[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Blada - Viquipèdia

Blada

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Blada
Fulles de blada a la tardor
Fulles de blada a la tardor
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Sapindales
Família: Aceraceae
Gènere: Acer
Espècie: A. opalus
Nom binomial
Acer opalus
Mill.

La blada o rotaboc (a Mallorca) (Acer opalus Mill.) és un arbre caducifoli de la família de les aceraceae.

Pot assolir fins a fins a 15 metres d'alçada, amb el limbe de les fulles dividit en 3 o 7 lòbuls aguts, retallats i amb entrants poc profunds. Floreix de març a maig i fructifica cap al setembre. L'angle de les ales del fruit, que és en sàmara, és agut o recte. Els seus fruits maduren a la tardor.

Es troba a Europa, a Itàlia, Espanya i Alemanya i a l'Àfrica al Marroc i Algèria.

Als Països Catalans es troba sobretot a les rouredes de l'estatge montà i de la muntanya mediterrània, entre 350 i 1750 metres d'altitud, on les seves capçades vermelles a la tardor destaquen sobre les marronoses dels roures.

[edita] Subespècies

A la nostra terra se'n fan dues subespècies, si bé sovint és difícil classificar alguns exemplars que presenten formes intermitges entre les dues [1]:

  • Acer opalus subsp. opalus: de fulla més gran (> 8 cm), més arrodonida i amb menys lòbuls. La trobem a les rouredes de roure martinenc i d'altres boscs caducifòlis poc humits entre els 600 i els 1750m; la seva àrea de distribució s'esten cap al nord per l'Europa del sud no mediterrània[2].
  • Acer opalus subsp. granatense: de fulla més petita (5-8 cm), amb més dents i menys arrodonides. Es troba a les rouredes de roure de fulla petita i roure valencià (i a les pinedes de pi roig que solen substituir antigues rouredes) entre els 350 i els 1600 m; la seva àrea de distribució s'esten cap al sud de la península i punts del nord d'Àfrica. És la subespècie que es troba a Mallorca.

[edita] Referències

  1. BOLÒS, O. et al. Flora manual dels Països Catalans Barcelona 1990 (2a ed., 1993) Ed. Pòrtic. ISBN 84-7306-400-3
  2. MASCLANS, F. Guia per a coneixer els arbres. Barcelona, 1958 (8a ed. 1988). Ed. Montblanc-Martín/CEC. ISBN 84-85135-41-5
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Blada
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies