Selecci?? artificial
De Viquip??dia
La selecci?? artificial ??s la cria intencionada de certs trets fenot??pics o combinaci?? de trets sobre d'altres. El terme va ser definit per en Charles Darwin en contrast al proc??s de la selecci?? natural, en el que la capacitat de propagar-se els trets dep??n a les millores de la superviv??ncia degudes a l'adaptaci?? a l'h??bitat de l'organisme. La selecci?? artificial que produeix un empitjorament de l'esp??cie des del punt de vista hum?? ??s anomenada selecci?? negativa.
Taula de continguts |
[edita] Desenvolupament hist??ric
El terme va ser origin??riament encunyat per en Charles Darwin per il??lustrar la seva proposta d'un model m??s ample de la selecci?? natural. Es va adonar de qu?? diversos animals i plantes domesticades tenien propietats especials que varen ser desenvolupades intencionadament per potenciant la cria dels individus amb caracter??stiques desitjables i desestimant els individus que les tenien menys desitjables.
[edita] Contrast amb la selecci?? natural
La difer??ncia entre les seleccions artificial i natural se centra en l'ambient que exerceix la pressi?? evolutiva. En ess??ncia, en la selecci?? artificial, la fitness est?? definida en part per la capacitat d'exhibir caracter??stiques seleccionables pels humans. Aix?? doncs, com que ja sigui intencionadament o no, l'home exerceix una selecci?? de les seves caracter??stiques, la distribuci?? dels seus trets canviar??.
Cal emfatitzar que no hi ha cap difer??ncia real, des del punt de vista gen??tic, entre les seleccions natural i artificial, i que el concepte de selecci?? artificial va ser presentat com a una il??lustraci?? del proc??s m??s ample de la selecci?? natural. La selecci?? del proc??s ??s anomenat artificial quan les prefer??ncies i influ??ncies humanes tenen un efecte significatiu en l'evoluci?? en una poblaci?? o esp??cie particular. De fet, molts bi??legs evolutius veuen la domesticaci?? com a un tipus de selecci?? natural i canvi adaptatiu que ocorre en els organismes que estan sota el control hum??.
[edita] ??s en el laboratori
L'explotaci?? deliberada del poder selectiu ha esdevingut com?? en la biologia experimental, particularment en la microbiologia i la gen??tica. En una t??cnica ubiqua en els laboratoris, en enginyeria gen??tica, els gens s??n introdu??ts en c??l??lules, normalment bacteris, a trav??s de plasmidis, en una proc??s anomenat transfecci??. El gen d'inter??s ??s acompanyat en un plasmidi per un gen reporter, o un marcador selectiu, que codifica per a un tret espec??fic com per exemple una resist??ncia a antibi??tic o l'habilitat per cr??ixer en altes concentracions de sal. Aix?? doncs, es pot fer cr??ixer les c??l??lules en unes condicions que mataran les normals i permetran que prosperin les que expressin els gens del plasmidi. D'aquesta manera, l'expressi?? del gen reporter serveix com a un senyal de qu?? el gen d'inter??s tamb?? s'est?? expressant en les c??l??lules.
Una altra t??cnica emprada en el desenvolupament de f??rmacs empra un proc??s de selecci?? iterativa anomenat Evoluci?? Sistem??tica de Lligands per Enriquiment Exponencial per fer eevolucionar fragments d'??cids nucleics a apt??mers capa??os d'unir-se espec??ficament a composts org??nics amb altes afinitats d'uni??.
Estudis en la fisiologia evolutiva, gen??tica del comportament, i altres ??ries de la biologia dels animals tamb?? han fet ??s deliberat de la selecci?? artificial.[1][2]
[edita] Refer??ncies
- ??? Swallow JG, Garland T. (2005). Selection experiments as a tool in evolutionary and comparative physiology: insights into complex traits???an introduction to the symposium. Integr Comp Biol, 45:387???390.
- ??? Garland T. (2003). Selection experiments: an under-utilized tool in biomechanics and organismal biology. Ch.3, Vertebrate Biomechanics and Evolution ed. Bels VL, Gasc JP, Casinos A.