents des de l'any 1400 fins als nostres dies, amb sèries completes d'anys, de les quals historiadors i erudits ja han realitzat diversos llibres. Aquests documents poden consultar-se també en l'Arxiu del Regne de València, el personal del qual va realitzar l'inventariat, classificació i microfilmat de tots ells.
  • Sala permanent d'exposicions. Situada en el mateix edifici (antic Ajuntament), en ella es realitzen exposicions amb una periodicitat quinzenal, abastant entre els seus temes tota la gamma d'arts plàstiques (escultura, aquarel·la, oli, fotografia, dibuix, ceràmica, etc.), així com exposicions monogràfiques (música, botànica, recuperació de fotografia popular, etc.).
  • Museu Etnològic El Cubo. Està situat en un de les nou almàsseres que existien antigament en la Pobla de Sant Miquel, i dels quals ara solament queden dues. Al museu es podrà admirar tots els utensilis que s'empraven antany en les labors compreses des que es plantava la vinya fins que s'obtenia el vi elaborat.
  • Casa del Cirujano-barbero. Aquest edifici complementa l'anterior, dedicant la seva primera planta a centre de restauració i taller, la seva segona planta a l'agricultura de secà i la tercera a la ramaderia i la fusta, que són les tres activitats econòmiques que han caracteritzat a aquest poble.

[edita] Llocs d'interés

  • Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel. El parc té una superfície de més de 6.300 hectàrees, que comprén la totalitat del terme de la Pobla. La declaració com a espai protegit ha segut polèmica i ha trobat una forta oposició dels pocs veïns que hi viuen.

[edita] Festes i celebracions

  • Los Mayos. Els fadrins ("Mayos") celebren la plenitud de la primavera amb cants populars a les "Mayas".
  • Romiatge de Santa Quitèria. Se celebra el diumenge més proper al 22 de maig. Aquest romiatge finalitza fora del terme de La Pobla de Sant Miquel, concretament en la Foia de la Carrasca (Terol), on es troba l'ermita. Allí acudeixen tots els veïns de la Pobla i se celebra una missa, obsequiant-se a tots els assistents amb licors i pastes. Posteriorment es desplacen tots els romanís al terme de la La Pobla de Sant Miquel, on es reparteix un "mollete" (peça de pa amb forma de pit) a cada visitant, fent-se càrrec de la despesa els veïns de la Pobla (als quals es diu "caridaderos"), finalitzant el romiatge amb un menjar familiar en la muntanya.
  • Festes d'estiu. Se celebren revetlles, menjars populars, competicions lúdiques i esportives, actuacions folklòriques, etc. del 13 al 15 d'agost, en honor a Sant Miquel l La Puríssima.
  • Festes patronals. El 29 de setembre en honor a Sant Miquel.

[edita] Enllaços externs


editar Municipis del Racó d'Ademús

Ademús | Cases Altes | Cases Baixes | Castellfabib | la Pobla de Sant Miquel | Torre Baixa | Vallanca