[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Castell de Guadalest - Viquipèdia

El Castell de Guadalest

De Viquipèdia

El Castell de Guadalest
Escut del Castell de Guadalest
(En detall)
Localització

Localització del Castell de Guadalest respecte del País Valencià Localització del Castell de Guadalest respecte de la Marina Baixa


Municipi de la Marina Baixa
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província d'Alacant
Marina Baixa
La Vila Joiosa
Gentilici Castellenc, Castellenca
Predom. ling. Valencià
Superfície 16 km²
Altitud 586 m
Població (2007)
  • Densitat
215 hab.
13,44 hab/km²
Coordenades 38° 40′ 37″ N 0° 11′ 52″ OCoordenades: 38° 40′ 37″ N 0° 11′ 52″ O
Sistema polític
Nuclis

1

El Castell de Guadalest és una població de la comarca de la Marina Baixa.

Taula de continguts

[edita] Història

Fundat a l'època musulmana, el cabdill àrab Al-Azraq va desenvolupar-hi un complex sistema de regadiu que desenvolupà l'agricultura; després de la conquesta cristiana va mantenir la seua població morisca; el 1293 Jaume II el dóna a Bernat de Sarrià en la família del qual roman fins a 1335, perìode en què aquest llinatge abasta el senyoriu de gairebé tots els pobles de la vall; posteriorment tornà a la Corona i des d'aquesta a l'infant Pere d'Aragó, duc de Gandia; a la mort de l'últim duc de Gandia recau en els Cardona; el 1543 Carles I, crea el marquesat de Guadalest, que incloïa les poblacions de Benimantell, Beniardà i Benifato i el dóna a Sanç de Cardona a perpetuïtat per a ell i els seus successors; El Castell de Guadalest exercí territorialitat sobre gran quantitat de nuclis de població fins 1609 en què, a ran de l'expulsió promoguda per Felip II, foren despoblats; el 1644 es produeixen dos terratrèmols que derruïren el castell; en 1699 a la mort sense descendència del darrer marqués els Orduña, família molt influent a Guadalest, assoleixen la condició d'alcaldes perpetus del poble i el marquesat recau en la persona del marquès d'Ariza; en 1708, durant la guerra de Successió el castell és volat per una explosió i la casa Orduña incendiada; en 1748 i 1752 nous terratrèmols assoleixen el municipi; el 1971 s'acaba de construir l'embassament; el 1974 el poble és declarat conjunt històric-artístic.

Torre-penyal d'Alcalà.
Torre-penyal d'Alcalà.

[edita] Demografia i economia

El cens de 2003 dóna la xifra de 194 habitants. L'encant del poble i la proximitat nuclis costaners com Benidorm o Altea han convertit una economia tradicionalment agrícola, a la qual ja pocs s'hi dediquen, en una altra dedicada completament al turisme. Han proliferat museus de curiositats i establiments hostalers que ocupen tota la població i els seus habitants. Es manté algun tipus d'artesania com ara els brodats i les randes.

[edita] Geografia

El municipi, amb un terme de 16,1 km2 , se situa en la vall del mateix nom, a 595 [metre|m.] d'altitud, i està voltat per les serres de l'Aixortà, Aitana i la Serrella; són les seus principals altures: Els Parats (1147 m.), el Morro Blau (1124 m.) i el Morro Blanc (1084 m.); el riu El Castell de Guadalest travessa el terme, i les seues aigües es recullen en un embassament proper a la vila.

[edita] Edificis d'interés

La vila es construí al redòs del castell de l'Acazaiba, que per la seua estratègica situació, sobre una roca, domina tota la vall, i tant l'un com l'altra han sofert una sèrie de transformacions degudes, per una part, als terratrèmols del 1644 i el 1748, i per l'altra a la voladura de la fortificació durant la guerra de Successió. La part antiga es troba dins del recinte emmurallat, al qual s'accedix per una porta feta sobre la roca i en ella trobem:

  • Castell de l'Alcazaiba, o de sant Josep. Musulmà, del segle XI. Fou molt important en l'Edat Mitjana. Els terratrèmols i la voladura de 1708 acabaren amb ell. Actualment es conserven algunes torres.
  • Castell del Rei. Incorporat al que fou recinte emmurallat, s'arriba a ell a través d'un túnel obert en la roca.
  • Casa Orduña. Casa nobiliaria de grans dimensions aixecada en el segle XVII. Actualment seu del Museu Municipal.
  • Església de Ntra. Sra. de l'Assumpció. Edificada entre 1740 i 1753 per José Sierra en estil barroc sobre el solar d'un temple de Reconquesta del XIII. La guerra de 1936-1939 provocà danys que obligaren, en 1962, a la seua remodelació. A finals de segle passat va sofrir noves obres que tractaren de recuperar-la.
  • Presó. Edificació del XII que fou ajuntament i jutjat. En el soterrani es conserven les masmorres.
  • Torre-Penyal d'Alcalà. Torre guaita de difícil accés que s'ha convertit en una de les estampes del poble.
  • Ermita Sant Joaquim i Santa Anna de Gines

Hem comentat la proliferació de museus de curiositats dels quals donem tot seguit relació :

  • Museu del Betlem i Casetes de Nines.
  • Museu d'Instruments de tortura.
  • Museu de microminiatures
  • Museu Etnològic de Guadalest. Edifici del segle XVIII.
  • Museu microgegant.

[edita] Gastronomia

El arròs amb fesols i naps, la pebrera farcida, el minxo, el conill, les verdures al forn, l' olleta de blat, l' olleta i les pilotes de dacsa son exemples de la variada cuina local.

[edita] Política

A hores d'ara (2007) l'alcaldia correspon al PSPV-PSOE que obtingué 4 regidors per 1 del PP. L'alcaldessa es Na Trinidad Amorós Fillol

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
El Castell de Guadalest


Municipis de la Marina Baixa
l'Alfàs del Pi · Altea · Beniardà · Benidorm · Benifato · Benimantell · Bolulla · Callosa d'en Sarrià · el Castell de Guadalest · Confrides · Finestrat
la Nucia · Orxeta · Polop · Relleu · Sella · Tàrbena · la Vila Joiosa