[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vides paral·leles - Viquipèdia

Vides paral·leles

De Viquipèdia

Vides paral·leles és una col·lecció de biografies de personatges il·lustres de l'antiguitat, obra de l'historiador i assagista grec Plutarc de Queronea. Les biografies estan ordenades per grups de dos personatges, un de grec i un de romà. Després de cada parella l'autor en fa una comparació. S'han conservat íntegres, tot i que amb algunes llacunes, vint-i-tres de les vint-i-quatre parelles originals (s'ha perdut la formada per les biografies d'Epaminondes i Escipió l'Africà) i algunes comparacions. Encara que no estaven emparellades, s'hi solen incloure quatre biografies més del mateix autor, dels emperadors romans Galba i Otó, del tirà Àrat de Sició i del rei persa Artaxerxes II.

La intenció de Plutarc no era escriure història, sinó proporcionar models de comportament, positius o negatius, perquè els lectors els seguissin o els evitessin. Per això dóna molta importància a aspectes de les vides dels personatges com els orígens, l'educació, l'actuació política, els períodes d'esplendor i els de decadència; també sol interessar-se a explicar anècdotes en què queda palès el caràcter de cadascun. L'obra està així plena de detalls, no només sobre les vides dels biografiats, sinó també de l'època en què van viure, però incorre sovint en errors de datació i de documentació, especialment quan tracta aspectes de la República romana.

L'obra ha tingut una pervivència notable al llarg de la història i ha servit de font d'informació per a historiadors i escriptors de èpoques diferents: Shakespeare la va utilitzar com a font per als seus drames històrics.

[edita] Biografies

  1. Epaminondes i Escipió l'Africà (perdudes)
  2. Teseu i Ròmul
  3. Licurg i Numa Pompili
  4. Soló i Publícola
  5. Temístocles i Marc Furi Camil
  6. Pèricles i Fabi Màxim
  7. Alcibíades i Coriolà
  8. Timoleó i Emili Paule
  9. Pelòpides i Marc Claudi Marcel III
  10. Aristides i Cató el censor
  11. Filopemen i Flaminí
  12. Pirros i Marius
  13. Lisandre i Sul·la
  14. Cimó II i Lucul·le
  15. Nícies i Marc Licini Cras Dives I
  16. Eumenes i Sertori
  17. Agesilau i Pompeu
  18. Alexandre el Gran i Juli Cèsar
  19. Foció i Cató d'Útica
  20. Agis i Cleòmenes i Tiberi Grac i Gai Grac
  21. Demòstenes i Ciceró
  22. Demetri i Marc Antoni
  23. Dió i Brutus
  24. Àrat
  25. Artaxerxes
  26. Galba
  27. Otó