[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Erich von Manstein - Viquipèdia

Erich von Manstein

De Viquipèdia

Erich von Manstein
Rang: Generalfeldmarschall
País: Imperi Alemany (fins 1918)
República de Weimar (fins 1933)
Alemanya Nazi
R.F.A.
Servei: 19061944
Branca de servei: Heer
Data de naixement: 24 de novembre de 1887
Lloc de naixement: Berlín, Imperi Alemany
Data de la mort: 9 de juny de 1973
Lloc on va morir: Irschenhausen, Alemanya
Comandaments: 18ª Divisió d'Infanteria

38è Cos
56è Cos Panzer
11è Exèrcit
Grup d'Exèrcits Don
Grup d'Exèrcits del Sud

Batalles: I Guerra Mundial
II Guerra Mundial
* Campanya de Polònia
* Batalla de França
* Operació Barbarroja
* Batalla de Sebastòpol
* Setge de Leningrad
* Batalla de Stalingrad
* Tercera Batalla de Kharkov
* Batalla de Kursk
* Batalla del Dnieper
Comandecoracions: Creu de Cavaller amb Fulles de Roure i Espases

Erich von Manstein (24 de novembre de 188711 de juny de 1973) fou un militar alemany. Va ser un dels comandants més prominents de les Forces Armades de l'Alemanya nazi (la Wehrmacht). Durant la Segona Guerra Mundial va assolir el rang de Mariscal de Camp (Generalfeldmarschall), i molts militars el consideren com un dels millors caps militars de la Wehrmacht.

Va ser l'iniciador i un dels responsables de l'Ofensiva de les Ardennes alternativa que donà la victòria a la invasió de França. També participà a les victòries de l'istme de Perekop, Kerch, Sevastopol i Kharkov, però fracassà a les evacuacions de Stalingrad i de la bossa de Cherkassy. Al març de 1944, Hitler el retirà donades les seves diferències estratègiques.

Va ser jutjat a Hamburg al 1949 per crims de guerra, i condemnat per "negligència en la protecció de vides civil". Va ser sentenciat a 18 anys, però només en complí 12. Després de deixar la presó al 1953, va ser conseller militar del Govern de la República Federal Alemanya.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Erich von Lewinski neix el 24 de Novembre de 1887 a Berlín i és el desè fill d'un General d'Artilleria (Eduard von Lewinski) i una aristòcrata de la Prússia Occidental. És adoptat pel seu oncle, el General Georg von Manstein, després de la mort dels seus pares. L'ara Erich von Manstein comença la seva carrera militar al 1906 com a Leutnant servint al 3er Regiment de Guàrdies. Entre 1911 i 1913 serveix com Adjunt del Batalló de Fusellers del 3er Regiment de Guàrdies. Al 1913, entra a l'Acadèmia de Guerra i al 1914, rep la promoció al rang d'Oberleutnant.

[edita] Primera Guerra Mundial

Al 1914 torna al 3r Regiment de Guàrdies i serveix com a Adjunt del 2n Regiment de Reserva. Durant la I Guerra Mundial, serveix tant al Front Occidental com a Rússia. Mentre que lluitava al Front Rus, és ferit i després és transferit a l'estat major del comandant del grup d'exèrcit, seguit per altres posicions d'Estat Major. Al 1915, von Manstein és promogut a Haupmann i queda com a oficial d'Estat Major fins al final de la guerra, al 1918. Al 1918, es presenta voluntari per un destí a la força defensiva fronterera de Breslau i s'està allà fins al 1919.

[edita] El Reichswehr

Erich von Manstein pren part al procés de creació del Reichswehr i, al 1920, rep el nomenament de Comandant de Companyia i al 1922, de Comandant de Cos a Stettin.

Al 1927 és promogut a Major, mentre servei a la Caserna General. A finals dels anys 20, visita diversos països europeus i les seves forces armades per guanyar experiència i adquirir informació. Al 1932, von Manstein és promogut al rang d'Oberstleutnant, i rep el comandament del Jager Battalion. Al 1933, la situació a Alemanya ha canviat i von Manstein és promogut al rang de Coronel, i al 1935, és traslladat a l'Estat Major de la Wehrmacht. Al 1936 és promogut a Major General i esdevé Cap d'Estat Major del General Bock. Llavors comanda la 18ª Divisió d'Infanteria a Liegnitz, i al 1938, pren part a la conquesta dels Sudets com a Cap d'Estat Major del General von Leeb.

[edita] Segona Guerra Mundial

L'1 d'abril de 1939, von Manstein és promogut al rang de Generalleutnant, i passa a servir com a Cap d'Estat Major del General Gerd von Rundstedt, qui comanda el Grup d'Exèrcit Sud durant la invasió de Polònia al setembre. En els preparatius de la Batalla de França, von Manstein rep la posició de Cap d'Estat Major del Grup d'Exèrcit A, i l'1 de febrer de 1940, rep el comandament del 38è Cos d'Infanteria (que dirigirà amb èxit a França i serà el primer en creuar el riu Senar), i proposa un pla nou per l'atac de França, basant-se en les seves experiències a Polònia, on va aprendre la tècnica de la Blitzkrieg. Ignora completament el Pla Schlieffen, originari de 1914, i traça un nou pla anomenat Operation Sichelschnitt: la idea principal és atacar usant una força concentrada de Panzers a través del bosc de les Ardenes, per travessar els ponts del riu Mosa abans de trencar per l'est, flanquejant la línia Maginot i tallant l'exèrcit francès al nord. Primer el seu pla va ser rebutjat per l'Alt Comandament del Heer (OKH), però va aconseguir que Hitler en persona s'hi interessés i va ser ràpidament acceptat.

Durant la Batalla de França, Erich von Manstein és promogut a General i el 19 de juny de 1940 rep la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro.

Al Febrer de 1941, Erich von Manstein rep el comandament del recentment format 56è Cos Panzer, que en preparació per l'Operació Barbarroja, va ser assignat al 4rt Grup Panzer de Hoepner, al Grup d'Exèrcit Nord de von Leeb. Del 22 al 26 de juny, von Manstein avança 320 km, mentre captura ponts a través del riu Duna i gairebé conquereix la ciutat de Leningrad. El 12/13 de setembre de 1941, rep el comandament de l'11è Exèrcit (part del Grup d'Exèrcits Sud del mariscal von Rundstedt) al sud de Rússia (Crimea). Llavors es dirigeix triomfalment cap al sud, a l'interior de Crimea, mentre que pren 430.000 presoners soviètics i el 16 de novembre, té segura tota Crimea excepte Sebastòpol. Durant l'hivern desbarata la contraofensiva soviètica i torna a dirigir-se al sud.

L'1 de juliol de 1942 captura la ciutat de Sebastòpol, i el mateix dia rep la promoció al rang de Mariscal de Camp. A darrers de juliol, l'11è Exèrcit es dirigeix al nord per ajuntar-se al Grup d'Exèrcit Nord i a l'agost de 1942, von Manstein torna a atacar la ciutat de Leningrad. Al novembre, rep el comandament del recentment format Grup d'Exèrcit Don, que està format pel 4t Exèrcit Panzer de Hoth (part del qual està atrapat a Stalingrad), el 6è Exèrcit de Paulus (completament atrapat a Stalingrad) i el 3er Exèrcit Romanès. Ordena el relleu del 6 è Exèrcit i del 4rt Exèrcit Panzer dins la bossa de Stalingrad. Comença el seu atac el 12 de desembre, i el 24 encara està a 50 km de la “Fortalesa Stalingrad”, quan el seu exèrcit és aturat i és forçat a una retirada de 200 km, que continua fins a febrer de 1943.


Al febrer de 1943, Erich von Manstein rep el comandament del Grup d'Exèrcits Sud (compost del Grup d'Exèrcits Don i del Grup d'Exèrcits A) i recupera la ciutat de Kharkov el 15 de març, seguida per la de Belgorod, després d'una de les ofensives alemanyes de més èxit de la guerra.

