[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ràdio - Viquipèdia

Ràdio

De Viquipèdia

Un receptor de radio.
Un receptor de radio.

La Ràdio és una tecnologia que permet transmetre senyals mitjançant la modulació d'ones electromagnètiques, que es propaguen en l'aire i el buit.

[edita] Història

El físic italià Guglielmo Marconi (1874-1937) és considerat l'inventor de la ràdio. L'any 1896 va patentar el primer aparell de ràdio sense fils.

[edita] Tecnologia radiofònica

Perquè hi hagi un so, hi ha d'haver vibracions produïdes per un cos, que es propaguen en tots els medis materials en forma d'ones sonores. Aquestes ones llançades a l'aire arriben fins a les orelles, fan vibrar els timpans i aquestes vibracions són interpretades pel cervell, la qual cosa permet percebre els sons. Però les ones de so de freqüència àudio s'han de transformar en ones portadores per poder ser emeses per la ràdio. És necessari modificar la freqüència (ritme d'oscil·lació) o l'amplitud (alçada) de l'ona sonora mitjançant un procés anomenat modulació. Aquestes ones portadores són ones electromagnètiques que es propaguen per l'espai. Generalment s'identifiquen mitjançant la seva freqüència:

  • MF (Freqüència Mitjana) d'entre 300-3000 kHz amb una longitud d'ona de 1000-100 m.
  • UHF (Freqüència Ultraelevada) d'entre 300-3000 MHz amb una longitud d'ona d'1 m - 10 cm.

Els dos components bàsics d'una ràdio són el transmissor i el receptor.

El transmissor genera oscil·lacions elèctriques amb una freqüència de ràdio anomenada portadora. Es pot amplificar l'amplitud o la mateixa freqüència per variar l'ona portadora. Un senyal modulat en amplitud es compon de la freqüència portadora i dues bandes laterals producte de la modulació. La Freqüència Modulada (FM) produeix més de dues bandes laterals per a cada freqüència de modulació, gràcies a la qual són possibles les complexes variacions que s'emeten en forma de veu o qualsevol altre so en la radiodifusió.

Els components principals d'un receptor de ràdio són:

  • Una antena per rebre les ones electromagnètiques i convertir-les en oscil·lacions elèctriques.
  • Amplificadors per augmentar la intensitat de les esmentades oscil·lacions.
  • Equips per a la desmodulació.
  • Un altaveu per convertir els impulsos en ones perceptibles per l'orella humana.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Ràdio