[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Home de Neandertal - Viquipèdia

Home de Neandertal

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Homes de Neandertal
Registre fòssil: Plistocè
Dibuix d'un cap Neandertal
Dibuix d'un cap Neandertal
Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Primates
Família: Hominidae
Gènere: Homo
Espècie: H. neanderthalensis
Nom binomial
Homo neanderthalensis
King, 1864
Sinònims

Palaeoanthropus neanderthalensis
H. s. neanderthalensis

Caçador neanderthal (en 3D)
Caçador neanderthal (en 3D)

L'home de Neandertal (Homo neanderthalensis o Homo sapiens neanderthalensis) o simplement Neandertal és una espècie del gènere Homo que va viure a Europa i a parts de l'Àsia occidental durant la darrera edat de gel. Sembla que estaven molt ben adaptats al fred extrem, però potser van tenir dificultats per adaptar-se als canvis climàtics que es van produir al final de l'edat de gel. Els primers fòssils es van trobar l'any 1856 a Felhofer, a prop de Düsseldorf, a la vall de Neander (Alemanya). En alemany a aquesta vall se la coneixia com a Neander Thal (ara Neander Tal), d'on prové el nom científic neanderthalensis. L'espècimen tipus és el Felhofer o Neandertal 1.

El seu lloc a la classificació científica s'ha debatut durant molt de temps, de vegades qualificant-lo com subespècie de l´Homo sapiens (Homo sapiens neanderthalensis), però actualment sembla que hi ha acord en considerar que pertany a una espècie a part (Homo neanderthalensis). Els estudis d'ADN indiquen que els Neandertal es troben fora del rang de variació observat a l'home modern, però no evidencien que entrin dintre de fòssils antics considerats d'Homo sapiens de manera que el debat segueix existint.

L'home de Neandertal es caracteritza per la seva gran capacitat craniana (1.600 cm3), una estructura corporal massissa i robusta, el front petit, la cara prognata, el maxil·lar superior prominent i arcs ciliars molt pronunciats. Eren d'estatura més o menys baixa, amb les extremitats curtes, amb unes proporcions semblants a les dels homes moderns que viuen en climes freds.

Culturalment, cal destacar el fet que són els primers homínids que enterraven els seus morts. Eren grans caçadors, forts i probablement adaptats al fred, i fabricaven armes més complexes que les fetes per l'Homo erectus.

El neandertal es troba per tota Europa i Orient Mitjà. Les formes dels neandertals d'Europa Occidental són més robustes, i es coneixen com a "neandertal clàssic". Els neandertals d'altres llocs tendeixen a ser menys robustos.

Van aparèixer fa uns 230.000 anys i es van extingir bruscament fa uns 30.000 anys.[1][2]

[edita] Neanderthal o Neandertal?

Els primers fòssils es varen trobar a la vall del Neander, "Neander Thal" en alemany. Al 1904 hi va haver una reforma ortogràfica per tal d'adequar l'escriptura a la pronúncia, i aleshores "Thal" va esdevenir "Tal". Al 1952 Henri Vallois va proposar que s'escrivís tal i com ho fan els alemanys. A partir d'aquí la forma Neandertal ha guanyat força popularitat. Sembla ser, però, que la forma amb "h" és més popular.

Pel que fa al nom científic, s'ha de tenir en compte que un cop publicats, queden fixats "per sempre" (les regles de nomenclatura prohibeixen canvis en la forma de lletrejar els noms), i per tant, Homo neanderthalensis —amb "h"— és la única forma vàlida (veure Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica).

Com a dada curiosa, la vall rep el nom a partir d'un predicador de finals del segle XVII, Joachim Neumann, que passejava per aquelles contrades i va escriure himnes que encara avui en dia es canten. Neumann feia servir el pseudònim "Neander", la traducció al grec del seu cognom, que vol dir "home nou". És curiós que la "Vall de l'Home Nou" hagi acabat donant nom a una espècie primitiva d'home.

[edita] Referències

  1. Arsuaga, J. L. & Martínez, I. 2006. La especie elegida. Ediciones Temas de Hoy, Madrid, 438 pp. ISBN 8484604632
  2. Hominid species

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Home de Neandertal
  • Espècies d'homínids a The Talk.Origins Archive: Neandertals (anglès)

Sobre les grafies Neandertal/Neanderthal, (en anglès):

Evolució humana
Sahelanthropus tchadensisOrrorin tugenensis
Ardipitecs : A. kadabbaA. ramidus
Australopitecs i Parantrops : A. afarensisA. africanusA. anamensisA. bahrelghazaliA. garhiP. aethiopicusP. boiseiP. robustus
Kenyanthropus platyops
Homo : H. antecessorH. habilis • H. rudolfensis • H. rhodesiensisH. georgicusH. cepranensis • H. erectusH. ergasterH. heidelbergensisH. neanderthalensisH. floresiensisH. sapiens


Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies