[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Biotecnologia - Viquipèdia

Biotecnologia

De Viquipèdia

Portal Articles relacionats amb Biotecnologia

La Biotecnologia és el conjunt de disciplines o ciències que té per objectiu l'estudi dels éssers vius o parts dels éssers vius per tal d'obtenir-ne béns i serveis. La seva zona d'estudi està entre la biologia, la bioquímica i l'enginyeria química i té a més gran repercussió en la farmàcia, medicina, microbiologia, la ciència dels aliments i l'agricultura, entre d'altres camps. El coneixement de què disposen els biotecnòlegs, que fa de lligam entre la biologia i l'enginyeria química, els permet d'optimitzar i dur a gran escala la síntesi de productes que afecten tots aquests camps citats.

Taula de continguts

Probablement el primer que va usar aquest terme va ser Karl Ereky , enginyer hongarès el 1919.

Una secció de la biotecnologia és l'ús directe d'organismes per a la producció de productes orgànics (alguns exemples són la cervesa, els productes làctics). Actualment els bacteris són emprats en la indústria minera en la biolixivació. La biotecnologia també és emprada per al reciclatge, tractament de residus, netejar les zones contaminades per activitats industrials (bioremediació), i per produir armament biològic.

Hi ha també aplicacions de la biotecnologia que no empra organismes vius. Els microxips d'ADN fets servir en les anàlisis genètiques en són un exemple. Hi ha moltíssimes produccions que es fan amb només la reacció dels enzims dels microorganismes.

La biotecnologia moderna està freqüentment associada amb l'ús dels microorganismes genèticament modificats com l'E. coli o el llevat Saccharomyces cerevisiae per a la producció de subtàncies com la insulina o els antibiòtics. També es pot referir als animals transgènics o plantes transgèniques, com el moresc. Cèl·lules animals modificades com les de l'ovari de l'Hàmster xinès (CHO) entre moltíssimes altres són altament emprades per als assajos de les indústries farmacèutiques. Actualment obre expectatives l'ús de les plantes com a bioreactors barats.

La biotecnologia també està comunament associada amb la recerca de noves teràpies i dispositius de diagnòstic.

[edita] Camps de la biotecnologia

Hi ha un bon nombre de termes d'argot per als de subcamps de la biotecnologia. A més, hi ha diversos termes puntuals atribuïts al seu estudi (biotecnologia animal, biotecnologia vegetal, biotecnologia microbiològica...).

Biotecnologia roja: biotecnologia aplicada als processos mèdics. Alguns exemples són el dissenys de microorganismes dedicats a produir antibiòtics i el disseny de cures genètiques per a malalties a través de la teràpia gènica o cel·lular.

Biotecnologia blanca, també coneguda com a biotecnologia grisa és la biotecnologia aplicada als processos industrials. Un exemple és el disseny d'un organisme per produir un compost químic necessitat. La biotecnologia blanca tendeix a consumir menys en recursos que els processos tradicionals quan és emprada per a produir béns industrials.

Biotecnologia verda és la biotecnologia aplicada als processos agrícoles. Un exemple és el disseny d'un organisme per créixer sota condicions mediambientals específiques o en presència (o absència) de certes substàncies químiques. És tasca d'aquesta biotecnologia fer més compatible l'explotació agrícola i el respecte pel medi ambient. Actualment, hi ha molt de debat al voltant de plantes transgèniques concretes relacionades amb aquest camp.

Biotecnologia ambiental té com a finalitat el processament dels residus humans mitjançant microorganismes per tal de minimitzar-ne el volum i amb el mínim de contaminació possible. I ho fa mitjançant la producció d'energia i recursos.

Bioinformàtica és un camp interdisciplinari que prova de resoldre problemes biològics mitjançant tècniques computacionals. És una clau bàsica en l'anàlisi de genomes.

El terme biotecnologia blava ha estat també emprat per descriure les aplicacions marines i aquàtiques de la biotecnologia, però el seu ús és relativament rar.

[edita] Història

[edita] Firmes biotecnològiques

Les 10 companyies biotecnològiques amb més de capital segons dades del 2003:

  1. Amgen
  2. Genentech
  3. Serono
  4. Biogen Idec
  5. Chiron Corporation
  6. Genzyme
  7. MedImmune
  8. Pfizer
  9. Millennium Pharmaceuticals
  10. Applied Biosystems

[edita] Enllaços externs

Viccionari Hi ha una entrada sobre sobre biotecnologia en el Viccionari, el diccionari lliure.