[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Avió - Viquipèdia

Avió

De Viquipèdia

Un F-16 Fighting Falcon
Un F-16 Fighting Falcon

Un avió (provinent del francès avion, i aquest alhora del llatí avis, au), és una aeronau més pesada que l'aire capaç de volar per l'atmosfera. Conté un cos, en la part frontal del qual s'ubica la cabina de comandament i a la part restant del cos hi viatgen passatgers o càrrega, unes ales que sustenten l'avió a l'aire, i una cua que en permet una millor maniobrabilitat i estabilitat. Per l'ús a que es destinen es poden classificar en avions de passatgers, de càrrega, militars (caces, bombarders, espia...), d'acrobàcia, apagafocs, etc.. Pot estar propulsat per un o més motors, situats al cos o a les ales de l'avió segons el model, o bé no tenir motor (en aquest cas l'avió és un planador).

Taula de continguts

[edita] Història

El somni de poder volar comença a la prehistòria, on els primers homes ja es preguntaven com volar. Moltes llegendes i mites de l'antiguitat espliquen histories de vols, com és el cas del vol grec d'Ícar. Leonardo da Vinci, entre d'altres inventors visionaris, va disenyar un avió en el segle XV. Amb el primer vol realitzat per el ser humà (Jean-François Pilâtre de Rozier i François d'Arlandes) en un aparell més lleuger que l'aire, un globus. Llavors, el desafiament més gran va pasar a ser la contrucció d'una màquina més pesada que l'aire però que pogués volar pels seus propis medis.

Anys d'investigació per part de moltes persones que volien aconseguir aquell repte, van ser molt pobres i lents, però continuats. El 28 d'agost de 1883, John J. Montgomery va ser la primera persona en fer un vol controlat amb una màquina més pesada que l'aire, un planador. Altres aviadors que van fer vols semblants en aquella època van ser Otto Lilienthal, Percy Pilcher i Octave Chanute. Després, el francès Clément Ader (18411925), va ser el primer que va fer volar un aparell, l´Èol (Eole), amb un motor de vapor.

Aquest enginy ostenta el molt discutit títol de primer aparell més pesat que l'aire capaç d'enlairar-se del terra pels seus propis mitjans (sembla que va recórrer uns 50 m a una altura de 20 cm, el 9 d'octubre de 1890), i el de ser la primera màquina denominada avió, ja que així va ser inscrit pel seu constructor en la patent. De totes maneres és difícil qualificar-lo com a tal, ja que aquest aparell no té gairebé controls amb els quals governar les seves evolucions, a més de comptar amb un disseny de les ales molt semblant a les d'un rat-penat, que com es demostraria més tard, no era el més eficaç.

De manera que, generalment, es considera com el primer avió de la història, el Flyer, dissenyat, construït i pilotat pels germans nord-americans Wright. Wilbur Wright (1867-1912) i Orville Wright (1871-1948) van treballar junts en el desenvolupament de l'Aeronàutica.

L'any 1903 van construir la seva primera hèlix segons càlculs originals. Era un 35% més efectiva que altres hèlix que funcionaven en aquella època.Seguidament van construir un avió de 337 kg amb un motor de 12 CV.

El 17 de desembre de 1903 a Kill Devil Hills, prop de Kitty Hawk a l'estat de Carolina del Nord (EUA), van efectuar el primer vol que va durar uns 12 segons.El Flyer va recórrer uns 35 m a una alçada d'uns 3 m i una velocitat de 48 km/h. Aquell mateix dia, Wilbur Wright va realitzar un vol més llarg que va durar uns 59 segons.

Crítics dels germans Wright afirmen que aquest vol no va tenir testimonis considerables (4 salvavides i un noi), donat l'aïllament en el qual van ser realitzades les proves. Un altre factor que desmereix tal proesa va ser l'ús d'una catapulta, per a l'enlairament de la nau creada pels germans, el Flyer.

Demoiselle d'Alberto Santos Dumont
Demoiselle d'Alberto Santos Dumont

El 1905, els Wright van recórrer 25 milles, volant durant 30 minuts sense tocar terra. Altres inventors com Henri Farman, van millorar l'invent dels germans Wright.

De fet, Santos-Dumont va ser realment la primera persona en realitzar un vol en una aeronau més pesada que l'aire per mitjans propis, ja que el Flyer dels germans Wright sol va deixar la necessitat de la catapulta el 1908. Realitzat a París, França el 12 de novembre de 1906, no només va ser ben testimoniat per locals i per la premsa, també per diversos aviadors, autoritats i amb la supervisió del Aeroclub de França.

