[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kamtxatka - Viquipèdia

Kamtxatka

De Viquipèdia

Situació de Kamtxatka a Rússia
Situació de Kamtxatka a Rússia
Kamtxatka és una territori ric amb volcans. Fotografia: Volcà Avacha.
Kamtxatka és una territori ric amb volcans. Fotografia: Volcà Avacha.

Península de Kamtxatka (en rus полуо́стров Камча́тка) és una península de 1,250 kilòmetres de llarg a l'extrem est de Rússia, amb una àrea de 472,300 km². Està situada entre l'oceà pacífic a l'est i el mar de Okhotsk a l'oest. Immediatament al llarg de la costa del Pacífic de la península corre la fossa Kuril-Kamchatka amb una profunditat de 10,500 m.

La Península de Kamtxatka és una part de l'Oblast de Kamtxatka de Rússia (juntament amb una part del continent, les illes Komandorski i l'illa Karaginsky). La majoria dels 402,500 habitants són russos, i la minoria més gran són els Koryaks. La part nord de la península està ocupada per Okrug autònom de Koryak, on viuen sobre 13,000 Koryaks.

Taula de continguts

[edita] Clima de Kamtxatka

Kamtxatka rep fins a 272 centímetres de precipitació per any. Els estius són moderadament frescos, i els hiverns tendeixen a ser força tempestuosos.

[edita] Geografia dominada pels volcans

El volcà Koryaksky aixecant-se sobre Petropavlovsk-Kamchatsky.
El volcà Koryaksky aixecant-se sobre Petropavlovsk-Kamchatsky.

El Riu Kamtxatka i la vall Central del seu voltant estan flanquejats per llargues serralades volcàniques, que contenen sobre 160 volcans, 29  d'ells encara actius. D'aquesta manera, la península té probablement la densitat més alta de volcans i fenòmens volcànics més alta del món, amb 19 volcans actius inclosos a la llista de la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

El volcà més alt és el Klyuchevskaya Sopka (4,750 m), mentre que el més impressionant és el Kronotsky, del que el seu con perfecte està considerat pels prestigiosos vulcanòlegs Robert i Barbara Decker de ser el candidat número 1 pel volcà més bonic del món. D'alguna manera són més accessibles els tres volcans visibles des de Petropavlovsk-Kamchatsky: Koryaksky, Avachinsky, i Kozelsky. Al centre de Kamtxatka hi ha l'únic guèiser d'Euràsia.

[edita] Fauna Terrestre i aquàtica

Kamtxatka conté una diversa i abundant vida salvatge. Això és degut al clima que va des del temperat fins al subàrtic, una topografia i geografia, molts rius, la proximitat a moltes aigües des del nord-oest amb l'Oceà Pacífic, el Mar de Bering i el mar d'Okhotsk, i a la baixa densitat humana amb un desenvolupament mínim. De totes maneres, l'explotació comercial dels recursos marins i la caça furtiva està amenaçant diverses espècies.

Entre els mamífers terrestres, Kamtxatka és coneguda per la seva abundància i gran nombre de poblacions d'os bru. A la reserva natural del Kronotsky hi ha una població estimada de 300-400 ossos per cada mil·lió d'hectàrees. Altres faunes destacades inclouen carnívors com el llop, la guineu àrtica i altres guineus, el linx, el wolverine, el sable, diverses espècies de mustela, mustela erminea i nútria de riu; diversos grans ungulats, com l'ovella de grans banyes, els rens, el cérvol i rosegadors, incloent la llebre, la marmota, el lemming i diverses espècies d'esquirols.

La península és terra de cria de l'àguila marítima Steller, la més gran del món, així com l'àguila daurada i el falcó gyr.

Topografia de la Península de  Kamtxatka
Topografia de la Península de Kamtxatka

Kamtxatka conté probablement la més gran diversitat mundial de peixos salmònids, incloent totes les sis espècies de salmó del pacífic (salmó chinook, salmó chum, salmó coho, salmó seema, salmó rosat, i salmó sockeye). Els biòlegs estimen que d'una sisena a una quarta part dels salmons del pacífic del món s'originen a Kamtxatka.Plantilla:Fact Llac de Kuril és reconegut com un dels més grans zones de cria del salmó sockeye a Euràsia. En resposta a la pressió de la pesca il·legal i al descens mundial de les reserves de salmó, sobre 2.4 mil·lions hectàrees així com nou dels rius més productius de salmó estan en procés de ser declarats reserves naturals.

Els Cetacis que freqüenten les aigües del Pacífic nord-oest i el mar Okhotsk inclouen: orques, marsopes Dalls i marsopes del port, balena geperuda, balena sperm i balena fin. Menys freqüentment s'han trobat, balenes grises (de la població oriental), balena beaked, balena minke. Les balenes blaves són conegudes per alimentar-se a l'estiu a la part sud-est. Els lleons marins Steller, Llops marins del nord, foques tacades i foques del port són abundants al llarg de la península. Més al nord, al costat del pacífic es poden trobar, Morses, foques barbudes, i foques de cinta que es reprodueixen sobre el gel de la Badia de Karaginsky. Les nútries de mar estan concentrades principalment a la part sud de la península.

Els ocells marins inclouen el fulmar del nord, murres, kittiwakes, puffins, de cara vermella, pelàgic i altres cormorants, i moltes altres espècies.

Típicament dels oceans del nord, la fauna marina és igualment rica. Amb importància comercial hi ha Cranc de Kamchatka, petxina peregrí, calamar, Pollachius pollachius, bacallà, arengues, halibut i diverses espècies de peixos plans.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços Externs

Mapes