Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

G??bia de Faraday - Viquip??dia

G??bia de Faraday

De Viquip??dia

Una g??bia de Faraday ??s qualsevol recinte recobert de material conductor, o una malla o xarxa d'aquest material. La pres??ncia del material conductor provoca que el camp electromagn??tic a l'interior del recinte sigui en equilibri, sigui nul, anul??lant l'efecte dels camps externs. El nom fa refer??ncia al seu descobridor, el f??sic i qu??mic angl??s Michael Faraday, que en va construir una el 1836.

Aquest fenomen t?? una important aplicaci?? en la protecci?? d'equips electr??nics delicats contra desc??rregues electrost??tiques o en el cas dels repetidors de r??dio i televisi?? situats en cims de muntanyes que s??n exposats a les variacions electromagn??tiques causades per les tempestes o els mateixos llamps.

El fenomen es posa de manifest en diverses situacions, per exemple el mal funcionament d'aparells electr??nics en l'interior d'un ascensor o un edifici amb estructura de reixeta met??l??lica. Una manera de comprovar aquest efecte ??s amb una r??dio sintonitzada en una emissora d'ona mitjana. Si la cobrim amb un diari, funciona amb normalitat per??, si ??s recobreix amb paper d'alumini no funcionar?? correctament.

A gran escala, les g??bies de Faraday tamb?? blinden l'interior de les radiacions electromagn??tiques si el conductor ??s prou gruixut i qualsevol forat ??s m??s petit que la longitud d'ona de la radiaci??. El principi de la g??bia de Faraday permet disposar de cambres lliures d'interfer??ncies electromagn??tiques, necess??ries per portar a terme certs procediments de test de components electr??nics.

[edita] Hist??ria

El 1836 Michael Faraday va observar que a un conductor la c??rrega nom??s ??s present a la part exterior i no afecta al que pugui haver al seu interior. Per demostrar-ho va construir una cambra folrada amb paper met??l??lic i un generador electrost??tic per provocar desc??rregues d'alt voltatge a l'exterior de la cambra. A l'interior de la cambra va posar un electroscopi per comprovar que no havia cap c??rrega el??ctrica a dins.

El fenomen havia estat predit abans per Giovanni Battista Beccaria (1716 ??? 1781) a la Universitat de Tor??, un estudiant de Benjamin Franklin que va establir que l'electricitat va per la superf??cie dels cossos sense difondre's per la seva subst??ncia interior. M??s tard, el f??sic belga Louis Melsens (1814 ??? 1886) va aplicar el principi als parallamps. Un altre cient??fic que va investigar el fenomen va ser Carl Friedrich Gau?? (vegeu: superf??cie gaussiana).

[edita] Vegeu tamb??