[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Juive - Viquipèdia

La Juive

De Viquipèdia

La jueva

Títol original: La Juive
Llengua original: Francès
Gènere: Grand Opéra
Música: Jacques Fromental Halévy
Llibret: Eugène Scribe
Font literària:
Actes: 5
Època de composició:
Estrena: 23 de febrer de 1835
Teatre: Òpera de París
Estrena Liceu: 1 de març de 1859
Personatges:

S'indica en cursiva el repartiment de l'estrena

  • Eléazar, un orfebre jueu (tenor), Adolphe Nourrit
  • Rachel, la seua filla, la "jueva" del títol (soprano), Cornélie Falcon
  • Príncep Léopold (tenor)
  • Princesa Eudoxie, neboda de l'Emperador (soprano), Julie Dorus-Gras
  • Gian Francesco, Cardenal de Brogni, president del Concili (baix), Nicolas Levasseur
  • Ruggiero, prebost de la ciutat (baríton)
  • Albert, un sergent (baix)
  • Un herald (baríton)
  • Dos borratxos (tenor i baix)
  • Majordom (baríton)
  • Oficial (tenor)
  • Botxí (baríton)
  • Emperador Segimon (mut)

La Juive (La jueva) és una òpera en cinc actes de Fromental Halévy sobre un llibret original d'Eugène Scribe.

Taula de continguts

[edita] Història

La Juive va ser una de les òperes més populars i admirades del Segle XIX. El llibret va ser escrit per Eugène Scribe, un dels autors dramàtics més prolífics de l'època, dins dels paràmetres estètics que aleshores triomfaven a l'Opéra de Paris, on l'òpera va ser estrenada: una obra en cinc actes farcida d'episodis espectaculars (ací el Concili de Constança, de 1414), requerint una posada en escena fastuosa, i un argument dramàtic subratllat per punyents esdeveniments històrics. A més, calia fer possible la intervenció del cor, del ballet, i d'efectes escènics que aprofitaren les possibilitats tècniques de l'Òpera de París.

Mitjançant la història d'un amor impossible entre un home cristià i una dona jueva, l'obra pot ser considerada un cant a la tolerància religiosa, en la mateixa línia que Les Huguenots, de Giacomo Meyerbeer, estrenada l'any anterior. En l'època de l'estrena, la Monarquia de juliol havia liberalitzat les pràctiques religioses a França. Tant Meyerbeer com Halévy eren jueus, i els arguments relacionats amb la tolerància religiosa van ser habituals en les seues obres. Les crítiques de les primeres representacions mostren com els periodistes van reaccionar front al liberalisme i l'aparent anticlericalisme del text de Scribe, més aviat que específicament en contra del tema "jueu". [1]

[edita] Representacions

Va ser estrenada a l'Òpera de París el 23 de febrer de 1835, amb una luxosa producció de 150.000 francs de pressupost. Les interpretacions de Falcon en el personatge protagonista i de Nourrit com Eléazar van ser particularment lloades. Nourrit va exercir una influència significativa en l'òpera: el paper d'Eléazar, originalment concebut per a un baix, va ser reescrit per a ell, i tot sembla indicar que l'original final de l'Acte IV, amb una ària en lloc del tradicional número de conjunt, va ser idea seua. També podria haver suggerit el text de l'esmentada ària: Rachel, quand du seigneur. La producció va ser remarcable pel seu luxe, incloent-hi la participació d'un orgue sobre l'escenari en l'Acte I, l'enorme nombre d'extres i uns decorats sense precedents. Richard Wagner, qui admirava La Juive, potser va 'copiar' l'efecte de l'orque per a l'Acte I de Els mestres cantaires de Nuremberg, i el martelleig d'Eléazar en el seu treball d'orfebreria amb el de Hans Sach apedaçant calcer.

La Juive va gaudir d'un èxit internacional comparable al de les Grand Opéras de Meyerbeer. Va ser l'obra que es va fer servir per a la inauguració del Palais Garnier de París, l'any 1875. Es va programar regularment fins la dècada del 1930. Representacions més modernes han tingut lloc a l'Òpera de l'Estat de Viena (1999), el Metropolitan Opera de Nova York (2003), el Teatro La Fenice de Venècia (2005) i l'Òpera de París (2007).

Entre les opinions favorables envers La Juive cal destacar la de Gustav Mahler i, com s'ha indicat adés, la de Richard Wagner. Sota el règim nazi, a Alemanya, va ser prohibida la seua representació, a l'igual que totes les obres de compositors jueus. Hans Pfitzner, tot i el seu intens nacionalisme, va lamentar la prohibició, qualificant-la d'acte de vandalisme, atès que considerava La Juive una de les òperes més genuïnes de la seua època i una fita en la història del drama musical[2].

[edita] Sinopsi

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.

[edita] Antecedents

Quan era jove, el jueu Eléazar va viure a Itàlia, prop de Roma, on va haver de presenciar la condemna i execució dels seus fills, acusats d'heretgia pel comte Brogni. Ell mateix va ser desterrat i forçat a fugir a Suïssa.

Durant el seu viatge, Eléazar va trobar un nadó a punt de morir, abandonat dins d'una casa que havia patit un incendi i que va resultar ser la casa del comte. Uns bandits havien calat foc a la casa i havien intentat assassinar a tota la família del comte, sense saber que el comte es trobava a Roma en aquells moments.

Eléazar va endur-se l'infant, una noia, i la va criar com a filla seua, donant-li el nom de Rachel. En tornar, Brogni va descobrir les runes de sa casa i els cossos dels membres de la seua família i, subsegüentment va prendre els hàbits, arribant posteriorment a cardenal.

