Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mate - Viquip??dia

Mate

De Viquip??dia

Viquip??dia:Com entendre les taules taxon??miques
Com entendre les taules taxon??miques
Herba mate
Ilex paraguariensis
Ilex paraguariensis
Estat de conservaci??
Classificaci?? cient??fica
Regne: Plantae
Divisi??: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Aquifoliales
Fam??lia: Aquifoliaceae
G??nere: Ilex
Esp??cie: I. paraguariensis
Nom binomial
Ilex paraguariensis
A. St. Hil.
Mate amb herba
Mate amb herba

L'herba mate ??s una planta origin??ria de Sud-Am??rica de la fam??lia de les aquifoliaciae, utilitzada en la preparaci?? d'una infusi??. En castell??, a m??s de ser coneguda com com hierba mate, ??s conguda com a yerba mate o simplement yerba, una variant de la pronunciaci?? d'hierba, comuna a l'Argentina, el Paraguai, i l'Uruguai. (De fet, la paraula yerba fa refer??ncia autom??ticament a l'herba mate a aquestos pa??sos). Al Brasil es coneix com a erva mate. El seu nom cient??fic llat?? ??s: Ilex paraguariensis. Aquesta beguda ??s una tradici?? de la gastronomia de l'Argentina, Paraguai, Uruguai i Xile, i del sud del Brasil. Tal com el te, el caf?? i la xocolata, l'herba mate produeix un efecte estimulant.

Aquesta planta creix principalment a Sud-Am??rica, espec??ficament al Paraguai, Argentina, Uruguai i el sud de Brasil (als estats de Rio Grande do Sul i Paran??). Els guaran??s van ser el primer poble a cultivar la planta, i els primers europeus a fer-ho van ser els missioners jesu??tes, qui van estendre la tradici?? de beure'n a diverses regions de Sud-Am??rica, fins a convertir-lo en la beguda t??pica del gautxo sud-americ??. L'expressi?? "mate" t?? el seu origen del mot qu??txua mati que vol dir carabassa, en refer??ncia a una esp??cie d'aquesta planta (Lagenaria vulgaris) l'escor??a de la qual els guaran??s assecaven per a utilitzar-la com a recipient per beure aquesta herba. En la llengua guaran??, el nom original de la beguda ??s kaaigu?? que vol dir "aix?? que pertany a l'herba" (ka??=yerba, i=aigua, gu??=proced??ncia).

La infusi?? es prepara amb les fulles assecades i m??ltes, les quals es dipositen en el recipient que s'anomena mate. Avui dia aquest recipient pot ser fet de fusta o de carabassa. L'aigua es diposita sobre l'herba i s'absorbeix per mitj?? d'una palleta de metall (tradicionalment de plata) anomenada "bombilla", que en la seva part inferior est?? aplanada i cont?? petits forats i t?? la funci?? d'un sed??s. L'aigua s'aboca cont??nuament sobre l'herba m??lta. Si es beu mate en grup, s'utilitza un sol recipient per a tots. Una persona beu l'aigua que s'ha abocat en el recipient, s'aboca m??s aigua, i la seg??ent persona se la beu.

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ??sser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Mate