[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Independentisme - Viquipèdia

Independentisme

De Viquipèdia

En la política, l'independentisme és l'opció política que defensa la alliberació d´un poble a partir d'una nacionalitat o una nació sense estat.

L'ONU reconeix el dret a independitzar-se a partir del principi d'autodeterminació. Segons algunes interpretacions, només els pobles internacionalment considerats com a colonitzats s'hi poden acollir. A la pràctica però, en el segle XX nombroses nacions europees han assolit al independència sense trobar-se en aquesta situació, com és el cas de Noruega, les repúbliques bàltiques d'Estònia, Letònia i Lituània o Eslovàquia, entre altres.

En la història moderna, l'independentisme ha esdevingut la via majoritària de formació d'estats nous i la causa per la qual en el segle XX el nombre d'estats sobirans no ha parat de créixer.

Taula de continguts

[edita] L'independentisme català

Vegeu l'article principal Independentisme català.

Independentisme a la Comunitat Autònoma de Catalunya, segons l'ICPS
Independentisme a la Comunitat Autònoma de Catalunya, segons l'ICPS

Al Principat de Catalunya, l'opció independentista amb més suport és la de l'Esquerra Republicana de Catalunya, on és actualment la tercera força parlamentària, i comparteix govern amb el PSC-PSOE i ICV. També té una certa presència arreu dels Països Catalans, però no té representació en cap dels altres parlaments autonòmics. A les Illes Balears el Partit Socialista de Mallorca, és el partit nacionalista amb més representació parlamentària; i al País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, és l'opció independentista catalana amb més representació, comptant amb el 0,49% dels vots i 5 regidors. Altres formacions independentistes són Endavant, les CUP el PSAN, o l'MDT enquadrades dins el moviment de l'Esquerra Independentista. Cada vegada hi ha mès moviment anarquista dins de l´indepentista com Negres Tempestes organizació catalana anarcoindependentista

En l'àmbit juvenil hi ha diverses formacions: JERC, Maulets o la CAJEI.

Concentració independentista al Fossar de les Moreres
Concentració independentista al Fossar de les Moreres


En l'àmbit estudiantil, el SEPC és els sindicat independentistea majoritari, i un dels més implantats a les Universitats dels Països Catalans.

[edita] L'independentisme valencià

Al País Valencià, el Bloc Nacionalista Valencià BNV que en té 2 diputats a les Corts Valencianes, 300 regidors/es i un nombre considerable d'alcaldies, n'és la tercera força política en importància. Els objectius del BLOC són l'assoliment de la plena sobirania nacional del poble valencià i la seua plasmació legal mitjançant l'aprovació d'una Constitució Valenciana sobirana, però defensa una unió lingüística, cultural i històrica amb els altres territoris de parla catalana ( Països Catalans )

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Independentisme