[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tbilisi - Viquipèdia

Tbilisi

De Viquipèdia

Tbilissi, Geòrgia
Vista de Tbilisi des dels camps de l'Església de Sant David, 1907-1915. Per Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii
Vista de Tbilisi des dels camps de l'Església de Sant David, 1907-1915. Per Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii
image:Tbilisi_city_seal.jpg
Bandera Escut
Àrea
 - Total
 - Aigua

350.0 km² (135.0 mi²)
Negligible
Població 1.345.000 (2000 est.)
Fus horari GMT +4
Coordenades geogràfiques 41° 43′ N, 44° 47′ ECoordenades: 41° 43′ N, 44° 47′ E
Alcalde Giorgi (Gigi) Ugulava
Tbilisi al segle XIX
Tbilisi al segle XIX


Tbilisi (en alfabet georgià თბილისი), també anomenada antigament amb el nom rus de Tiflis, és la capital de Geòrgia, situada a banda i banda del riu Mtkvari. La ciutat té 1.081.700 habitants (2003), i 1.280.000 a l'aglomeració urbana.

Tbilisi fou fundada al segle V pel rei de Geòrgia Vakhtang I Gorgasali (452-502), a l'emplaçament d'un petit poble existent des del segle IV. Tbilisi ha estat ocupada per molts governants estrangers, entre els quals els perses, els àrabs i els seljúcides (turcs). El 1122, després d'una dura lluita, les tropes del rei de Geòrgia David el Constructor van entrar a Tbilisi. Després d'aquesta batalla David va traslladar la seva residència des de Kutaisi fins a Tbilisi, i en va fer la capital del país. El 1801, es va separar de Pèrsia i va passar a estar sota control de Rússia. Durant els anys 1918-1921 Geòrgia fou independent, i Tbilisi funcionava com a capital. El 1921 la República Democràtica de Geòrgia fou ocupada per la Rússia soviètica. Tbilisi fou la capital de la República Socialista Soviètica Federada de Transcaucàsia, i més tard de la República Socialista Soviètica de Geòrgia. Des del 9 d'abril de 1991 Tbilisi és la capital de la Geòrgia independent.

A Tbilisi hi ha el Parlament i el Govern de Geòrgia, l'Acadèmia Georgiana de Ciències, la Universitat Estatal de Tbilisi, la Universitat Mèdica de Geòrgia, la Universitat Agrària de Geòrgia, la Universitat Tècnica de Geòrgia, la Universitat Pedagògica Estatal de Tbilisi, la Universitat Estatal de Llengües i Cultura de Tbilisi, el Conservatori Estatal de Tbilisi, l'Òpera Estatal de Tbilisi, el Teatre Acadèmic Estatal Xota Rustaveli, el Teatre Acadèmic Estatal Marjanixvili, molts museus estatals, la Biblioteca Pública Nacional del Parlament de Geòrgia, el Banc Nacional de Geòrgia i altres institucions importants. A Tbilisi també s'hi troba la fortalesa de Narikhala (segle IV aC), l'església d'Antxiskhati (segle VI), la Catedral de Sioni (segle VIII), l'església de Metekhi (segle XIII), etc.

Tbilisi està agermanada amb Bristol, la ciutat principal del sud-oest d'Anglaterra, i amb Atlanta, capital de l'estat nord-americà de Geòrgia.


Escut tradicional de Tbilisi
Escut tradicional de Tbilisi


[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Tbilisi
Bandera de Geòrgia Subdivisions de Geòrgia Mapa de Geòrgia
Repúbliques Autònomes: Abkhàzia1 | Adjària
Regions: Gúria | Imerètia | Kakhètia | Kvemo Kartli | Mtskheta-Mtianeti | Racha-Lechkhumi i Kvemo Svaneti | Samegrelo-Zemo Svaneti
Samtskhe-Javakheti | Xida Kartli2
Ciutat amb estatut especial: Tbilisi3

Notes: (1) Autoproclamada independent, però de-jure part de Geòrgia; (2) Oficialment inclou també l'autoproclamada república d'Ossètia del Sud; (3) Capital de Geòrgia