[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Miguel Poveda - Viquipèdia

Miguel Poveda

De Viquipèdia

Miguel Poveda el 2007
Miguel Poveda el 2007

Miguel Poveda, cantaor de flamenco, nom artístic de Miguel Ángel Poveda León, nascut a Badalona (Barcelona) el 13 de febrer de 1973.

Taula de continguts

[edita] Biografia artística

Cantaor de flamenco i intèrpret d’altres gèneres musicals amb els que enriqueix la seva trajectòria artística en una experimentació constant dins la seva obra, gèneres com la copla, el tango, el bolero o el fado no li son aliens, encara que el flamenc sigui des dels seus inicis la seva música de partença, deixa la seva pròpia petjada amb arrel flamenca en la interpretació d’altres tipus de músiques.

Poveda s’interessa per anar més enllà de la imatge tòpica del cantaor típic i s’endinsa en altres terrenys artístics que no sempre són ben vistos pel món del flamenc més ortodox. Mostra del seu interès per cercar l’art en altres gèneres musicals són les seves nombroses col·laboraciones amb altres artistes de disciplines ben diverses, treballs que donen a conèixer la seva veu a uns altes públics no habituats al flamenc.

Pel seu origen català, amb pare de Múrcia i mare de Castella-La Manxa, sense cap ascendència andalusa, trobà més dificultats en els seus inicis que gràcies al seu talent finalment aconsegueix vèncer per a créixer artísticament com a cantaor des de Barcelona, encara que, el 2003, trasllada la seva residència a Sevilla per ser més a prop de les fonts de l’art flamenc, sense oblidar Catalunya en la seva trajectòria musical, com ho demostra posteriorment amb el seu disc Desglaç.

Desglaç és una original i arriscada aposta d’interpretació de Miguel Poveda, per primera vegada enregistra en català, és un disc en el que dóna vida musical a una encertada selecció d’obres de diferents poetes en llengua catalana en una producció discogràfica d’exquisida sensibilitat amb música de diferents autors, per primer cop s’edita un disc complet en català en la veu d’un cantaor de Música flamenca, amb magnífica acceptació de part del públic i la crítica, disc amb el que aconsegueix establir ponts entre la cultura catalana i el món flamenc, despertant l’interès entre públics d’ambdues cultures. En cap moment però, deixa de cantar la seva música d’arrel, el flamenc, encara que durant l’edició d’aquesta i altres produccions no estrictament flamenques i en algunes col·laboracions alterna concerts de presentació dels mateixos amb recitals de cant flamenc.

Una col·laboració artística de Agustí Fernández i Miguel Poveda per a un concert de l’Espai de Barcelona en el 2003 va ser l’embrió de "Desglaç", allà es van poder escoltar per primera vegada alguns dels temes originals que van formar part més tard del disc. També el 2005 es presenta una evolució del mateix espectacle "Invocacions", una fusió de gèneres que es va presentar al Teatre Lliure de Barcelona del 2 al 5 de juny de 2005 partint de la música creada per Agustí Fernández i Miguel Poveda, mentre el ballarí Andrés Corchero oferia una dansa delicada i callada, il·luminada per una selecció de poemes de José Ángel Valente, Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Jaime Gil de Biedma.

I en 2005 fa una primera presentació de Desglaç, amb textos de poetes en llengua catalana, Poveda és l’autor de alguna de les melodies, els poetes escollits són Jacint Verdaguer, Valentí Gómez i Oliver, Joan Margarit, Maria Mercè Marçal amb dos poemes, Joan Brossa, Enric Casasses, Narcís Comadira, Joan Barceló, Josep Piera, Sebastià Alzamora i Gabriel Ferrater, també canta en directe durant la gira un poema de Jaime Gil de Biedma, presentació en directe que té lloc durant els anys 2005, 2006 i 2007, en la gravació del disc participen amb les seves veus el bolerista Moncho i el cantautor Miquel Gil.

També en català i en 2007 destaca la seva col·laboració amb Maria del Mar Bonet en un treball conjunt no enregistrat en disc que presenten el 4 de maig de 2007 a Nova York amb el títol "Els treballs i els dies" en el Auditori del Metropolitan Museum, el concert és un dels actes del programa cultural "Made in CataluNYa, Catalan Culture in New York". L’espectacle es presenta també al Festival Grec de Barcelona el 24 de juliol, forma part de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya l’11 de setembre al Parc de la Ciutadella de Barcelona, també es presenta al Mercat de Música Viva de Vic (Barcelona) el 12 de setembre i finalment el 13 d’octubre de 2007 a la Sala Mozart de l’Alte Oper de Frankfurt a Alemanya, dins dels actes de la Fira Internacional del Llibre.

[edita] Discografia

[edita] Discografia oficial

Any Títol Discogràfica
1995 Viento del este Nuevos Medios
1998 Suena flamenco Harmonía Mundi
2001 Zaguán Harmonía Mundi
2004 Poemas del exilio de Rafael Alberti Harmonía Mundi
2005 Desglaç Discmedi-Taller de Músics
2006 Tierra de calma Discmedi