A l'inici de l'òpera, Rachel (ara una dona jove) viu amb son "pare" a la ciutat de Constança. Corre l'any 1414; l'exèrcit de l'Emperador Segimon ha vençut als hussites, en batalles en les que ha destacat el Príncep Léopold. El Concili de Constança, convocat per l'Joan XXIII antipapa pretèn resoldre diversos problemes de l'Església. Joan XXIII hi està representat pel Cardenal Brogni, que en realitat va ser un personatge històric, tot i que la seua part en l'òpera és absolutament fictícia.

[edita] Acte I

Una plaça de la ciutat de Constança, l'any 1414

Eléazar és un orfebre. La multitud el condemna per treballar en un dia dedicat a una festivitat de l'Església. Finalment se salva del linxament per l'arribada de Brogni, qui en el procés reconeix en Eléazar el seu antic adversari.

Arriba Léopold, qui es fa passar per un jove artista jueu sota el nom de Samuel. Rachel està enamorada d'ell i no sap res de la seua vertadera identitat. Les lleis locals reflecteixen els prejudicis contra els jueus: si un jueu i un cristià tenen relacions sexuals el cristià és excomunicat i el jueu executat. Per tant, Léopold s'està arriscant molt amb aquest afer amorós, especialment perquè és un home casat, sent la seua muller la Princesa Eudoxie.

La gentada torna per a atacar a Eléazar, però 'Samuel' ordena secretament a les seues tropes que controlen i apaivaguen la situació. L'acte conclou amb una gran i triomfant processó.

[edita] Acte II

A la casa d'Eléazar

Rachel ha invitat Léopold a la celebració de la Pasqua a la casa d'Eléazar. Ell hi és present quan Eléazar i els altres jueus canten les seues oracions de Pasqua. Rachel es posa nerviosa quan s'adona que Léopold refusa menjar la porció de pa sense llevat que li ha donat. Ell li revela que és cristià, sense confessar-li la seua vertadera identitat. Rachel està horroritzada i li recorda a Léopold les terribles conseqüències d'aquesta mena de relació.

Arriba Eudoxie - davant la qual Léopold s'amaga - per a encarregar a Eléazar una valuosa joia per a regalar al seu marit.

Quan Eudoxie se'n va, Léopold promet a Rachel que se l'endurà amb ell. Ella intenta resistir-s'hi, mostrant-se preocupada per abandonar a son pare, però quan ella està a punt de sucumbir a les proposicions de Lépold, són sorpresos per Eléazar, qui maleïx Léopold abans que aquest fugisca.

[edita] Acte III

Jardins del palau

Eléazar i Rachel apleguen al palau per a lliurar la joia. Ací, s'adonen que el suposat 'Samuel' és en realitat Léopold; marit de la princesa Eudoxie. Rachel declara el seu amor per ell davant de tots, i immediatament ella, Eléazar i Léopold són arrestats i empresonats, sota les instruccions de Brogni.

[edita] Acte IV

Interior gòtic

Eudoxie demana poder veure Rachel a la presó, i la persuadeix de desdir-se de les seues declaracions. Rachel hi accepta; Brogni accepta commutar la sentència de Léopold i perdonar Rachel i Eléazar si es converteixen al cristianisme. Eléazar, primer respon que s'estimaria més morir, però després fa plans de venjança. Recorda al cardenal l'incendi de la casa que aquest posseí prop de Roma fa molts anys, i li diu que la seua filla petita no hi va morir. Li diu que va ser salvada per un jueu i que només ell sap qui és. Si mor, el seu secret morirà amb ell. Brogni li suplica que li revele el parador de la seua filla, però en va. Eléazar celebra l'acte de venjança que suposarà la seua mort, però sobtadament recorda que això el farà còmplice de la mort de Rachel. L'única manera de salvar-la és admetre que es tracta de la filla del cardenal, i que no és jueva de naixement, sinó cristiana. L'acte conclou amb l'ària més cèlebre de l'òpera: l'ària d'Eléazar Rachel, quand du Seigneur. En aquest moment, quan està gairebé disposat a consentir, escolta la gentada demanant la seua mort a crits, i decideix que mai no tornarà Rachel als cristians.

[edita] Acte V

Un gran llenç suportat per columnes gòtiques

Eléazar i Rachel seran introduïts en unes olles amb aigua bullint. Rachel està aterrida. Eléazar li explica que pot salvar-se si es converteix al cristianisme. Ella hi refusa i puja al patíbul abans que ell. Mentre la gent canta diverses pregàries, Brogni pregunta a Eléazar si la seua filla està encara viva. Eléazar li contesta que sí i aleshores Brogni li pregunta on pot trobar-la. Eléazar senyala el calderó, dient "Hi és aquí!" Després ell mateix puja al patíbul per a morir, mentre el cardenal cau agenollat. L'òpera conclou amb un cor de monjos, soltats i ciutadans cantant "Ja està fet i ens hem venjat dels jueus!"

[edita] Enregistraments

El fragment més cèlebre de l'òpera, Rachel! Quand du seigneur, ha estat enregistrat per nombrosos tenors, incloent-hi Enrico Caruso.

[edita] Referències

  1. See Karl Leich-Galland, Fromental Halévy:La juive - Dossier de la presse Parisienne, Saarbrucken, 1987.
  2. John W. Klein. Halévy's "La Juive". The Musical Times. Vol. 114, No. 1560. (Feb., 1973), pp. 140-141

[edita] Bibliografia

Juive, La, Hugh Macdonald, a 'The New Grove Dictionary of Opera', ed. Stanley Sadie (Londres, 1992) ISBN 0-333-73432-7

[edita] Vegeu també