[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Puigcercós i Boixassa - Viquipèdia

Joan Puigcercós i Boixassa

De Viquipèdia

Joan Puigcercós i Boixassa
Conseller de Governació
Al càrrec
29 de novembre de 2006 – 10 de març de 2008
Precedit per Xavier Sabater i Ibarz
Succeït per Jordi Ausàs i Coll
10è Secretari General d'Esquerra
Al càrrec
Juliol de 2004 – present
Precedit per Josep-Lluís Carod-Rovira
Naixement 2 de desembre de 1966
Ripoll (Ripollès)
Partit polític Esquerra Republicana
Lloc web: www.puigcercos.cat

Joan Puigcercós i Boixassa (Ripoll, 2 de desembre de 1966) és un polític català.

[edita] Biografia

Casat i amb dos fills, té estudis de filosofia i lletres i de sociologia i ciències polítiques. Fill de família de masovers, Joan Puigcercós es va criar en un entorn familiar d'ideari republicà, especialment l'avi patern, que era militant d'ERC i fou destinat al front de Gandesa i a la batalla de l'Ebre durant la guerra civil espanyola. Criat a Ripoll, degut al rebuig dels ordes religiosos catalans al franquisme, Joan Puigcercós tingué l'oportunitat de conèixer el socialisme militant a les escoles, assistint a classes que donaven els militants del PSC. Però on sobretot va desenvolupar el seu pensament d'esquerra i independentista, fou a la UAB.

Va ser en l'època de la UAB on Puigcercós va ingressar a la Crida de la Solidaritat entre 1985 i 1987, i posteriorment s'afilià a Esquerra Republicana de Catalunya. Desprès d'una estreta col·laboració amb Àngel Colom, Puigcercós va ser candidat a les eleccions municipals a Ripoll el 1987, on va obtenir l'acta de regidor. Durant aquella època, Puigcercós fou nomenat secretari general de les JERC, càrrec que ostentà fins el 1994.

Les JERC van servir a Puigcercós per fer-se amb la confiança dels dirigents d'ERC, que el nomenaren l'any 1993 President de la Federació de Girona, càrrec que ocupà fins el 1996. Fou candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya (1992) com a Diputat, on s'especialitzà en temes econòmics. Posteriorment, l'escissió d'una part del partit per formar el Partit per la Independència, entre ells Àngel Colom, van provocar una reestructuració dels càrrecs d'ERC. Aleshores Puigcercós va substituir Pilar Rahola a les llistes al Congrés de Diputats espanyol i obtingué l'escó a Madrid a les eleccions generals espanyoles (2000). En aquesta seva primera legislatura, sota la presidència del govern d'Aznar, treballà en diferents comissions, entre les que destaca la comissió d'investigació del cas Gescartera que li va meréixer un reconeixement públic dels periodistes parlamentaris espanyols. A les eleccions generals espanyoles (2004) anà al número 2 de la llista per ERC a la circumscripció de Barcelona. El resultats electorals, amb 8 escons, permeteren que ERC obtingués grup parlamentari propi. Des de aquell moment fou el president del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats.

Dins d'ERC ha estat vicesecretari general del partit entre 1996 i 2001 i va ser escollit Secretari General d'Esquerra en el 24è Congrés Nacional, celebrat a Lleida els dies 3 i 4 de juliol del 2004. El 27 de juny de 2006, ERC decidí que Puigcercós fos el número dos a Barcelona per a les eleccions al Parlament de Catalunya (2006) darrere de Josep Lluís Carod-Rovira. Després de les eleccions, ERC va pactar amb el PSC i ICV-EUiA per formar un nou Govern amb José Montilla com a President de la Generalitat. Va ser nomenat Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya[1], càrrec que va exercir fins a les Eleccions generals espanyoles al 9 de març del 2008. La desfeta electoral d'ERC en aquestes eleccions (passant dels vuit diputats que tenia a només tres) va fer que Puigcercós decidís abandonar el Govern de la Generalitat "per a dedicar-se al partit"[2]. El substitut de Puigcercós a la Conselleria de Governació va ser l'alcalde de la Seu Jordi Ausàs i Coll[3].


Precedit per:
Josep Lluís Carod Rovira
Secretari General d'ERC

2004–- actualitat
Succeït per:
continua en el càrrec
Precedit per:
Xavier Sabater i Ibarz
Conseller de Governació
20062008
Succeït per:
Jordi Ausàs i Coll


[edita] Enllaços Externs

[edita] Referències

  1. Joan Puigcercós i Boixassa. Conseller de Governació i Administracions Públiques. www.vilaweb.cat. Data d'accés: 11-03-2008.
  2. Puigcercós plega del Govern per a "dedicar-se al partit". www.e-noticies.com. Data d'accés: 11-03-2008.
  3. ERC recol·loca Jordi Ausàs de conseller de Governació. www.e-noticies.com. Data d'accés: 11-03-2008.