[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jaume Pahissa i Jo - Viquipèdia

Jaume Pahissa i Jo

De Viquipèdia

Jaume Pahissa i Jo. Compositor i director d'orquestra català, nascut a Barcelona el 7 d'octubre de 1880 i mort a Buenos Aires el 27 d'octubre de 1969.

El seu pare, Jaume Pahisa Laporta, dibuixant i il·lustrador, l'inicià en les primeres nocions de música. Estudià arquitectura a la Universitat de Barcelona i començà tot sol l'estudi de l'harmonia i la composició, que seguir posteriorment amb Enric Morera. Les seves primeres composicions van ser per al teatre, i el seu primer èxit fou l'estrena, el març del 1906 de La presó de Lleida al Teatre Principal de Barcelona. Aquesta obra, amb llibret d'Adrià Gual gairebé arribà a les cent representacions. Aquest mateix any va organitzar un concert al Teatre Novetats de Barcelona amb obres seves, la majoria simfòniques, que va significar la seva dedicació plena a la música.

El 1910 estrena al Liceu el poema simfònic El camí, i a Figueres Canigó, adaptació dramàtica de Josep Carner sobre l'obra homònima de Jacint Verdaguer. El 19 de gener de 1913 estrena al Liceu el drama líric Gala Placídia.

El 1921 l'Orquestra Simfònica de Barcelona estrena el poema simfònic Nit de somni, i posteriorment l'Orquestra Pau Casals estrena Simfonietta, simfonia per a orquestra de corda.

L'any 1923 Pahissa retorna al teatre amb l'òpera Marianela i el 1928 La Princesa Margarida, estrenada al Liceu.

La seva producció és molt nombrosa i compren peces per a piano com ara Escenes catalanes i Peces espirituals; música de cambra, música orquestral, musica vocal i música teatral, i dues sardanes.

A més de compositor, Jaume Pahissa va exercir la crítica musical en diverses publicacions i fou director de l' Escola Municipal de Música de Barcelona des de la jubilació del mestre Lluís Millet fins l'any 1937, que va emigrar a l'Argentina i s'establí a Buenos Aires on morí el 27 d'octubre de 1969.

[edita] Bibliografia

  • Marc Honneger. Diccionario Biográfico de los Grandes Compositores de la Música. Espasa Calpe, Madrid, 1994 ISBN: 84-239-5389-0
  • Joaquim Rabaseda i Matas. Jaume Pahissa. Un cas d'anàlisi musical TDX-0629107-153755 [1]

[edita] Enllaços externs