[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Longitud d'ona - Viquipèdia

Longitud d'ona

De Viquipèdia

Aquesta imatge mostra la mesura de la longitud d'ona entre dos punts d'equilibri i l'equivalent sobre dues crestes consecutives.
Aquesta imatge mostra la mesura de la longitud d'ona entre dos punts d'equilibri i l'equivalent sobre dues crestes consecutives.

La longitud d'ona és la magnitud física que indica la mida d'una ona. Entenent per mida de l'ona, la distància entre el principi i el final d'una ona completa (cicle). Així, la longitud d'ona es defineix com la separació espacial existent entre dos punts l'estat de moviment de la qual és idèntic.

La longitud d'ona es representa amb la lletra grega λ (lambda).

Gràficament, la longitud d'ona pot representar-se de tres modes, depenent del punt d'origen escollit:

  • Cresta a cresta.
  • Vall a vall.
  • Punt d'equilibri a punt d'equilibri.


La unitat per mesurar la longitud d'ona al Sistema Internacional d'Unitats és el metre. Però en funció del tipus d'ona s'utilitzen altres submúltiples com el nanòmetre o el micròmetre. En so, la longitud d'ona de les ones sonores es pot mesurar en metres. El nanòmetre s'utilitza habitualment per a mesurar les longituds d'ona de radiacions electromagnètiques com la radiació ultraviolada i els raigs gamma.

1 nm = 10-9 m
1 µm = 10-6 m

Tot i que no és una unitat del Sistema Internacional, encara hi ha una certa utilització de l'àngstrom, especialment es espectroscòpia.

1 Å = 1/10 nm

Per a una ona donada, la longitud d'ona λ és inversament proporcional a la freqüència ν, essent la constant de proporcionalitat la velocitat de propagació de la ona, c:


\lambda = \frac{c}{\nu}

En el cas de les ones electromagnètiques la velocitat de propagació c és la velocitat de la llum (en el buit, 299.792.458 m/s). En el cas de les ones sonores, c és la velocitat del so (en el cas de l'aire a 20°C, uns 343 m/s).

[edita] Vegeu també