Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kary Mullis - Viquip??dia

Kary Mullis

De Viquip??dia

Premi Nobel
Premi Nobel de Qu??mica
(1993)

Kary Banks Mullis ( Lenoir, EUA 1944 ) ??s un bioqu??mic nord-americ?? guardonat amb el Premi Nobel de Qu??mica l'any 1993 pel desenvolupament de la Reacci?? en cadena per la polimerasa.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va n??ixer el 28 de desembre de 1944 a la ciutat de Lenoir, poblaci?? situada a l'estat nord-americ?? de Carolina del Nord. Va estudiar qu??mica a l'Institut Tecnol??gic de Ge??rgia, on es va graudu?? el 1966. Aquell mateix any es trasllad?? a Calif??rnia per ampliar els seus estudis, realitzant un doctorat en bioqu??mica a la Universitat de Berkeley l'any 1972.

Aquell any es va traslladar a l'estat de Kansas, on va aconseguir entrar en un laboratori com a investigador de cardiologia pedi??trica, adquirint aix?? nocions de biologia. L'any 1977 es trasllad?? a la Universitat de San Francisco com a investigador de qu??mica farmac??utica, especialment en l'??mbit de les endorfines.

[edita] Recerca cient??fica

Entre 1979 i 1986 fou contractat per l'empresa CETUS, especialitzant-se en la recerca al voltant de l'ADN i dirigint les investigacions en la s??ntesi d'oligonucle??tids. L'any 1983 va tenir la idea que en anys subseg??ents va permetre desenvolupar la t??cnica de la reacci?? en cadena per la polimerasa o PCR, una de les t??cniques centrals en biologia molecular, que permet l'amplificaci?? d'una seq????ncia espec??fica d'ADN usant nucle??tids trifosfats i una polimerasa, un enzim amb capacitat per transcriure i replicar ??cids nucleics. La versi?? de la t??cnica desenvolupada inicialment per Mullis, encara que efectiva, era poc eficient, fins que se li va oc??rrer emprar polimerases d'ADN termoestables, extretes de microorganismes termof??lics. La primera en ser utilitzada l'anomen?? Taq i era procedent del Thermus aquaticus.

La PCR ha estat el fonament de diverses revolucions en camps pr??ctics, com la identificaci?? de l'origen de mostres de sang o saliva que s'utilitza de forma massiva en la ci??ncia forense, i cient??fica, aix?? com la seq??enciaci?? de gens humans o d'altres organismes. La seq??enciaci?? gen??tica era fins aquell moment un proc??s molt car, i aplicable nom??s quan es podien obtenir de manera natural moltes c??pies del mateix ADN. La PCR va convertir en una rutina la investigaci?? de la seq????ncia gen??tica, permetent la lectura completa del genoma hum??, aix?? com de molts organismes que es prenen com a models en la investigaci?? de diferents problemes biol??gics. La t??cnica ha perm??s tamb?? investigar la filog??nia, hist??ria evolutiva, comparant les seq????ncies gen??tiques, ara f??cils d'esbrinar, de diferents estirps, que al seu torn ??s el fonament d'un m??n d'hip??tesis cient??fiques del m??xim inter??s.

Per aquesta invenci??, de gran valor en biotecnologia i com a eina d'investigaci?? cient??fica i forense, va rebre la meitat del Premi Nobel de Qu??mica l'any 1993. L'altre meitat del premi recaigu?? en el qu??mic canadenc Michael Smith pel desenvolupament d'un m??tode per la mutaci??, anomenat mutagen, de l'??cid Desoxiribonucleic.

Mullis va rebre de la seva companyia una recompensa de 10.000 d??lars per la invenci?? de la PCR. Posteriorment CETUS va vendre per 300 milions de d??lars la patent a Roche Molecular Systems, secci?? de la companyia Hoffmann-La Roche, una important companyia farmac??utica.

[edita] Dissid??ncia

Kary Mullis mant?? posicions exc??ntriques en diversos temes cient??fics o d'inter??s p??blic, sobre diversos dels quals ha escrit en la seva col??lecci?? d'assajos Dancing Naked in the Mind Field (1998).

[edita] SIDA

Mullis forma part d'aquells cient??fics que neguen la validesa de la hip??tesi oficial entre la relaci?? entre el virus VIH i la SIDA. Sost?? que la RCP quantitativa utilitzada en els anomenats "test de c??rrega viral" ??s un "oxymoron", una contradicci?? en els termes, i critica la hip??tesi comunament acceptada sobre la causa retroviral de la SIDA, alineant-se amb els postulats de Peter Duesberg i Walter Gilbert.

Si hi ha alguna evid??ncia que el VIH causa la SIDA, han d'existir documents cient??fics que de manera singular o col??lectivament demostrin aquest fet, almenys amb una elevada probabilitat. No existeixen tals documents.

Mullis, com altres cient??fics dels cridats ??dissidents?? de la SIDA, atribu??xen el predomini de la teoria est??ndard, a pesar de no comptar amb proves suficients a favor seu, a la captura de la ci??ncia biom??dica pels grans interessos pol??tics i econ??mics, representats en aquest cas per les companyies farmac??utiques i els funcionaris de les administracions sanit??ries. Aquesta oposici?? ha donat freq??entment lloc a l'adhesi?? a la mateixa causa dels grups que militen en favor de l'homeopatia i altres pr??ctiques m??diques generalment considerades extracient??fiques per les institucions m??diques i d'investigaci??.

[edita] Contaminaci?? atmosf??rica

Kary Mullis es declara a m??s dissident de diverses teories que s??n actualment est??ndard en la comunitat cient??fica internacional, entre elles:

A difer??ncia de la seva postura respecte a la SIDA, on Mullis acusa als grans interessos d'estar darrere del consens cient??fic, al negar aquestes teories ha coincidit m??s aviat amb les empreses d'energia i els seus representants pol??tics, com l'administraci?? republicana dels Estats Units, encara que en els ??ltims anys aquests subjectes han anat en general rendint-se davant la comunitat cient??fica.

[edita] Astrologia i altres temes esot??rics

Mullis ha declarat la seva fe en l'astrologia, basant-se que tres persones diferents van ser capaces d'endevinar independentement el seu signe del zod??ac. Una posici?? extremadament rara en alg?? que hagi rebut una formaci?? cient??fica com la seva.

A pesar de la seva suspic??cia cap a les grans il??lusions cient??fiques, com la relaci?? VIH-SIDA, usades per a desviar recursos en el sentit que conv?? als grans interessos, es declara alhora partidari d'acabar amb el finan??ament de la F??sica subat??mica i de dedicar m??s esfor??os a contactar amb races extraterrestres perqu?? ens ensenyin a eludir el que considera un gran perill: l'impacte de grans objectes extraterrestres amb la Terra.

[edita] Enlla??os externs