[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Balena blava - Viquipèdia

Balena blava

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Balena blava
Balena blava a les illes Faroe
Balena blava a les illes Faroe
Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Cetacea
Subordre: Mysticeti
Família: Balaenoptiidae
Gènere: Balaenoptera
Espècie: B. musculus
Nom binomial
Balaenoptera musculus
(Linneus, 1758)
Distribució mundial de la balena blava
Distribució mundial de la balena blava

La balena blava (balaenoptera musculus) és un mamífer marí que pertany a l'ordre dels cetacis. Amb una llargada de fins a 30 metres i un pes de fins a 177 tones, es creu que és l'ésser viu més gran que ha viscut mai a la terra. La seva respiració és pulmonar, tot i que fora de l'aigua no sobreviuria perquè el seu pes corporal l'aixafaria i es clavaria el tòrax.

[edita] La seva mida

Esquelet d'una balena blava
Esquelet d'una balena blava

La major criatura coneguda de l'època dels dinosaures és l'Argentinosaurus de l'era Mesozoica, amb un pes estimat d'unes 90 tones. Hi ha alguns dubtes sobre quin és l'exemplar de Balena blava més gran conegut. La major part de les dades són d'exemplars caçats per baleners a l'Antàrtica durant la primera meitat del segle XX i van ser realitzades per baleners no massa acostumats a les tècniques de mesura zoològica. Els exemplars més grans enregistrats són dues femelles que mesuraven 33,6 i 33,3 metres respectivament, encara que aquestes dades poden ser no exactes; la balena més gran que s'ha mesurat amb criteris científics pel Laboratori Nacional de Mamífers Marins dels Estats Units feia 29,9 metres de longitud, aproximadament la mateixa longitud d'un avió Boeing 737 o tres autobusos britànics de doble pis.

El cap d'una Balena blava és prou gran com per encabir-hi una cinquantena de persones dretes a la seva llengua. El seu cor és aproximadament de la mida d'un cotxe petit. Un nadó podria nedar dins de les arteries de la Balena blava. Durant els primers set mesos de vida, una cria de Balena blava veu aproximadament 400 litres de llet cada dia i fins a 70 litres diàris d'aigua. El seu creixement és també digne de menció: 90 kg cada dia. En néixer el seu pes és d'uns 1.400 kg, gairebé com un hipopòtam adult.

És força complicat pesar una Balena blava justament per la seva gran mida. Moltes de les balenes caçades pels baleners no s'han pesat senceres, sinó que han estat tallades en peces de menor mida abans de ser pesades. Això fa que no es pugui estimar el pes total de la balena, com conseqüència de la pèrdua de sang i d'altres fluids. Malgrat això, mesures de 150 a 170 tones s'han enregistrat en exemplars de 27 metres de longitud. Els exemplars d'una mida de 30 m es considera que han de pesar més de 180 tones. La major balena mai mesurada per científics era una femella que pesava 177 tones.

[edita] Multimèdia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Balena blava

Una balena blava a mida natutral

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies