[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Astrologia - Viquipèdia

Astrologia

De Viquipèdia

L'home i l'astrologia
L'home i l'astrologia

L' astrologia (del grec: αστρολογία = άστρον, astron, “astre, estel” + λόγος, logos, “mot”) és la doctrina i estudi especulatiu de les influències dels astres sobre el món sublunar, especialment sobre el destí dels homes i sobre els fenòmens meteorològics segons els conceptes predominants abans del naixement de la ciència moderna; és un dels molts sistemes o tradicions en els que el coneixement de les posicions aparents dels astres és usat per comprendre, interpretar i organitzar el coneixement sobre la realitat i l'existència humana sobre la Terra.

Existeixen astrologies diferents, segons la cultura que les ha desenvolupat:

Algunes d'elles poden ser dividides per tipus:

  • Astrologia natal: l'estudi del naixement d'una persona, o la carta natal.
  • Astrologia horària: es traça una carta, per a respondre a una qüestió específica.
  • Astrologia eleccional: s'intenta esbrinar quin és el millor moment per a iniciar un nou projecte.

Es calcula que un 41% de les persones considera que hi ha alguna cosa certa en l'astrologia, segons dades de l'ARP, mentre que la resta afirma que és una pseudociència

Taula de continguts

[edita] Signes

En l'astrologia occidental, una de les eines que s'usa són els signes del zodíac:

[edita] Els planetes a l'astrologia

Totes les tradicions astrològiques estan basades en les posicions relatives i els moviments de diferents cossos celestes reals o fruit del pensament humà, tal com es veuen en el moment i el lloc de naixement o altres fets que s'estudien. Es té en compte sobretot el Sol, la Lluna, els planetes, l'ascendent (grau del signe que apareix per llevant a un moment donat), el descendent (punt oposat a l'anterior), el Medium Coeli o Mig Cel (punt en el qual l'eclíptica i el meridià del lloc de naixença es tallen); el Imum Coeli (punt oposat al Mitjà Cel); i els nodes lunars.

[edita] Sol

El sol era considerat un planeta en la concepció astrològica clàssica. El seu símbol era un cercle (el disc solar) amb un punt central (perquè ell mateix és el centre del sistema solar). Regeix el signe del Lleó. Representa l'ego conscient de la persona i les seves projeccions en forma d'egoisme, creativitat i vitalitat. En l'hinduisme és una imatge de l'ànima. S'associa també als moments de diversió de la vida (els "brillants") i al pare.

[edita] Lluna

Igualment la Lluna es considerava un planeta clàssic. Regeix el símbol del Cranc. Té a veure amb tot allò relacionat amb la mare (en oposició al sol, ja que és la seva esposa en la majoria de mitologies) i l'inconscient, així com la seguretat i la memòria. Aporta malenconina a la personalitat (d'aquí ve el nom de llunàtics a determinats excèntrics)

[edita] Mercuri

Mercuri era el déu grec Hermes, missatger, per això aquest planeta afecta a la comunicació amb els altres. Rgeix el signe dels bessons i Verge. Influeix en la relació amb les persones més properes, com parents i veïns, així com tot el relacionat amb l'educació. Les persones amb un ascendent d'aquest planeta solen ser inconstants

[edita] Venus

Venus se simbolitza amb el signe convencional per a la dona (que ve d'un mirall). S'associa a les passions, especialment l'amor, però també al contrari, la necessitat d'equilibri i harmonia a la vida. Les persones que en depenen necessiten l'aprovació dels altres i busquen la comoditat. A l'orient en canvi té a veure amb la riquesa. Regeix Taure i la Balança

[edita] Mart

Mart regeix el signe d'Aries i per a molts atròlegs també Escorpí. Té a veure amb l'autoestima, l'agressivitat i la sexualitat; en general tot allò que requereix energia (per això les persones sota aquest signe solen ser actives o bones esportistes)

[edita] Júpiter

Júpiter va estructurar els cicles anuals de l'astrologia xinesa. El seu símbol és similar a un quatre amb una corba. Regeix Sagitari i per a alguns també els Peixos. Influeix en l'ambició, l'educació i la necessitat de llibertat. Regeix els grans viatges o migracions i les persones influïdes per aquest planeta tenen més sentit de la justícia.

[edita] Saturn

Regeix capricorn i aquari. Influeix en el sentit realista, els límits, la responsabilitat i la longevitat. Pot portar tristesa en el seu pas pels signes. Es relaciona amb la carrera professional i quan entra en un signe sol provocar un gran canvi

[edita] Urà

Urà es va incorporar més tard al sistema astrològic i va passar a regir Aquari. Influeix en la creativitat i aporta el misteri a la vida, per això és favorable als invents i al consens entre les persones.

[edita] Neptú

El símbol és un trident. Regeix el símbol dels Peixos. Té a veure amb la compassió, les il·lusions i la vida religiosa o espiritual. Afecta especialment les persones quan es troben en un indret aïllat, sigui un monestir o una presó, i aquelles que tenen un estat alterat de la consciència, per una malaltia o per prendre droga.

[edita] Plutó

Els atròlegs moderns el van incorporar com a rector d'escorpí quan va ser descobert. Quan entra en un sgine provoca una gran transformació vital. S'associa al poder i la destrucció i a totes les operacions que requereixin anar més enllà de l'evident (la recerca, la psicologia, fer negocis...)

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Astrologia