[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Modulació - Viquipèdia

Modulació

De Viquipèdia

En telecomunicació el terme modulació engloba el conjunt de tècniques utilitzades per a transportar informació sobre una ona portadora, típicament una ona sinusoïdal. Aquestes tècniques permeten un millor aprofitament del canal de comunicació, la qual cosa possibilita transmetre més informació de forma simultània i protegint-la de possibles interferències i sorolls. Bàsicament, la modulació consisteix a fer que un paràmetre de l'ona portadora canviï de valor d'acord amb les variacions del senyal modulador, que és la informació que volem transmetre.

Les modulacions poden ser analògiques o digitals en funció de la naturalesa del senyal modulador.


[edita] Modulacions analògiques

Aquestes modulacions s'utilitzen per transmetre senyals d'informació analògics, continus en temps i amplitud. En funció del paràmetre de l'ona portadora que modifiquem, tenim diferents tipus de modulacions analògiques:


MODULACIONS D'AMPLITUD


MODULACIONS ANGULARS


[edita] Modulacions digitals

Aquests tipus de modulacions s'utilitzen per transmetre informació digital. En aquestes modulacions, el senyal modulador està format per una sèrie de polsos que representen les diferents combinacions que podem tenir en funció dels bits que transmetem en cada un d'aquests polsos o símbols; en el cas més senzill, el cas binari, en què transmetrem un bit en cada pols, tindrem dos tipus de polsos diferents, un per representar un 'zero' lògic, i un altre per representar l'u'.

Aquest senyal resultant de la codificació de la informació digital en polsos, es pot transmetre directament en banda base, o bé aplicant-hi alguna tècnica de modulació digital.

Tenim els següents tipus de modulacions digitals:

  • Modulació per desplaçament d'amplitud (ASK)
  • Modulació per desplaçament de freqüència (FSK)
  • Modulació per desplaçament de fase (PSK)
  • Modulació per desplaçament d'amplitud i fase (APSK)
  • Modulació d'amplitud en quadratura (QAM)