[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mosaic - Viquipèdia

Mosaic

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre un art decoratiu. Per a altres significats, vegeu «mosaic (desambiguació)».


Detall d'un mosaic de l'església de Santa Sofia a Istanbul
Detall d'un mosaic de l'església de Santa Sofia a Istanbul

Un mosaic en origen fou una composició decorativa elaborada a partir de tessel·les de diferents colors i materials, com ara marbre, terracota o vidre.

La creació d'un mosaic és un art molt antic. A l'Edat de Bronze a Creta ja es desenvolupava aquesta activitat. S'han trobat obres de mosaic en jaciments arqueològics de Mesopotàmia del segle IV i III aC. S'emprava en tot el món antic per a la decoració d'interiors. S'han trobat mosaics del segle IV aC a la ciutat-palau Macedònia d'Aegae, però els terres de mosaic s'associen particularment amb l'arquitectura romana d'habitatges, from Britain to Dura-Europas. Esplèndids terres de mosaic distingien les vil·les romanes luxoses. A Roma, Neró i els seus arquitectes van emprar mosaics per cobrir les parets i sostres de la Domus Aurea, construïda el 64 CE.


Amb la construcció de basíliques cristianes a finals dels s.IV, els mosaics de parets i sostres es van adaptar als usos cristians. La major explosió de mosaics cristians tingué lloc en l'Imperi Bizantí, incloent el seu Exarcat a Ravenna i els seus territoris a Sicília, i a la seva rival Venècia, on hi ha mosaics a l'exterior i l'interior de Sant Marc. A l'Europa occidental, la tècnica del fresc va anar substituint la laboriosa tècnica del mosaic.

D'entre els artistes catalans moderns que han emprat aquesta tècnica s'hi troben Antoni Gaudí o Joan Miró.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mosaic