En reconeixement a aquesta acció, el 14 de març de 1943 rep les fulles de roure per la seva Creu de Cavaller. Tal com ja havia succeït, von Manstein proposa un pla propi per la ofensiva de l'estiu, però li és refusat. Durant Zitadelle, el Grup d'Exèrcit Sud de von Manstein fa un bon progrés però és eventualment aturat quan el 4rt Exèrcit Panzer és incapaç d'avançar cap al nord. Això és resultat de no resoldre la major batalla de tancs el 12 de juliol, a la zona de Prochorovka, on el 2n Cos Panzer SS del SS-Obergruppenführer Paul Hausser va lluitar amb el 5è Exercit Blindat de Guàrdies del Tinent General Pavel Rotmostrov. Desprès del fracàs de l'Operació Ciutadella i la Batalla de Kursk, von Manstein és traslladat a la retirada davant la contraofensiva soviètica. Al setembre, és retirat al costat occidental del riu Dnièper, mentre infligia greus danys al Exèrcit Roig. Entre octubre i fins gener de 1944, von Manstein “estabilitza” la situació, però al gener es veu forçar a retirar-se per la nova ofensiva soviètica. A mitjans de febrer de 1944, von Manstein desobeeix les ordres de Hitler i ordena que l'1è i el 42è Cossos (consistents en 56.000 homes en 6 divisions) del Grup d'Exèrcit Sud trenquin la “Bossa de Cherkassy”, el 16 i 17 de febrer. Eventualment, Hitler accepta aquesta acció i ordena la retirada.

El 30 de març de 1944, Erich von Manstein és acomiadat per Hitler després d'una sèrie de conferències “calentes” sobre la situació i decisions que concernien al Front Oriental. El mateix dia, von Manstein rebia les Espases per la seva Creu de Cavaller. Després del seu comiat, Manstein entra a l'hospital de Brelau per una operació a l'ull, seguit per un temps de convalescència prop de Dresde i llavors es retira al seu estat. Mentre, si bé estava al corrent de l'atemptat contra Hitler, no pren part.

A finals de gener de 1945, reuneix la seva família i els evacua cap a Celle, a l'Alemanya Occidental.

[edita] Després de la Guerra

Al maig de 1945, Erich von Manstein és arrestat pels britànics i és Presoner de Guerra al camp de Luneberg i després a Nuremberg. A l'agost de 1946 és traslladat al camp especial per alts oficials a Gran Bretanya i torna a Alemanya a l'estiu de 1948. Durant els judicis per crims de guerra d'agost de 1949, Erich von Manstein és sentenciat a 18 anys de presó, però és posat en llibertat al 1952 per motius de salut. Von Manstein també defèn amb èxit uns quants oficials de la Wehrmacht amb càrrecs de crims de guerra. Al 1956 esdevé conseller del Bundeswehr, aliat als enemics de guerra d'Alemanya per protegir l'Europa Occidental contra els països satèl·lits de la Unió Soviètica.

Erich von Manstein viu amb la seva família a Irschenhausen, a Baviera, fins la seva mort, el 10 de juny de 1973. Està enterrat a Dorfmark, al nord de Hannover.

Al 1955 publica les seves memòries titulades Verlorene Siege (Victòries Perdudes), seguides per Aus einem Soldatenleblen 1887-1939 (De la vida d'un soldat 1887-1939) al 1958.

[edita] Carrera

  • 06.03.1906 Fähnrich
  • 27.01.1907 Leutnant (amb patent del 14.06.1905)
  • 19.06.1914 Oberleutnant
  • 24.07.1915 Hauptmann
  • 00.02.1928 Major
  • 01.04.1931 Oberstleutnant
  • 01.12.1933 Oberst
  • 01.10.1936 Generalmajor
  • 01.04.1938 Generalleutnant
  • 01.06.1940 General der Infanterie
  • 07.03.1942 Generaloberst
  • 01.07.1942 Generalfeldmarschall

[edita] Condecoracions

  • Creu de Cavaller (19/7-1940) (com General der Infanterie i Kommandierender General XXXVIII.Armee-Korps)
  • Fulles de Roure (14/3/1943) (209º) (com Generalfeldmarschall i Oberbefehlshaber Heeresgruppe Süd, Frente Oriental)
  • Espases (30/3-1944) (59º) (com Generalfeldmarschall i Oberbefehlshaber Heeresgruppe Süd, Front Oriental)