[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Savalls i Massot - Viquipèdia

Francesc Savalls i Massot

De Viquipèdia

Francesc Savalls i Massot (La Pera, 1817 - Niça, 1886) fou un militar carlí empordanès.

Taula de continguts

[edita] Orígens i Primera Guerra Carlina

Savalls era el fill cabaler d'una família de propietaris rurals empordanesos i participà en la Primera Guerra Carlina amb 17 anys arribant al grau de capità.

[edita] La Guerra dels Matiners i la Guerra a Itàlia

El 1840 es va exiliar a França, d'on va tornar el 1842 per a unir-se a una partida, considerada de bandolers, no militar, perquè la guerra s'havia acabat el 1840 i per aquests fets fou jutjat i condemnat en absència.

Participa en la guerra dels matiners o segona guerra carlina (1846-1849). Després de la derrota es va instal·lar a Niça (aleshores al regne de Savoia) i es va allistar a l'exèrcit de Mòdena i després al dels Estats Pontificis, lluitant al bàndol papal i conservador contra els exèrcits italians que pretenien la unificació d'Itàlia i que representaven, com els isabelins a Espanya, una ideologia liberal.

[edita] La Tercera Guerra Carlina

Durant la Tercera guerra carlina va tenir una frenètica activitat al front d'una partida, convertint-se en una figura llegendària per les altres partides carlines catalanes. Aconseguí foragitar el seu superior Josep Estartús i Aiguabella, i s'enfrontà a l'infant Alfons Carles, representant a Catalunya i germà del pretendent Carles VII, que el va dur davant d'un consell de guerra a Navarra, acusat, entre d'altres càrrecs d'haver afusellat 60 voluntaris liberals capturats en la presa de Berga que havien rebut garanties de l'infant Alfons-Carles, de negar-se a dur la seva tropa fora de les comarques gironines i d'haver-se apropiat d'una forta suma del botí de la batalla d'Alpens, però Savalls en va sortir ben parat i va aconseguir mantenir-se en el seu lloc.

Savalls fou l'home de confiança dels propietaris rurals de les comarques gironines, suport del carlisme, i suplí la seva indisciplina amb la seva intel·ligència. El 1874 era mariscal de camp i fou confirmat, en la reorganització carlina d'aquell any, com a cap de la Divisió Girona-Barcelona a les ordres de Rafael Tristany i Parera; quan aquest fou substituït per Antonio Lizárraga (desembre del 1874), Savalls exercí, de fet, el comandament de l'exèrcit carlí de Catalunya.

El seu historial militar en la Tercera Guerra Carlina és dens:

El 1875 Carles VII el va anomenar capità general de Catalunya. Pel juliol del 1875 Savalls fracassà novament en un atac a Puigcerdà, i a l'agost participà en les operacions infructuoses de socors a la Seu d'Urgell assetjada. Savalls fou destituït i es retirà a Camprodon, i d'allí a França. L'octubre del 1875 va marxar definitivament a Niça, on féu de comerciant de vins i hi va morir el 1886. Abans es sotmeté a un consell de guerra, que l'absolgué del delicte de traïció que hom li havia imputat.

[edita] Referències