[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jurament per les Illes - Viquipèdia

Jurament per les Illes

De Viquipèdia

El Jurament per les Illes fou instituït per Pere III el Cerimoniós per als seus successors després d'ocupar el Regne de Mallorca (1343), perquè el Regne de Mallorca amb les illes adjacents i els comtats del Rosselló i Cerdanya no es poguessin separar mai del Principat de Catalunya, del Regne d'Aragó i del Regne de València. Aquest jurament reial fou contravingut pel Tractat dels Pirineus (1659) i pel Tractat d'Utrecht (1713), que separà Menorca, per la qual cosa aquest no tindria validesa.

L'any 1230 el rei Jaume I s'havia compromès a no segregar mai Mallorca de la Corona d'Aragó, d'acord amb la Carta de Franquesa. Però en la revisió de la Carta de l'any 1257 es va llevar aquest capítol. El Jurament per les Illes, també anomenat «privilegi d'Unió d'Aragó i Mallorca», fou el retorn, doncs, a una situació inicial.

El Jurament per les Illes tenia un altre antecedent: l'ordre de Jaume II de 1319 que no poguessin separar-se el Principat de Catalunya, el Regne d'Aragó i el Regne de València.

El Jurament per les Illes fou el resultat d'un acord entre Pere el Cerimoniós i les Universitats de les ciutats i viles reials de Catalunya, Aragó i València abans de l'expedició a Mallorca (4 de les calendes d'abril del 1344). Aquest acord es llegí també aquell mateix any després de la campanya del Rosselló, a Perpinyà, i a la Cerdanya, a Puigcerdà.

Pere III el Cerimoniós manà que els seus successors en jurar els Privilegis de Barcelona fessin també el Jurament per les Illes. Aquest jurament el feia el rei, o el seu representant, girat cap a les Balears i s'interrompé a partir dels Decrets de Nova Planta. El fet que el jurament es prestàs a Barcelona indicava l'especial relació entre les Balears i el Principat de Catalunya, no discutida mai pel Regne d'Aragó ni pel Regne de València.

El Jurament per les Illes i el pacte precedent de Pere III amb les viles reials fou adduït pel Parlament de Catalunya per a denunciar el Tractat d'Utrecht i resistir amb les armes l'ocupació de Felip V de Borbó, atès que es pensava que amb aquest tractat Gran Bretanya ocuparia les Balears, com de fet ocupà Menorca. Aquest acord del Parlament de Catalunya fou comunicat a Mallorca.