[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esquerra Unida i Alternativa - Viquipèdia

Esquerra Unida i Alternativa

De Viquipèdia

Esquerra Unida i Alternativa
Moviment sociopolític e cultural d'àmbit català
President {{{president}}}
Secretari general Jordi Miralles
Fundació 1998
Seu C/ Doctor Aiguader, 10
08003 Barcelona
Ideologia Socialcomunista
Representació 2 diputats al Parlament de Catalunya
3 diputats al Congrés dels Diputats
1 senador al Senat
0 diputats al Parlament Europeu
Partit europeu Partit de l'Esquerra Europea
Publicació oficial EUiA Informa
Lloc web www.euia.cat


Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) fundada el 1998 és una coalició d'esquerres socialista, republicana federal, anticapitalista, ecologista i feminista d'àmbit català escindida de la coalició Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), la qual havia renunciat al comunisme el 1997. Els escindits van mantenir els seus vincles amb Esquerra Unida i van fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya - Viu, perquè el PSUC havia quedat pràcticament dissolt, mort, dins Iniciativa per Catalunya Verds.

"Sopar-festa EUiA" 2007
"Sopar-festa EUiA" 2007

El 1998 el PSUC-viu es va unir en federació amb el Partit dels Comunistes de Catalunya (partit que també integrava IC+EV abans de l'escissió de 1997, d'àmbit català, que tenia com a referent espanyol el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, fins l'escissió anomenada Partit Comunista del Poble Català), i amb altres partits més petits, el Partit Revolucionari dels Treballadors - Esquerra Revolucionària (trotskista, d'àmbit espanyol, que ja no forma part d'EUiA), el Partit Obrer Revolucionari (trotskista, també d'àmbit espanyol), el Partit d'Acció Socialista de Catalunya (d'àmbit català però que tenen com a referent espanyol el PASOC), i el Col·lectiu per una Esquerra Alternativa (derivació del Moviment Comunista de Catalunya i de la Lliga Comunista Revolucionaria, el primer d'àmbit català però amb actuació a tot Espanya com a Moviment Comunista, i el segon d'àmbit espanyol).

Tots aquest grups van formar Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), però van fracassar a les primeres eleccions a les que van concórrer el 1999 sense obtenir representació (44.000 vots). A les eleccions al parlament de Catalunya van augmentar el nombre de vots fins prop de 80.000 (quan IC-V en va treure 114.000). El 2003, feren coalició amb Iniciativa per Catalunya Verds i van contribuir a l'èxit electoral de la coalició (augment de 3 a 9 diputats, i prop del doble de recolzament popular). El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles fou elegit diputat al Parlament de Catalunya. Tanmateix, ICV i EUiA mantenen estructures orgàniques separades, i no es plantegen de moment cap projecte d'unitat orgànica atès les diferencies programàtiques en varis aspectes essencials.

A les eleccions de 2006, EUiA va obtenir 2 diputats al Parlament de Catalunya (Jordi Miralles i Mercè Civit) i un senador, Joan Josep Nuet. EUiA té una forta presència a les localitats de tradició obrerista de l'anomenat "cinturó roig" com Sant Adrià, L'Hospitalet, Santa Coloma, Badalona, Montornès, Barberà...

[edita] Enllaços externs


Portal Catalunya Política de Catalunya Catalunya

Partits amb representació parlamentària: CIU (48) | PSC (37) | ERC (21) | PPC (14) | ICV-EUiA (12) | C's (3)

Partits històrics: PSUC | LR | FNC | PA