[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Noe Zhordania - Viquipèdia

Noe Zhordania

De Viquipèdia

Noe Zhordania
Noe Zhordania

Noe Zhordania (georgià ნოე ჟორდანია}}, trasliterat com a Jordania, 2 de gener, 186811 de gener, 1953) fou un periodista i polític georgià. Fou el primer líder de la República Democràtica de Geòrgia (RDG) el 1918 - 1921.

Era fill d'un petit propietari de Lanchkhuti, a l'oest de Geòrgia, i fou el fundador del grup Mesame-Dasi ("tercer grup"), un dels primers grups socialistes a Tbilisi. Zhordania esdevingué membre del Partit Socialdemòcrata Obrer Rus i portantveu del Partit Socialdemòcrata Georgià (menxevic). El 1906, es va unir a la facció menxevic de la Duma estatal de Rússia.


Després que la Revolució de febrer de 1917 destronés la monarquia a Rússia, Zhordania fou escollit cap del Soviet de Treballkadors i Soldats de Tbilisi. El desembre de 1917, fou escollti cap del parlament georgià, l'Assemblea Nacional (Dampudznebeli Kreba). El 26 de maig de 1918 fou nomenat cap de govern de la República Democràtica de Geòrgia (RDG). El seu govern organitzà una reforma agrària, redactà una legislació social moderna i lluità tant contra els bolxevics i moviments seraratistes del país. De 1918 a 1921 Geòrgia fou reconeguda per Japó, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Turquia, el Regne Unit, França, i, el 1920, Rússia.

El 25 de febrer de 1921, Zhordania fou deposat per l'Exèrcit Roig i Geòrgia fou incorporada a la Unió Soviètica com a part de la República Federativa Socialista Soviètica de Transcaucàsia. El 17 de març de 1921, Zhordania s'exilià a París, on va dirigir fins al a seva mort el Govern de la República Democràtica de Geòrgia a l'exili.

Zhordania fou enterrat al cementiri de Leuville-sur-Orge (França). El president Mikhail Saakashvili visità la seva tomba el 10 de març de 2004 i oferí la seva família un funeral d'estat a Tbilisi. Tanmateix, aquesta oferta no es va materialitzar.


Caps d'estat de Geòrgia

República Democràtica de Geòrgia (1918-1921): Bandera de Geòrgia (Històrica) Noe Zhordania | Nikoloz Txkheidze

Geòrgia des de 1991: FBandera de Geòrgia (Històrica) Zviad Gamsakhurdia | Eduard Xevardnadze | Nino Burjanadze (interina) | Bandera de Geòrgia Mikheil Saakashvili