Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Salines de Santa Pola - Viquip??dia

Salines de Santa Pola

De Viquip??dia

Salines de Santa Pola
Mapa del Parc Natural de les Salines de Santa Pola
Nivell de protecci?? Parc natural
Pa??s Pa??s Valenci?? Pa??s Valenci??
Localitzaci?? El Baix Vinalop??
Coordenades 38?? 11??? 5??? N 0?? 37??? 46??? OCoordenades: 38?? 11??? 5??? N 0?? 37??? 46??? O
Superf??cie 2.574 h??
Data de declaraci?? 1988
Administraci?? Generalitat Valenciana
Esp??cies vegetals m??s representatives
Esp??cies animals m??s representatives

Les Salines de Santa Pola s??n un parc natural del Pa??s Valenci?? que abasta els municipis de Santa Pola i Elx (Baix Vinalop??). Aquest paratge de 2.574 hect??rees va ser declarat parc natural pel govern valenci?? el 12 de desembre de 1988.

Taula de continguts

[edita] Orografia

Les actuals salines de Santa Pola i el Fondo conformava antigament una gran zona humida coneguda com l???albufera d???Elx, que abastava quasi tota la plana d'Elx. Aquesta zona fou aterrada per a l'us agr??cola durant el segle XVII.

El parc est?? format per un conjunt de dunes i platges al costat de les quals se situa l'explotaci?? salinera. Cap a l'interior ??s possible trobar una zona d'aigua dol??a permanentment embassada juntament amb altra zona que s'entolla de manera temporal.

[edita] Activitat salinera

Torre Tamarit
Torre Tamarit

L???extracci?? de sal ??s l???activitat econ??mica fonamental en la zona i, en gran mesura, la que conforma l???ecosistema actual.

La din??mica de les salines consistix a fer circular l???aigua marina per un circuit de basses per a obtenir una progressiva concentraci?? en sals com a conseq????ncia de l'evaporaci??. El gran inter??s biol??gic de les salines mediterr??nies es fonamenta en el fet que la circulaci?? de l'aigua no es det?? durant l???hivern. Les basses, que ocupen una extensa superf??cie, romanen inundades durant tot l???any per la qual cosa l???ecosistema, d???extraordin??ria import??ncia, s???hi mant??. Les aus s???alimenten dels peixos i invertebrats que penetren a les salines mentre que la producci?? salinera es beneficia de la riquesa mineral aportada pels excrements de l'avifauna. Este ??s el motiu pel qual una de les finalitats del Parc Natural ??s fomentar i garantir el manteniment a llarg termini de l???explotaci?? salinera.

[edita] Vegetaci??

Les formacions de vegetaci?? al Parc Natural de les Salines de Santa Pola s??n molt variades i tenen gran inter??s.

A les dunes litorals es despleguen les formacions de Crucianellion maritimae amb exemplars de Periploca angustifolia i Osyris quadripartita. L'Halocnemum strobilaceum junt amb el Juncus maritimus i el Juncus subulatus destaquen entre les esp??cies pr??pies de les formacions de l'orde Arthrocnemetalia, que ocupa extenses superf??cies al voltant de les basses salineres.

Les estepes salines de l'orde Limonietalia s??n molt ben representades a les zones contig??es a les anteriors. El Limonium santapolense ??s l???esp??cie m??s caracter??stica per ser un endemisme exclusiu d???esta localitat.

Per altra part, les algues marines s??n exemples de vegetaci?? aqu??tica de l???ecosistema litoral, propi d???esta zona.

Al Parc existix tamb?? l???ecosistema denominat litoral associat, que compta amb abundant vegetaci?? monoespec??fica com la Rupia cirrhosa. A m??s, destaca a les salines la pres??ncia de Lampro-thamnium papolsum, un hidr??fit hal??fil que esta incl??s en les llistes d???esp??cies protegides de diversos pa??sos de la Uni?? Europea i que ??s propi d???un ecosistema interior d???aig??es no tan salades com les anteriors esp??cies.

[edita] Fauna

Les grans col??nies de cria d???algunes aus tenen gran inter??s. L'alena, la camallonga, el cabut, la mongeta o el xatrac, s??n exemples de la varietat faun??stica d???este enclavament natural. Destaca tamb?? la pres??ncia com a nidificant de l'??nec blanc i de la rosseta, una esp??cie molt dif??cil de trobar a Europa.

Altres aus, atretes per esta zona que els proporciona aigua i menjar en qualsevol ??poca de l???any, tamb?? ocupen les salines temporalment.

En esta situaci?? es troba el flamenc, que es pot observar al Parc en concentracions de fins a 8.000 individus, les an??tides, com el cullerot, el sivert, el boix o el xarxet i lim??coles com les alenes, les camallongues, els corriols, els t??tols cuanegres, els territs i els tiforts.

Tamb?? es poden observar amb facilitat: agrons, cabussons, xatracs, fumarells, gavines, rasclons, fotges i polles d???aigua.

Les aus no catalogades com a aqu??tiques, per?? lligades a ecosistemes humits, tenen una important pres??ncia a les Salines de Santa Pola. Exemplars d'arpellot de marjal, d???arpellot cendr??s, de la xitxarra de canyar i de xauet mostatxut a este Parc.

Per altra part, t?? gran inter??s biogeogr??fic la pres??ncia a la zona del fartet, un peix ciprinod??ntid end??mic de la geografia valenciana. La sargantana cua-roja, la sargantana cendrosa i alguns invertebrats de dif??cil localitzaci?? als arenals costers fan m??s atractiva encara la visita a les salines.


 v ??? d ??? e 
Parcs naturals del Pa??s Valenci??

Castell??: Desert de les Palmes ?? Prat de Cabanes-Torreblanca ?? Serra Calderona ?? Serra d'Espad?? ?? Serra d'Irta ?? Illes Columbretes ?? Tinen??a de Benifass?? ?? Penyagolosa
Val??ncia: L'Albufera ?? Marjal de Pego-Oliva ?? Serra Calderona ?? Serra Mariola ?? Gorges del Cabriol ?? Parc Natural de Xera-Sot de Xera ?? Parc Natural del T??ria ?? Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel
Alacant: Carrascar de la Font Roja ?? El Fondo ?? Llacunes de la Mata i Torrevella ?? Mass??s del Montg??
Marjal de Pego-Oliva ?? Penyal d'Ifac ?? Salines de Santa Pola ?? Serra Gelada ?? Serra de Mariola

Llista d'espais naturals del Pa??s Valenci??