[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esquirol - Viquipèdia

Esquirol

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Esquirol (desambiguació)».


Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Esquirols
Esquirol comú
Esquirol comú
Classificació científica
Domini: Eukaryota
Regne: Animalia
Subregne: Metazoa
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Rodentia
Família: Sciuridae
Gèneres

Diversos

L' esquirol (Sciurus vulgaris, per l'espècie europea) és un animal de petites dimensions, d'entre 38-45 cm de longitud.

Els esquirols són uns autèntics acròbates. Per a un esquirol, les branques dels arbres són camins en l'aire. Les potes de l'esquirol són curtes però fortes. Amb les ungles corbes i punxegudes s'arrapa a l'escorça quan corre saltant d'un arbre a l'altre. La cua l'ajuda a mantenir l'equilibri quan camina per les branques. La bona vista li permet calcular bé les distàncies quan salta.

Els esquirols viuen per tot el món excepte a Oceania. Acostumen a viure en boscos caducifolis o de coníferes (entre les que es troben els pins). A Catalunya, que hi ha moltes pinedes, hi ha també esquirols als que els hi agrada menjar i rosegar les pinyes.

[edita] L'esquirol a la cultura

Els esquirols tenen una connotació positiva a la cultura, ja que representen el treball i la previsió, per com busquen nous per a l'hivern. Per això han aparegut en nombrosos contes infantils i sèries de dibuixos animats (com els personatges de Disney Chip y Chop)

A l'antiguitat europea, en canvi, eren un animal fugisser que es veia com a encarnació del dimoni (augmentat pel color roig del seu pèl) o associat a l'antic déu Loki. En la societat industrial un esquirol és la persona que no respecta la vaga pactada pels companys i va a treballar.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Esquirol


Aquest article sobre rosegadors és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.