[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Partit Socialista de Mallorca - Viquipèdia

Partit Socialista de Mallorca

De Viquipèdia


Política - Portal de política
Illes Balears

Aquest article és part de la sèrie:
Política i govern de
les Illes Balears

Estatuts de les Illes Balears
Projecte de 1931
Estatut de 1983
Estatut de 2007
Poder executiu
Govern de les Illes Balears
President
Consellers
Poder legislatiu
Parlament de les Illes Balears
President
Mesa
Ple
Grups Parlamentaris
Poder judicial
Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears
Divisions administratives
Consells Insulars
- Consell Insular de Mallorca
- Consell Insular de Menorca
- Consell Insular d'Eivissa
- Consell Insular de Formentera
Municipis
Eleccions
2007, 2003, 1999, 1995, 1991, 1987, 1983
Partits:
PP, PSIB, PSM, UM, EU-Els Verds, Esquerra

edita


El Partit Socialista de Mallorca (PSM) és un partit polític mallorquí d'ideologia socialista, ecologista i nacionalista.

El PSM neix el mes de febrer de 1976 amb el nom de Partit Socialista de les Illes, transformant-se en el Partit Socialista de Mallorca el mes de desembre de 1977. Els seus estatuts estableixen que és una organització política que té com a objectiu fonamental l'alliberament nacional i la justícia social dels pobles de les Illes Balears dins el marc d'uns Països Catalans lliures i socialistes. D'aquesta manera, es defineix com un partit mallorquí, nacionalista, ecologista, pacifista, socialista i democràtic que assumeix les fonts fonamentals del socialisme democràtic i de la tradició nacionalista autòctona com a mètodes d'anàlisi i transformació de la realitat.

A finals del 1978 el Col·lectiu Socialista i Nacionalista es va fusionar amb el PSM durant el IV Congrés celebrat a Inca.

El 1984 va prendre el nom de PSM-Esquerra Nacionalista i el 1990 el nom va canviar a PSM-Nacionalistes de Mallorca.

El 1989 es va formar una aliança entre el Partit Socialista de Mallorca, el Partit Socialista de Menorca i l'Entesa Nacionalista Ecologista de Eivissa, a mes d'alguns grups independents, i es va formar la Federació d'Esquerres Nacionalistes o Federació de l'Esquerra Nacionalista de les Illes Balears (FENIB).

El 1993 Convergència Nacionalista Balear dona suport a les eleccions al PSM-NM i part de la seva militància entra al partit.

Amb la integració de més grups de nacionalistes balears el 1998, la FENIB, amb el PSM-NM com a principal impulsor, esdevé la federació PSM-Entesa Nacionalista

A les eleccions generals de l'any 2004, el PSM es va presentar en coalició amb Esquerra Unida de les Illes Balears, Els Verds de Mallorca i Esquerra Republicana de Catalunya, sota la denominació Progressistes per les Illes Balears. La coalició va obtenir un total de 40.289 vots, quedant a les portes d'obtenir un escó al Congrés dels Diputats.

Al seu congrés del maig del 2006 la militància d'aquest partit va decidir, per un estret marge ( 167 vots a favor i 139 en contra ), la creació d'un Bloc nacionalista i progressista de cara a les eleccions autonòmiques i municipals de l'any 2007 sota la direcció i impuls del nou secretari general Gabriel Barceló. El projecte del Bloc unitari nasqué el 17 de novembre de 2006 sota la denominació de Bloc per Mallorca. La decissió de crear una nova entitat política amb Esquerra Unida i Els verds va provocar una escissió d'una part del partit. Aquesta escissió fou encapçalada pel candidat a la presidència del govern, Mateu Crespí i pel candidat a secretari general i batle de Vilafranca de Bonany Jaume Samsó. D'aquesta escissió aparegué Entesa per Mallorca.

El consell de direcció política del partit, reunit dia 10 de gener de 2008, va decidir canviar la seva política d'aliances, apostant per presentar-se en coalició a les eleccions generals espanyoles del mes de març amb Unió Mallorquina, Esquerra Republicana de Catalunya i Entesa per Mallorca. Quedaven exclosos de la coalició Esquerra Unida de les Illes Balears i Els Verds de Mallorca. L'acord es va aprovar amb un 63 per cent dels vots del consell polític favorables a la coalició nacionalista, un 29 per cent que rebutjava aquesta possibilitat (defensant mantenir l'aliança amb Esquerra Unida de les Illes Balears i Els Verds de Mallorca) i un 8 per cent d'abstencions. Els grans defensors de la proposta contrària a presentar-se en coalició amb Unió Mallorquina foren els Joves d'Esquerra Nacionalista-PSM, liderats pel seu secretari general Antoni Noguera i Ortega.

L'11 d'abril de 2008 passà a ser membre de ple dret del partit europeu Aliança Lliure Europea.

Taula de continguts

[edita] Branca Jove

El 1987 es va crear la secció de Joves d'Esquerra Nacionalista-PSM (JEN-PSM) sota el lema "lluita amb nosaltres". El primer Secretari General fou Bernat Aguiló i Siquier.

[edita] Símbols

Bandera del PSM-Entesa Nacionalista
Bandera del PSM-Entesa Nacionalista

El Partit Socialista de Mallorca utilitzà als primers temps la bandera catalana amb el mapa de Mallorca de color blanc (vorejat de negre) al mig; també bandera vermella amb el nom complet i les inicials (PSM) i el mapa, tot blanc; i una combinació d'ambdues, bandera 2/3 vermella sobre 1/3 amb les barres catalanes, el nom o les sigles (o tots dos) en lletres blanques a la part vermella.

La bandera més freqüent durant algun temps fou la vermella amb les lletres PSM (o altres). Més tard es va passar a la clàssica bandera blanca amb el logotip.

[edita] Candidats a la presidència del Govern Balear

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs


Portal Illes Balears Política i govern de les Illes Balears Illes Balears

Partits amb representació parlamentària: PP (28) | PSIB-PSOE (16) | PSOE-ExC (6) | BLOC (PSM-EN, EU-EV, ESQUERRA) (4) | UM (3) | PSM-VERDS (1) | AIPF (1)

Partits històrics: PACTE | COP | UIM | FIEF | AP | CDS