Malgrat aquestes evidències documentades en la premsa de l'època, Santos Dumont és considerat com el creador de l'aviació moderna només al Brasil, i, en menor escala, a França, Portugal i Catalunya, sent un assumpte molt controvertit fins avui.

[edita] Resum

[edita] Introducció

L'Avió o aeronau, vola proveït d'ales i un cos de càrrega capaç de volar, propulsat sempre per un o més motors. En el cas de no tenir motor es tractaria d'un planador i en el cas dels que superen la velocitat del so es denominen avions supersònics .

[====Història====

Des de la prehistòria l'home ha tingut el somni de poder volar. Moltes històries i llegendes de l'antiguitat parlaven de vols. Leonardo dóna Vinci entre altres visionaris va dissenyar un avió el segle XV.

Anys d'investigacions per diverses persones ansioses d'aconseguir aquesta proesa van començar a donar resultats lents i continuats.

Sir George Cayley, inventor de l'aerodinàmica va aconseguir construir un planador amb capacitat per transportar passatgers el 1853.

Però el primer avió pròpiament dit va ser creat per Clément Ader el 1890, que aconsegueix enlairar-se i volar 50 m encara que l'avió queda destruït en estavellar-se. Aquest vol és considerat com l'inici de l'aviació a Europa però no a Amèrica.

A començaments del segle XX, va ser realitzat el primer vol amb motors en una màquina més pesada que l'aire, capaç de generar per si mateixa la potència i sustentació necessària, encara que en l'autoria d'aquest hi ha certa polèmica entre els germans Wright o a Alberto Santos Dumont.

Després de la primera guerra mundial els enginyers van entendre que el desenvolupament de l'hèlix havia arribat al seu límit i van començar a investigar en el mètode de propulsió. El 1930 es patenten les primeres turbines i en 1939 Heinkel realitza el primer vol a reacció de la història.

Avui en dia, els avions més reconeguts en l'aviació comercial són els Boeing . Encara que a mitjan l'any 2007 entrarà en funcionament el nou Airbus A380 que amb una capacitat per a 800 persones superarà les 500 que pot transportar el Boeing de major capacitat.]Media:Exemple.ogg

[edita] Estructura

Avió a El Prat (Barcelona)
Avió a El Prat (Barcelona)

L'ala: L'ala és una superfície que sustenta l'avió en l'aire a causa de l'efecte aerodinàmic i contraresta l'acció de la gravetat. Són informes mòbils que provoquen diferents efectes en el curs del vol: els flaps, els alerons, els spoilers i els slats..Los flaps permeten en moure's, augmentar la sustentació. Els alerons permeten en moure's, fer girar l'avion. A les ales també es troben els compartiments de combustible (Turbosina) hi ha diversos tipus d'ales per als avions: Simitarra, delta, doble delta, canard, fletxa, fletxa invertida, gavina.

Buc: El buc és el cos de l'avió en el qual es troben la cabina de passatgers i la de comandaments i els compartiments de càrrega. El seu principi de funcionament es basa en la força aerodinàmica que actua sobre les ales.

Sistemes de control: Els sistemes de control són totes les parts mòbils de l'avió que en ser utilitzades canviant-les de posició, provocaran un efecte aerodinàmic.

Grup motopropulsor: Són els motors que té l'avió per obtenir la propulsió que requereix per seguir un curs frontal, contrarestant l'efecte del vent.

Tren d'aterratge: Els trens d'aterratge són uns dispositius mòbils i almacenables de l'aeronau útils per evitar que la part inferior tingui contacte amb la superfície terrestre.

[edita] Tipus d'avions

Avió militar de combat: Avió d'alta performance amb un pilot per defensar els cels atacant a avions adversaris

Avió militar d'entrenament: Avió per a dos pilots (alumne i instructor) on se'ls ensenya el bàsic als futurs pilots de combat

Avions comercials: Avions que permeten portar més de 100 passatgers o carrega entre països i continents

Avió de transport militar: Aquest tipus d'avió pot portar tropes i equips a pistes no preparades

Avió d'Aviació General: Avió per a dos o quatre passatgers ideal per a ús particular o de Clubs Aeris

Avió de passatgers supersònic: Avió que vola a 2 vegades la velocitat del so.

[edita] Veure també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Avió