Blitzkrieg
De Viquip??dia
La Blitzkrieg (en catal??, guerra llampec) ??s el nom d'un tipus d'operaci?? militar desenvolupada per Heinz Guderian que requereix un bombardeig inicial seguit de l'atac de forces terrestres amb rapidesa i sorpresa i usada al principi de la Segona Guerra Mundial.
Taula de continguts |
[edita] Moviments inicials
La Blitzkrieg buscava accions decisives, i la concepci?? del focus (schwerpunkt), com el punt de concentraci?? de l'esfor?? de combat es desenvolupava, de manera que les unitats Panzer i la Luftwaffe nom??s s'usaven en l'atac a aquest punt. Aconseguint l'??xit en el focus, una petita for??a trencava la l??nia i guanyava l'aventatge de lluitar des de la reraguarda.
L'atac necessitava un atac previ de les Forces a??ries, que havien de buscar la superitat a??ria atacant els avions en terra, bombardejant els aeroports o eliminant l'aviaci?? enemiga en l'aire.
Per aconseguir trencar la l??nia en un punt, la infanteria o no tan freq??entmentels blindats (podien reservar-se per moviments posteriors) ataquen la l??nia defensiva ajudats per foc d'artilleria i bombardeig aeri per fer un forat en la l??nia defensiva per on travessarien totes les forces motoritzades. La for??a llavors atacaria els flancs per distanciar-se en l'anomenat moviment de frontissa, a partir de la que es maniobraria endavant contra les l??nies de defensa en la maniobra de palanca.
Com element final s'usaven la Infanteria aerotransportada rere les l??nies enemigues per alterar les activitats enemigues i pendre posicions importants.
[edita] Par??lisi
Havent aconseguit trencar les l??nies enemigues i penetrar a la reraguarda, les forces alemanyes intentaven paralitzar la defensa i la presa de decisions enemigues, movent-se m??s de pressa que els enemics, les forces mecanitzades van explotar les febleses i actuaven abans que els oponents poguessin preparar una resposta.
Les forces mecanitzades podien actuar m??s de pressa que les seves oponents per la seva superior mobilitat, i per millorar la seva efectivitat es requeria que totes les accions empreses per les forces alemanyes es fessin recollint la informaci??, prenent decisions i fent arribar les ordres als subordinats r??pidament per dur a terme l'acci??. El control de la operaci?? era flexible: el comandants rebien les directives de les operacions i ells mateixos decidien les millors accions per completar-les. La c??rrega de comandament al cap es reduia i es repartia entre el comandants, i aix?? els donava iniciativa, i les decisions importants es prenien r??pidament i podien ser transmeses verbalment.
[edita] Fase final
La fase final de la batalla, el calder?? consistia en l'atac a les forces encerclades, i en aquest moment ??s en el que es feien la majoria de baixes, especialment captura de presoners i armes.
[edita] L'??s en combat
La Blitzkrieg va ser usada amb ??xit en la Campanya de Pol??nia i la Batalla de Fran??a, doncs el sistema defensiu es basava en defenses est??tiques, per?? en la Operaci?? Barbarroja, la invasi?? de la Uni?? Sovi??tica no va funcionar tan b?? com l'esperat perqu?? els sovi??tics van usar la T??ctica de l'eri????: desplegament en profunditat, permetre el pas als enemics per esquivar les concentracions defensives, millora de les armes antitanc, refor??ament dels flancs, i atac a l'inici de l'atac enemic per anul??lar l'artilleria.
Posteriorment, la superitat a??ria aliada i la dificultat per construir nous blindats va limitar la capacitat ofensiva alemanya.