[edita] Participació en CD col.lectius flamencs

Any edició/discogràfica Títol Temes
1997 Badalona interpreta:Flamenco. Volumen 1 A fuerza de martillazos i Me sobran las penas
1998 Badalona interpreta:Flamenco. Volumen 2 El mando i Quien tenga pena
2003 Voces flamencas de Badalona Remedio le pido a Dios (tientos-tangos)i Doblando una esquina (alegrías)
1994-Nuevos Medios XXXIII Festival Nacional Cante de las Minas La Unión 1993 CD1 Trabajando noche y día i El rundio. CD2 Compañerico mio i El remedio
2001-Big Bang Antologia Cante de las Minas 1993-2001 (doble CD) El remedio
2001-RTVE Festival Nacional Cante de las Minas.Antología Volumen 2 Malagueña y Mineras con Juan Ramón Caro al toque
2002-RTVE Festival Internacional Cante de las Minas. Antología Volumen 3 Tientos-tangos
2003-RTVE Festival Internacional Cante de las Minas. Antología Volumen 4 Soleá
2002-RTVE 5 CD Antología Festival de Cante de las Minas
2003-BMG Tributo Flamenco a Don Juan Valderrama La rosa cautiva (milonga) amb Juan Habichuela a la guitarra
2003-Virgin Territorio flamenco Cuesta abajo (tango argentí), de l´espectacle col.lectiu de títol Territorio flamenco, presentat en directe a Madrid (Teatro Lope de Vega, 12 d´abril el 2004 i al Carnegie Hall de Nova York el 13 de febrer de 2005, al Flamenco Festival USA 2005)
2007-Star Music Festival Nacional de Cante Yunque Flamenco de Santa Coloma de Gramenet. Doble CD Grabaciones 1990-1994. FECAC XXV Aniversario Malagueñas

[edita] Participació en altres recopilatoris flamencs

Any edició/discogràfica Títol Temes
1994-Nuevos Medios Jóvenes flamencos. Volumen IV El remedio
1997-World Music Network Rough guide to flamenco Y yo que culpa tengo
1999 Tierra. Session 04 Publicat amb la revista Tierra, el Planeta Musical. núm 4 Lamento por alegrías
2001 Las 101 canciones más flamencas Y yo que culpa tengo
2001-Fundación Autor Flamenco pa´tós 2 Flamenco pa´tós, projecte de Gomaespuma que pretén apropar el flamenco al públic més jove.
2002-EMI Odeón El mejor nuevo flamenco (triple CD) Y yo que culpa tengo
2006-Discmedi Carácter flamenco Alfileres de colores. buleria amb Diego Carrasco.
2007-World Music Network Rough guide to flamenco Tierra de calma
2007-Discmedi Carácter flamenco Vol. 2 (doble CD) Tierra de calma
2007-Nascente Beginner´s guide to flamenco Y yo que culpa tengo
2007-18 Chulos Records 25 aniversario de la Sala Clamores CD+llibre col.lectiu d´artisteas de diversos géneres: Y yo que culpa tengo

[edita] Col.laboracions en discos d´altres artistes

Any edició / Discogràfica Artista Disc i temes que canta Miguel Poveda
2000-Ventilador Music Adolfo Osta Alba que no tiene tarde: Suerte i Vida y muerte
2001-Harmonía Mundi Juan Gómez "Chicuelo" Cómplices: A la isla
2002-Universal Juan Habichuela Campo del Príncipe: Valparaíso
2003-Harmonía Mundi y 2007-World Village Harmonía Mundi Marina Rossell Marítim i Clàssics Catalans: Queda´t de mi alguna cosa, amb música de Juan Gómez "Chicuelo"
2003-Nuevos Medios Pepe Habichuela Colección Nuevos Medios - 20 años: El remedio
2003-Coda Music y 2005-Rose Sound Kantaka La música de mi silencio i Ángel: Metío en un lío
2003-Bujío Producciones i 2005-Karonte per a FNAC Sergio Monroy Monroy i Encuentro flamenco (recopilatori col.lectiu flamenc): Pena de ti
2004-Harmonía Mundi Jordi Bonell Agua madre: Te llenaré de luz
2004-New Mood Jazz José Reinoso & Antonio Serrano El corazón al sur: Sus ojos se cerraron i Ella que pasa
2004-BMG Neruda en el corazón-Homenatge col.lectiu al poeta Pablo Neruda Neruda en el corazón:Me peina el viento los cabellos, amb música d´Enric Palomar (presentat en directe el 5 de juliol de 2004 al Palau Sant Jordi de Barcelona, dintre dels actes del Fòrum Universal de les Cultures 2004.[1])
2004-Trotamusic Tino Van der Sman Desatino flamenco: Desatino
2004-2005-Caronte Music Marcelo Mercadante Contrabaix (CD col.lectiu editat amb la revista Jaç nº 5 de desembre 2004 i a Con un taladro en el corazón: Tal vez
2005-Senador Music Hugo Salazar Hugo: Alma
2005 Asociación Flamenca Aires de la Viña Nochebuena en la Viña: A Lola (homenatge a Lola Flores, composta per José Luis Figuereo El Barrio
2006-Harmonía Mundi Qawwali Flamenco Amb Duquende, Juan Gómez "Chicuelo" i el músic pakistanès Faiz Ali Faiz
2006-Iberautor Colección La palabra más tuya CD Cantando a Alberti: A la soledad me vine, amb música d´Enric Palomar
2006-Discmedi Per al meu amic Serrat (triple CD homenatge a Joan Manuel Serrat Per al meu amic Serrat: El meu carrer, primera versió d´aquesta cançó de Serrat.
2006-TV3 La Marató de TV3 2006 (disc col.lectiu benéfic) La Marató de TV3 2006: Piensa en mí (bolero de Agustín Lara)
2006-DBN Distribuidora Belgrano Norte de Argentina Rodolfo Mederos Comunidad: Fuimos, tango argentí de Homero Manzi i José Dames
2007-Acqua Marcelo Mercadante Suburbios del alma: tres nous tangos: Esa palabra, Sombra victoriosa i Más nada, amb lletra i música de Marcelo Mercadante i Pablo Marchetti
2007-Emi Duet amb Mariza B.S.O. de la pel.lícula Fados de Carlos Saura: el fado Meu fado meu

[edita] Enllaços externs