Bicameralitat
De Viquip??dia
La Bicameralitat ??s la pr??ctica de tenir dos c??meres legislatives. En aquest sentit, un parlament bicameral ??s un parlament o congr??s que posseeix dos c??meres: una Cambra baixa, generalment denominada "Cambra de Diputats" o "Congr??s de Diputats", i una Cambra alta, habitualment anomenada Senat.
Taula de continguts |
[edita] Origens
Encara que els or??gens de la bicameralitat poden remuntar-se fins a l'??poca de l'Antiga Gr??cia i l'Imperi Rom??, els parlaments bicamerals pr??piament dits van apar??ixer a Europa durant l'Edat Mitjana, quan es va associar amb la representaci?? dels diferents estats d'un regne.
Els fundadors dels Estats Units d'Am??rica van rebutjar qualsevol noci?? de representaci?? separada per a una aristocr??cia social, per?? van acceptar la creaci?? d'una bicameralitat on a la Cambra alta cada estat es troba igualment representat i a la Cambra baixa la representaci?? de cada estat era proporcional a la poblaci??.
Des d'aquell moment els estats federals han optat per la bicameralitat sobretot quan es necessita, en funci?? de les difer??ncies regionals, que cada regi?? o territori del pa??s es trobi suficientment representada. No obstant aix??, l'antiga justificaci?? per a l'exist??ncia d'una Cambra baixa es va mantenir en la idea d'una nova oportunitat per a una segona opini?? sobre els temes legislatius.
Les relacions entre les dues c??meres varien. En alguns casos tenen iguals poders mentre que en unes altres una cambra ??s clarament superior. En els sistemes federals i presidencialistes es presenta majorment la igualtat de les c??meres. La supremacia d'una cambra es presenta en els sistemes de govern parlamentarista.
[edita] Les diferents formes de bicameralitat
[edita] Federalisme
Alguns pa??sos com Austr??lia, Argentina, M??xic, els Estats Units d'Am??rica, ??ndia, Brasil i Alemanya, enllacen els seus sistemes bicamerals amb la seva estructura pol??tica federal.
Aix??, als Estats Units, Austr??lia, Brasil i M??xic cada estat t?? un determinat nombre d'escons en la Cambra alta sense importar la poblaci?? que aqueix estat t??. Aix?? es va fer per a assegurar que els estats m??s petits no siguin superats pels m??s populosos. En la Cambra baixa els escons es reparteixen basats ??nicament en la poblaci?? de cada estat.
[edita] Bicameralitat aristocr??tica
En alguns pa??sos la bicameralitat implica la juxtaposici?? d'elements democr??tics i aristocr??tics. L'exemple m??s conegut ??s al Regne Unit, on la Cambra dels Lords representa un vestigi del sistema aristocr??tic que alguna vegada va predominar en la pol??tica brit??nica mentre que la Cambra dels Comuns es troba composta per parlamentaris electes.
[edita] Altres casos
Molts sistemes bicamerals no estan connectats ni amb el federalisme ni amb l'aristocr??cia. En els pa??sos d'Am??rica del Sud, el Jap??, Fran??a, les Filipines o Irlanda domina el sistema bicameral, tot i ser estats unitaris. En pa??sos com aquests, la Cambra alta existeix ??nicament amb el prop??sit de fiscalitzar i, excepcionalment, vetar les decisions de la Cambra baixa. En general s??n pol??ticament iguals, exceptuant en l'elaboraci?? del pressupost nacional. El poder executiu ha de manar el projecte de pressupostos a la Cambra baixa i aquesta el discuteix i aprova en el seu primer tr??mit enviant-lo a la Cambra alta per a la seva revisi?? i posterior aprovaci??.