[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Turcmans de l'Iraq - Viquipèdia

Turcmans de l'Iraq

De Viquipèdia

Bandera dels turcmans iraquians
Bandera dels turcmans iraquians

Els turcmans (en singular turcman) també viuen al nord de l'Iraq, principalment a la ciutat de Kirkuk (on fins les darreres decades eren la majoria de la població), i en altres ciutats del nord incloses Mosul i Arbil.

El seu nombre estimat varia espectacularment entre els 50.000 segons Ethnologue [1] als 200.000 [2]. Com els turcs de Turquia i els àzeris de l'Azerbaidjan, són descendents de pobles turcs que emigraren de l’Àsia Central en nombroses onades que començaren en els segles IX i X, encara que hi ha referències a pobles turcs a la regió en èpoques anteriors. Ethnologue i Linguasphere classifiquen la seva llengua com una forma d'àzeri meridional. L'escriptura, tanmateix, és basada en el turc estandarditzat de Turquia[3].

Des de la caiguda de Saddam Hussein el 2003, els turcmans de l'Iraq han ressorgit com una força política clau en la controvèrsia sobre l'estatus futur del Nord de l'Iraq i la Regió Autònoma Kurda. El govern de Turquia ha ajudat amb diners les organitzacions polítiques com el Front Turcman de l'Iraq, que s'oposa al federalisme iraquià i en particular a la proposta d’annexió de Kirkuk al Kurdistan [4].

Segons el Zaman Daily Newspaper[5], deu turcmans foren elegits a l’Assemblea Nacional d’Iraq el gener de 2005, inclosos 5 a la llista Aliança Unida Iraquiana, 3 del Front Turcman de l'Iraq (ITF), i 2 a la Aliança Patriòtica Democràtica del Kurdistan.

A les eleccions de desembre de 2005, uns 5 candidats turcmans foren escollits al Consell de Representants, segons l'ITF[6]. Això inclou un candidat de l'ITF (el seu líder Sadettin Ergec), i potser 4 candidats més d'altres partits.

[edita] Referències