Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Parallamps - Viquip??dia

Parallamps

De Viquip??dia

Exemple d'un parallamps
Exemple d'un parallamps

Un parallamps ??s un instrument inventat per Benjamin Franklin l'any 1752 que serveix com a protecci?? contra els efectes de la caiguda dels llamps durant les tempesta en conduir les desc??rregues el??ctriques cap a terra, de manera que no causin danys a les construccions o a les persones.

[edita] Funcionament

L'estructura d'un parallamps es composa d'una tija o pal met??l??lic (habitualment de coure) empla??at en un lloc elevat i connectat a terra per un o m??s conductors met??l??lics, que poden formar part d'una g??bia de Faraday. De vegades acaben en una estructura multipunta per tal de potenciar-ne l'efectivitat.

Els parallamps no atreuen els llamps, com err??niament s'acostuma a pensar, sin?? que per l'efecte punta del parallamps sobre el camp el??ctric que l'envolta el m??s probable ??s que la desc??rrega el??ctrica vagi cap ell i no cap a una altre lloc. L'efecte punta provoca que el camp el??ctric sigui m??s intens all?? on el conductor presenta un radi de curvatura m??s petit, ??s a dir, all?? on ??s m??s punxegut. De fet, una ??nica punta presenta una efectivitat relativament redu??da.

[edita] Tipus de protecci?? contra els llamps

1. Parallamps

  • Punta Franklin
  • d'encebament

2. G??bia de Faraday

G??bia de Faraday
G??bia de Faraday











3. Inhibidor de llamps

Inhibidor de llamps
Inhibidor de llamps













4. Fils armats

Fils armats
Fils armats








[edita] Hist??ria de la protecci?? contra els llamps

El 1752 Benjamin Franklin va dur a terme el fam??s experiment de l'estel amb estructura met??l??lica lligat a un fil de seda amb una clau a l'altre extrem. En comprovar que la clau estava carregada el??ctricament, quedava demostrat que l'ambient tamb?? ho estava i que els llamps no eren m??s que desc??rregues repentines d'aquest potencial.

Des de llavors fins ara, la ci??ncia no ha anat molt m??s enll?? pel que fa a la protecci?? contra els llamps. La comunitat cient??fica s'ha centrat en l'optimitzaci?? d'aquell rudimentari m??stil punxegut del segle XVIII, la denominada Punta Franklin, fins a aconseguir aparells que encara cridin amb m??s for??a el llamp per intentar assegurar, almenys, el lloc de caiguda. El desenvolupament d'aquesta t??cnica provoca un augment no tan sols de les probabilitats que el llamp caigui en el punt desitjat sino tamb?? de que augmenti l'activitat el??ctrica a la zona.

Des del pas de gegant de Franklin al segle XVIII, es pot considerar l'invent de l'inhibidor de llamps com el seg??ent pas endavant en el camp de la protecci?? contra els llamps.