[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Margarida de Prússia - Viquipèdia

Margarida de Prússia

De Viquipèdia

La princesa Margarida de Prússia, landgravina de Hessen-Kassel.
La princesa Margarida de Prússia, landgravina de Hessen-Kassel.

Margarida de Prússia, landgravina de Hessen-Kassel (Potsdam 1872 - Kassel 1954). Princesa de Prússia i d'Alemanya fou l'última filla viva del kàiser Frederic III de Prússia. La seva vida, extremadament dura, fou un clar exemple del que molts membres de la reialesa alemanya hagueren de passar durant la Segona Guerra Mundial i sobretot durant el cruent règim d'ocupació.

Nascuda el dia 22 d'abril de 1872 a la ciutat de Potsdam, la princesa era la filla petita del príncep hereu i després kàiser Frederic III de Prússia i de la princesa reial Victòria del Regne Unit. La petita Mossy, com era coneguda per la família, era néta per part de pare del kàiser Guillem I de Prússia i de la princesa Augusta de Saxònia-Weimar-Eisenach i per part de mare de la reina Victòria I del Regne Unit i del príncep consort Albert de Saxònia-Coburg Gotha.

Junt amb els seus pares i les seves tres germanes petites, les princeses Victòria de Prússia i Sofia de Prússia formaren un bloc liberal i anglòfil a la ultramontana cort prussiana arribant a temibles quotes d'enfrontament amb els seus avis paterns i els seus germans grans entre els quals hi havien el príncep Enric de Prússia, la duquessa Carlota de Saxònia-Meiningen i el futur kàiser Guillem II de Prússia.

L'any 1892 es casà amb el landgravi i cap de l'antiquíssima casa principesca dels Hessen-Kassel, Frederic Carles de Hessen-Kassel. La parella tingué sis fills:

  • SAR el príncep Frederic Guillem Segimon de Hessen-Kassel, nascut el 1893 a Frankfurt i mort en combat el 1916 a Romania.
  • SAR el príncep Maximilià Frederic Guillem de Hessen-Kassel, nascut el 1894 a Frankfurt i mort el 1914 en combat a Saint Jean Chapelle (França).
  • SAR el príncep Wolfgang de Hessen-Kassel, nascut el 1896 i mort el 1989. Es casà amb la princesa Maria Alexandra de Baden que morí el 1944 en un bombardeig anglès sobre Frankfurt, i es tornà a casar amb Ottilie Moeller.
  • SAR el príncep Cristòfor de Hessen-Kassel, nascut el 1901 i mort en un encara no aclarit accident aeronautic a les Dolomites italianes l'any 1943. Es casà amb la princesa Sofia de Grècia.
  • SAR el príncep Ricard de Hessen-Kassel, nascut el 1901 i mort el 1969.

Els landgravins de Hessen-Kassel foren reis de Finlàndia durant escassos dos mesos l'any 1918. Malgrat tot l'aventura finlandesa dels landgravins no arribà a materialitzar-se.

La tragèdia marcà durament la vida de la princesa Margarida de Prússia:

1) Els seus dos fills grans moriren en combat durant la Primera Guerra Mundial. Mentre el príncep hereu moria a Romania, el segon fill moria a França.

2) Tant el príncep Felip com el príncep Cristòfor abraçaren el nacionalsocialisme de la mateixa manera que ho féu la propia landgravina que en paraules de la seva neboda, la princesa Victòria Lluïsa de Prússia: "El dia següent (any 1939) vaig parlar amb la meva tia Mossy al balcó de la Vil·la Sparta de la reina Helena de Romania. Jo li vaig expressar els meus dubtes sobre el futur, el temor que la guerra esclatés aviat; ella no opinava d'aquesta forma. És més, creia que Adolf Hitler mai portaria a Alemanya a una nova guerra. La meva tia no podia fer-se la idea que un "brillant estadista" com Hitler que havia fet tant per el país arrisqués tant amb una jugada com aquesta".

3) Felip que estava casat amb la princesa Mafalda d'Itàlia, filla del rei Víctor Manuel III d'Itàlia significà un magnífic aparador per les relacions italianoalemanyes. Felip fou ordenat governador de la regió de Hessen-Nassau. L'any 1943, el rei d'Itàlia abandonà l'Eix i entregà el país als aliats. Felip fou empresonat al camp de concentració de Sachsenhausen al nord de Berlín i la princesa Mafalda al camp de Buchenwald a Turíngia on hi trobà la mort després de morir desagnada com a conseqüència de ferides provocades per un bombardeig anglès. Felip fou traslladat posteriorment al camp de concetració bavarès de Dachau.

4) Un cop Felip, ja vidu, sortí de Dachau després de vint mesos de confinament en solitari, hagué de fer front als tribunals de desnazificació. Primer fou enviat a un camp aliat a Darmstadt on estigué reclòs durant tres anys i se li confiscaren un terç dels seus béns. Durant aquests tres anys féu estades en un total de vint camps de concentració aliats a Alemanya.

5) Els prínceps Ricard i Wolfgang també abraçaren el nacionalsocialisme i també estiguren reclosos en camps de concetració aliats a Hessen tot i que durant menys temps que el seu germà gran.

6) El príncep Cristòfor de Hessen fou el germà que més imbuït es veié pel nacionalsocialisme. Ara bé, l'any 1943 després de la derrota alemanya a la batalla d'Stalingrad la seva posició havia canviat considerablement. Durant la guerra havia destacat com un brillant pilot de Luftwaffe convertint-se de Cris Hessen a Cris Havoc (Cris Destructor). L'any 1943 realitzà la seva última sortida aèria, abans però confessà a la seva muller els seus temors i les seves cauteles polítiques. Aquella mateixa nit el seu avió s'estavallava a les Dolomites italianes, al seu avió, sembla, hi havia una bomba col·locada per ordres de la Cancelleria.

7) Durant l'ocupació estatunidenca, el castell de Friederichschloss propietat de Mossy fou ocupat pels estatunidencs produint-se un greu espoli de tresors artístics i de joies d'immens valor. Les pròpies autoritats estatunidenques intranquil·les pel gran ressó del terrible espoli jutjaren als criminals de guerra que hagueren de retornar els tresors dels quals només se'n recuperà un 25% d'allò que s'havia robat.

La landgravina morí l'any 1954 a la ciutat de Frankfurt.